Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pemilihan Idea & Peluang Perniagaan 2

Pemilihan Idea & Peluang Perniagaan 2

Ratings:
(0)
|Views: 414|Likes:
Published by Chris

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Chris on Sep 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2014

pdf

text

original

 
P 3117 / Unit 5 / 1
UNIT 5 : PEMILIHAN IDEA DAN PELUANG PERNIAGAAN: PEMILIHAN IDEA
OBJEKTIF
OBJEKTIF AM :
 
Membolehkan pelajar memilih idea perniagaanyang paling sesuai dengan diriOBJEKTIF KHUSUS :
Di akhir unit ini, pelajar akan dapat :
Menyenarai dan memilih keserasian idea perniagaan dengandiri
Mengenal pasti daya kemungkinan idea di peringkat awal
Memilih idea perniagaan yang paling sesuai
Keusahawanan 1/18
 
P 3117 / Unit 5 / 2
5.0 Pengenalan
Dalam memilih peluang-peluang perniagaan, anda harus membuat satu penilaiankendiri sebelum membuat komitmen. Penilaian kendiri ini perlulah berdasarkankepada pengalaman, pengetahuan, kemahiran, kemampuan kewangan dan minat. 
5.1Memilih idea perniagaan5.1.1Menilai keserasian idea dengan diri: pengalaman, pengetahuan dankemahiran, modal dan minat
a)Pengalaman yang dimilikiBiasanya, seseorang usahawan itu menjalankan perniagaan yang sesuaidengan pengalaman yang dimiliki terutamanya berkaitan dengan pengalaman kerjaya. Sebagai contoh seorang guru sekolah rendah yangmempunyai pengalaman luas mengenai pendidikan awal kanak-kanameletakkan jawatan dan menceburi dalam bidang yang hampir samadengan kerjayanya yang sebelum ini, iaitu membuka sebuah taman asuhankanak-kanak. Begitu juga dengan seorang tukang masak yang mempunyaikemahiran dalam masak memasak, boleh membuka sebuah kedai makan. b)PengetahuanSelalunya pengalaman yang dimiliki seseorang tidak mencukupi untuk menjalankan perniagaan. Usahawan perlu melengkapkan dirinya dengan pengetahuan terutama dalam apa yang perlu dilakukan untuk perniagaanyang diceburi. Misalnya seorang pakar masakan, apabila membuka sebuahrestoran, ia bukan sahaja perlu mengetahui tentang cara penyediaanmakanan, tetapi juga cara menguruskan perniagaan,menyediakan akaun, mengatur jadual pekerja sertamengendali pelanggan. Walaupun diketahui ia bolehmengupah pekerja lain melakukan kerja untuk ia tetapiadalah lebih baik jika usahawan itu melakukan sendirisupaya ia dapat mengetahui segala perjalanan perniagaannya dan dengan itu tidak mudah ditipu.
Keusahawanan 2/18
INPUT
 
P 3117 / Unit 5 / 3
c)KemahiranSelain dari pengalaman dan pengetahuan diri, ia mestilah kemahiran ataucekapan melakukan kerja dalam bidang yang dipilih. Kemahiran iniselalunya lahir dari pengalaman dan pengetahuan. Kelebihan ini adalahsesuatu yang sukar dimiliki. Contohnya, tukang ukir yang mahir dapatmenghasilkan ciptaannya dalam tempoh yang singkat dan bermutu tinggi.Kemahiran merupakan aset yang sangat penting kerana tidak semua orangmemiliki kelebihan ini.d)Kemampuan modalKemampuan modal seseorang usahawan menentukan sebesar mana perniagaan itu boleh dijalankan. Dalam erti kata lain, perniagaan yang hendak dibuka perlulah sesuai dengan kemampuankewangan yang ada. Sekiranyaseseorang itu mempunyai impianuntuk membuka perniagaan besar dan memerlukan modal yang berjumlah jutaan ringgit, mungkinkeinginan itu terpaksa dipendamkan dahulusekiranya ketiadaan modal yang mencukupi. Oleh itumodal adalah perkara-perkara asas yang perludifikirkan sebelum meneruskan idea untuk membukasesebuah perniagaan. Walau bagaimanapun sekiranyakemampuan modal itu terhad, seseorang bolehlah membuka perniagaansecara kecil-kecilan dengan menggunakan sumber modal yang sedia ada.Dia mestilah bersabar dan terus berusaha dengan lebih lagi demi cita-citanya. Ramai usahawan yang berjaya bermula dari usaha secara kecil-kecilan. Usaha yang begini selalunya lebih berhasil kerana berpeluangmelihat kelemahan dan kelebihan yang dihadapi semasa menjalankan perniagaan tersebut. Ketiadaan modal yang mencukupi bukanlah penghalang untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.
Keusahawanan 3/18

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
Mohd Feisol Hashim liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Helmy Honey liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->