Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
spondilita_afectiuni

spondilita_afectiuni

Ratings:
(0)
|Views: 659|Likes:
Published by Daniela

More info:

Published by: Daniela on Sep 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

 
SPONDILITA ANCHILOZANTA
DEFINITIE
Spondilita anchilozanta (SA) se manifesta ca o artrita cronica, de obicei progresiva, care afecteazaarticulatiile sacro-iliace, articulatiile coloanei vertebrale si tesuturile moi adiacente. Forma”periferca“, cu prinderea articulatiilor mobile ale membrelor, este tot mai frecventa.Boala apare predominent la barbati, facînd parte din grupul spondilartropatiilor sero-negative(SASN), concept enuntat de Moll si Wright în 1974, completat mai tîrziu de Calin.
FORME CLINICE DE SASN:
- SA primitiva- Reumatismul psoriazic- Artritele reactive la:-Yersinia enterocolitica-Yersinia pseudotuberculosa-Schigella flexneri-Salmonelle-Klebsiella-Neisseria gonorae- Reumatismul din enterocolopatii:- Rectocolita ulcerohemoragica- Enterita regionala (boala Crohn)- Sindromul Reiter-Fiessinger-LeroyCriteriile dupa care o afectiune este admisa în grupa SASN sînt urmatoarele:1. absenta factorului reumatoid2. absenta nodulilor reumatoizi3. prezenta artritelor periferice4. asocierea cu manifestari cutanate, digestive, oculare, genitale5. prezenta entezopatiilor
 
6. prezenta în procent variabil a antigenului HLA B277. sacroileita +/- atingere rahidiana pe radiografie8. agregare familiala
PATOGENIE
Boala este rezultatul unei predispozitii genetice care devine manifesta în urma interventiei unorfactori de mediu foarte probabil infectiosi, printr-o serie de perturbari imunologice cu potentialinflamator:
a) terenul genetic
: Pîna la 90% din subiectii cu SA sînt purtatori de antigen HLA B27. Neexistîndvreo diferenta în structura acestui antigen la subiectii sanatosi si bolnavi, se discuta dacaHLA B27 intervine în boala sau este doar un marker al ei;
b) rolul infectiei
: S-a observat asocierea artritelor reactive cu prezenta în intestin a unor germeni detipul Chlamidia trachomatis, Yersinii, Salmonelle, Clamidii, etc. Mai mult, particuleantigenice provenind de la astfel de germeni au fost puse în evidenta în celulele sinoviale alesubiectilor cu artrite reactive.
TABLOU CLINIC
Vom încerca sa conturam tabloul clinic al spondilitei anchilozante prin prisma celor patru marisindroame care pot fi prezente înca de la debut, depistarea lor permitînd stabilirea unui diagnosticprecoce, conditie obligatorie pentru a putea stabili o conduita terapeutica adecvata, care sa poataduce la mentinerea unui nivel de viata acceptabil pentru mult timp.Aceste patru sindroame sînt:
 
sindromul pelvirahidian
 
sindromul articular periferic
 
sindromul entezopatic
 
sindromul extraarticular
S
INDROMUL PELVIRAHIDIAN
 
Se manifesta prin:
 
rahialgii,
 
dureri fesiere,
 
dureri toracice
 
Rahialgia
Este cea mai frecventa acuza, cu topografie mai curînd lombara, dar mai edificatoare pentrudiagnostic daca este localizata la jonctiunea dorso-lombara. Apare înainte de 40 de ani, cu debutinsidios, durata minima de trei luni, i se asociaza redoarea matinala, este ameliorata de exercitiulfizic si de AINS. Reducerea mobilitatii coloanei, disparitia lordozei lombare apar mai tîrziu si sîntmai putin importante pentru diagnosticul la debut.
 Radiologic
: vertebra patrata Romanus, sindesmofitoza, calcificarea ligamentelor ( ”sina de tramvaicu firul electric“).
Durerile fesiere
Sînt localizate în partea superioara a fesei, iar originea lor sacroiliaca este confirmata de pozitivareala examenul obiectiv a semnelor pentru sacroiliace. Caracterul reumatismal-inflamator este subliniatde aparitia lor în bascula si de eficienta AINS.
Stadializarea radiologica a sacroileitei
-Stadiul 0: nici o modificare-Stadiul 1: aspecte îndoielnice-Stadiul 2: aspect fluu al marginilor cu pseudolargirea spatiului articular al sacroiliacelor.-Stadiul 3: osteoscleroza sau eroziuni marginale cu îngustarea spatiului articular.-Stadiul 4: anchiloza sau disparitia spatiului articular.Toate aceste modificari se vor regasi în 1/3 inferioara a articulatiei.Formele unilaterale trebuie diferentiate de sacroileitele infectioase prin Brucelle, stafilococ, TBC.
durerile toracice
Apar prin atingerea rahisului dorsal, a articulatiilor costovertebrale, sternocostale. Sînt mai putinfrecvente decît durerile dorsale, dar mai specifice bolii.
S
INDROMUL ARTICULAR PERIFERIC
 
Se manifesta ca o oligoartrita asimetrica, atingînd preferential articulatiile mari ale membruluiinferior. Sînt prezente toate semnele locale ale inflamatiei, iar lichidul sinovial contine peste 1500de elemente
 
pe mm
3
.
 
Este foarte caracteristic aspectul de ”deget în cîrnat“ la picior, cu tumefactie globala si sinovitainterfalangiana.
S
INDROMUL ENTEZOPATIC
 
Are sediu electiv la calcîi, tuberozitatea anterioara a tibiei, marele trohanter, pubis, etc.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Cristea Mihaela liked this
Petronela Boicu liked this
Laura Maria liked this
Antonio Marius liked this
Oana Enica liked this
Marcel Fagadar liked this
marcel_fagadar liked this
marcel_fagadar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->