Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs de tie Rutiera(Practic Sant Extrase Din tie

Curs de tie Rutiera(Practic Sant Extrase Din tie

Ratings: (0)|Views: 313|Likes:
Published by mihail24

More info:

Published by: mihail24 on Sep 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

 
LEGISLAŢIE RUTIERĂ
Acte normative care reglementează circulaţia rutieră în România:
Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice;
Hotărârea Guvernului România nr. 85/2003 pentru aprobarea regulamentului deaplicare a Ordonanţei.
CLASIFICAREA DRUMURILOR PUBLICE
a)De interes republican: 1. autostzi;2. drumuri naţional – calotă roşie; b)De interes local: 1. drumuri judeţene caloalbast;2. drumuri comunale – calotă galbenă sau albă;3. drumuri din interiorul localităţilor – străzi, bulevarde etc.c)De exploatare – nu sunt deschise circulaţiei publice – sunt marcate la intrare cuinscripţii vizibile.
SENS DE CIRCULAŢIE – 
reprezintă partea drumului public pe care toate vehiculelecirculă în acelaşi sens fără să fie necesară o semnalizare specifică a sensurilor.
D
rumurile au două sensuri de circulaţie separate între ele de axa drumului care poate fiimaginară sau materializată prin marcaj longitudinal discontinuu sau continuu, simplu sau dublu.
A
xa drumului public este diferită de axa geometrică (axa de simetrie).
DRUMUL CU SENS UNIC – 
drumul public pe care circulaţia se desfăşoară într-unsingur sens.
BANDĂ DE CIRCULAŢIE – 
spaţiul longitudinal al părţii carosabile, materializat sau nu prin marcaje dacă are o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia cu uşurinţă a unui şir de vehicule.
BENZI CE CIRCULAŢIE CU DESTINAŢIE SPECIALĂ
a)
B
andă suplimentară pentru vehicule lente – în general pe drumurile publice înrampă. b)
B
andestinată mijloacelor de transport în comun PE ACESTE BENZI,CELELALTE VEHICULE
NU
AU VOIE SĂ CIRCULE – se subînţelege că nu au voie săoprească sau să staţioneze.c)
B
anda de stocare – în zona de preselectare a intersecţiilor. De obicei sunt prevăzutecu semafoare care lucrează diferenţiat pentru virajul la stânga.d)
B
anda de deacceleraree)
B
anda de acceleraref)
B
anda de circulaţie reversibisitualângă axul drumului, destinacirculaţieiautovehiculelor într-un sens sau altul, în funcţie de intensitate traficului.g)
B
anda de siguranţă – se materializează numai pe autostrăzi; se foloseşte numai încazuri extreme: defecţiuni tehnice; evitare de accidente, etc.
VEHICUL – 
orice mijloc de transport care circulă pe drumul public.
 
CONDUCERE PREVENTIVĂ – 
Comportamentul rutier conştient care asigură contracarareaaccidentului de circulaţie prin: anticipare; evitare; alegerea celei mai bune variante (cu consecinţeminime); adaptarea la condiţii de drum, trafic, meteo.
SEMNALIZAREA RUTIERĂ
Persoanele care folosesc drumurile publice trebuie se conformeze semnificaţieimijloacelor de semnalizare rutieră, agentului de circulaţie şi ale conducătorilor de vehicule.
CLASIFICARE:
1.Indicatoare rutiere;2.Marcaje rutiere;3.Semnale luminoase;4.Semnalele agentului de circulaţie;5.Semnalele conducătorilor de vehicule.
INDICATOARE RUTIERE
Indicatoarele se instalează, de regulă, pe partea dreaptă a sensului de mers. Se pot instala saurepeta şi în partea stângă, în zona mediană a drumului, pe un refugiu ori spaţiu interzis circulaţieivehiculelor, deasupra părţii carosabile sau de cealaltă parte a intersecţiei, în loc vizibil pentru toţi participanţii la trafic.Indicatoarele pot fi însoţite de panouri cu semne adiţionale conţinând inscripţii sau simboluricare le precizează, completează ori limitează semnificaţia.Semnificaţia unui indicator este valabilă pe întreaga lăţime a părţi carosabile.Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificaţia lui este valabilă numai pentru banda sau benzile astfel semnalizate.I.DE AVERTIZAREII.DE REGLEMENTARE a) a priorităţii; b) de interzicere sau restricţie; c) de obligareIII.DE ORIENTARE SI INFORMARE
I.Indicatoare de avertizare
 – au rolul de a avertiza participanţii la trafic despreexistenţa unui pericol pe drumul public, indicându-le şi natura acestuia.
Nu
introducreguli de circulaţie; îndeamnă la o prudenţă sporită şi implicit reducerea vitezei dedeplasare.-Formă triunghiulară, contur roşu, fond alb, înscris negru-Se monteape suporţi cu vârful în sus.
Obligaţii – 
La întâlnirea indicatoarelor de avertizare suntem obligaţi să reducem viteza dedeplasare, mărim atenţia.Pot fi însoţite de panouri adiţionale care arată distanţa între indicator şi locul periculos saulungimea sectorului periculos.
II.Indicatoare de reglementare
 – au rolul de a înştiinţa participanţii la trafic despreobligaţiile, restricţiile şi interdicţiile speciale pe care trebuie să la respecte.a)
Indicatoare de reglementarea priorităţii
eglementează ordinea de trecere într-o intersecţie.1.Indicatorul
OPRIRE
” – formă octogonală, fond roşu, înscris alb „STOP”, semontează în intersecţiile lipsite de vizibilitate
Obligaţii
:2
 
Se opreşte la întâlnirea acestui indicator în locul în care avem vizibilitate maximă, fără a pătrunde în intersecţie.
Asigurarea de face din poziţia oprit.
Se acordă prioritate tuturor vehiculelor care circulă în intersecţie, indiferent de direcţia demers.În situaţia existenţei marcajului de oprire, oprirea se face fără a depăşi linia contintransversală.În anumite intersecţii poate fi presemnalizat cu indicatorul „Cedează trecerea” însoţit de plăcuţă adiţională unde este înscrisă distanţa şi inscripţia „STOP”.2.Indicatorul „
CEDEAZĂ TRECEREA”
 – formă triunghiulară, vârful în jos, contur roşu, fond alb.Se montează la intrarea în intersecţii cu vizibilitate.
Obligaţii
:Se reduce viteza, se asigură, se acordă prioritate tuturor vehiculelor care circulă prin intersecţieindiferent din ce parte vin.Poate fi presemnalizat cu acelaşi indicator prevăzut cu o plăcuţă adiţională unde este înscrisăunde este înscrisă distanţa până la cotul intersecţiei3.Indicatorul
TRECERE LA NIVEL CU O CALE FERATĂ SIMPLĂ SAUDUBLĂ, FĂRĂ BARIERE”
.
Obligaţii
:Se opreşte în dreptul indicatorului fără a-l depăşi.Se asigură de prezenţa ternului sau a altor vehicule feroviare, INDIVIDUAL.4.Indicatorul „
PRIORITATE PENTRU CIRCULAŢIA DIN SENS INVERS”
.Se montează de-a lungul drumului, pe porţiuni de drum îngustat. Este precedat de indicatorul„DRUM ÎNGUSTAT”.
Obligaţii
:Se opreşte pentru acordarea priorităţii vehiculelor care circulă din sens invers; acestea vor întâlni obligatoriu „PRIORITATE FAŢĂ DE CIRCULAŢIA DIN SENS INVERS”.5.Indicatorul „
Drum cu prioritate”/
Sfârşit de prioritate”
.
b)Indicatoare de interzicere sau restricţie
Semnificaţia indicatoarelor de interzicere sau restricţie începe sau este aplicabilă dindreptul acestor indicatoare. În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe carese aplică reglementarea, sau a unor indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei,semnificaţia acestor indicatoare încetează în intersecţia cea mai apropiată.Se interzice, pe anumite drumuri sau sectoare de drum, circulaţia în ambele sensuri, sauîntr-un singur sens, se interzice accesul tuturor vehiculelor sau numai al unei categorii de vehiculesau vehicule ce depăşesc o anumită masă, lungime, lăţime sau înălţime, de asemenea se impunlimitări de viteză, se interzice efectuarea anumitor manevre.Au formă rotundă, contur Roşu.
c)Indicatoare de obligare
Se arată direcţia în care trebuie să circule (prin săgeţi), locul pe unde trebuie să circule(pietonii, bicicliştii)În general rotunde, fond albastru.Indicatorul „
LA DREAPTA
” – virajul la dreapta este obligatoriu. Are două variante.Indicatorul 1: săgeată orizontală albă. Indicatorul 2: atenţie, săgeata are „codiţă”.La indicatorul 1 – fără a-l depăşi, la indicatorul 2 după depăşirea lui (este montat încolţul intersecţiei).
III.Indicatoare de orientare şi informare.
Au rolul de a îndruma, de a furniza indicaţii ce pot fi utile.
Panouri adiţionale
Indicatoarele pot fi însoţite de panouri adiţionale cu inscripţii sau simboluri care le precizează semnificaţia.3

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Andrei Andras liked this
Victor Focsa liked this
malinova liked this
mirflo liked this
tiberiu22 liked this
Pop Alex liked this
Pop Alex liked this
georgyy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->