Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tutorial LINUX 01 Romana

Tutorial LINUX 01 Romana

Ratings: (0)|Views: 1,012 |Likes:
Published by Claudiu

More info:

Published by: Claudiu on Sep 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2013

pdf

text

original

 
1
Acest tutorial poate fi gasit la http://www.ournet.md/~xguard
Instalarea sistemului
Intro
...Linux, este adesea numit de catre presa "cel mai inrait dusman al lui Windows NT". Wired Magazine l-a numit chiar "o poveste minunata, insa nespusa pana la capat". Ar fi o definitie perfecta, intr-adevar, deoarece povestea din spatele SO Linuxeste una dintre cele minunate insa necunoscuta celei mai mari parte a utilizatorilor. Deci, sa incepem...
Instalarea SO Linux 
Instalarea SO Linux nu este chiar asa de grea cum ar parea, sau cum ati auzit de la altii. Doar un pic mai complicata decat oinstalare tipica de Windows 95/98. Astfel, pentru a incepe instalarea sistemului de operare Linux pe calculator, aveti nevoiede...
Primii pa
ş
i
Consola
- utilizarea liniei de comanda.
Shell
- interpretatorul de comenzi UNIX si principalele tipuri de shell-uri.
Sistemul de fisiere si navigarea prin el 
- particularitatile sistemului de fisiere.
Principalele comenzi
- comenzile de baza pentru gestiunea fisierilor si directoarelor.Cautarea si vizualizarea fisierilor - e clar, nu?
Configuararea sistemului
- folosirea utilitarului linuxconf pentru configurarea sistemului.
Montarea sistemelor de fisiere
- utilizarea altor sisteme de fisiere din Linux.
Nivele de rulare
- nivelele de rulare in Linux. Care ar fi rostul lor.
Intro
Linux, este adesea numit de catre presa "cel mai inrait dusman al lui Windows NT". Wired Magazine l-a numit chiar "o poveste minunata, insa nespusa pana la capat". Ar fi o definitie perfecta, intr-adevar, deoarece povestea din spatele SO Linuxeste una dintre cele minunate insa necunoscuta celei mai mari parte a utilizatorilor. Deci, sa incepem:Candva demult, in timpurile hipiotilor, AT&T a produs un sistem de operare multi-utilizator si l-a numit "UNIX". De-a lungulanilor, UNIX a cunoscut o dezvoltare vertiginoasa si a avut mai multe versiuni (pentru cei care-l ingroapa, sa ia aminte: un SOmort nu are versiuni). Una din aceste versiuni, numita "Minix" era utilizata la Universitatea din Helsinki. Un student aluniversitatii - Linus Torvalds a incercat sa faca un SO superior celui utilizat la Universitate. Astfel in 1991 el a inceput lucrulasupra proiectului sau si in 1994 a vazut lumina zilei prima versiune oficiala a sistemului de operare.
Pro si Contra
Cred ca va intrebati care ar fi marea chestie cu acest Linux, nu e pur si simplu doar un alt SO? Nu e deloc asa! In primul rand,Linux este produs sub asa-zisa 'licenta de sursa disponibila' (daca cineva are o mai buna traducere a expresiei 'opens sourcelicence', sa mi-o zica ;-). Aceasta inseamna ca:In primul rand este disponibil codul sursa a sistemului, deci oricine care s-ar pricepe la programare ar putea sa introducamodificarile sale in SO, obtinand astfel propria versiune adaptata la cerintele sale individuale.Alt argument in favoarea sistemului Linux ar fi faptul ca e mult mai stabil decat bine-cunoscutul Windows (nu cred sa fiecineva care nu s-a enervat nici odata stand in fata unui calculator care nu reactioneaza la nici o comanda). Linux merge practic pe orice sistem, chiar si pe un 386. Programele scrise pentru Linux nu se blocheaza aproape nici odata, iar chiar daca s-ar intampla o asa minune, sistemul nu va "ingheta" si el. Nu e nici pe departe ca in cazul cu Windows, unde e destul sa deschiziun fisier txt putin mai mare si... intreg sistemul se va bloca din cauza Wordpad-ului.In al treilea rand, e mult mai greu sa pentru un hacker sa sparga un calculator bazat pe Linux decat pe Windows. Insa aceastanu e nici pe departe o lista completa a argumentelor in favoare Linux-ului.Tutorialul in cauza este destinat care ar dori da migreze de pe Windows pe Linux. Tot ce e posibil ca aveti langa voi CD-ulLinux cu distributia RedHat sau Mandrake. Sunt practic la fel de bune, cel putin eu nu as putea spune care ar fi mai buna. Uniizic ca pentru Mandrake este mai mult soft disponibil. Eu as zice ca pentru RedHat (caci RedHat e ceea ce folosesc eu acum)
 
2soft se gaseste mai simplu. Am folosit si Mandrake, insa mie el mi s-a parut mai putin flexibil si mai greoi ca RedHat-ul. Nu-i ascultati pe aia care afirma ca pentru Linux soft aprope nu e deloc, iar putinul pe care-l gasiti e de doi bani. Nu e delocasa. Doar din faptul ca nu se cer bani pentru un program nu inseamna ca e ceva inferior produselor scumpe destinate Windozei.Daca e sa cautati mai bine si sa nu pierdeti timpul pe porno-site-uri, gasiti soft mult mai divers si mai de nadejde decat in cazul platformei Windoze.Cea mai mare parte a produselor soft pentru Linux a fost elaborata de programatori sau hackeri de categorie grea (heavy-weighters) care sunt net superiori alor care au ca scop primar de a stoarce bani din bietzii utilizatori.Daca v-am convins, nu stati! Acum nu trebuie decat sa instalati SO si cat mai repede!Ah da, nu am zis nimic contra... ce ar fi de zis aici, unii se plang ca e extrem de complicat in utilizare si administrare. Pai, pentru unii si sculatul de dimineata este ceva extrem de dificil. Soft mai putin, ziceti voi? - uitati-va mai sus.
Instalarea sistemului
Ati hotarat sa instalati Linux-ul pe calculator? Foarte bine. Pentru aceasta veti avea nevoie de:1. calculator (presupun ca-l aveti, altfel cum ati fi citit aceasta pagina?!)
2. CD bootabil cu o distributie Linux 
3. o programa buna de partitionare a hard-discului - asa ca Partition Magic4. o discheta goala5. timp6. ceva de mancat si baut (nu radeti, ca e destul de important!)
 Instalarea in sine, va cuprinde mai multe etape:
Partitionarea
Daca aveti deja Windows instalat pe calculator si nu doriti sa renuntati complet la el, va trebui sa creati o noua partitie a hard-discului. Nu va temeti, e simplu si nu e nevoie de studii superioare pentru a face aceasta. Necesitatea acestei noi partii ar fifaptul ca Linux si Windows difera foarte mult in ceea ce priveste felul in care acceseaza hard-discul si modul de gestionare afisierelor. In majoritatea lor, distributiile Linux vin pe CD impreuna cu un program care face partitia, insa eu v-as recomandasa folositi programul "Partition Magic" - este cel mai comod in utilizare avand o interfata intuitiva si foarte simplu de folosit.Cu ajutorul acestui program veti crea 2 partitii noi: "LinuxExt" si "LinuxSwap".LinuxExt - Linux extended. Aici se va situa intreg sistemul de operare. Daca doriti sa instalati intrega versiune a SO, veti aveanevoie de aproxmiativ 1.5 gb plus spatiu pe hard-disc pentru fisiere temporare, si alte programe. Insa aveti in vedere ca oinstalare "full" inseamna instalarea unui Web server, FTP server, News server etc. Nu cred ca veti avea nevoie de asa ceva pecalculatorul de acasa. De exemplu, pe calculatorul meu Linux ocupa in jur de 280 Mb. La instalare vi se va propune sa selectatice componente doriti sa fie instalate, insa despre aceasta se va vorbi mai jos. Exista chiar versiuni compacte ale sistemului carese booteaza de pe 3 dischete - dintre care 2 contin softul si nu sistemul de operare insusi! Il puteti gasi aici.Linux Swap - traditional, marimea acestei partitii trebuie sa fie de 2 ori mai mare decat RAM-ul pe care-l aveti, insa in cazdaca aveti peste 128 RAM, dispare necesitatea unei partitii de Swap.
Instalarea
Pentru instalare veti avea nevoie de cat mai multa informatie despre hard-ul dvs. Pentru aceasta in Windows, in My Computer gasiti cat mai multe despre cartela dvs de sunet, cartela video, modem etc. (daca aveti modem intern - posibil e sa nu-l putetifolosi sub Linux).Sa speram ca ati reusit sa partitionati cu succes hard-discul Dvs fara a formata complet partitia Windows-ului (desi nu ar fi omare tragedie). Cred ca sunteti gata de marele eveniment. Rugati-i pe toti care ar putea sa va incurce sa mearga in varfuldegetelor.Dsicul de pe care urmeaza sa instalati Linux-ul ar trebui sa fie bootabil. Pentru ca calculatorul Dvs. sa poata initia de pe el programa de instalare trebuie sa va jucati putin cu setarile din BIOS care ar face ca citirea primara sa se faca de pe CD-ROM.Cred ca a-ti mai facut-o atunci cand ati avut "norocul" sa instalati Windows-ul. Rstartati calculatorul si introduceti CD-ul bootabil in calculator, asteptati pana se initiaza programul de instalare a Linux-ului. Acum sau niciodata.
 
3La initiere, programul de instalare va efectua o serie de teste de determinare a configuararii hard-ului calculatorului. Dupa aai, posibil va urma logo-ul distributiei Dvs. mai departe vor urma intrebari extrem de simple: asa ca limba Dvs, tipul tastaturii,mouse etc. (este chiar si romana). Aici nu cred ca ar avea cineva probleme.
Setarea punctului de montare
Mici probleme ar putea aparea la alegerea partitiei pe care doriti sa instalati Linux-ul. Ceva intr-o fereastra cu denumirea "Disk Setup". Aici se vor afisa partitiile care sunt pe calculator. Ar trebuie sa vedeti ceva de genul:Mount point Device Requested Actual Type<not set> dev1 XX Mb YY Mb Win95<SWAP> dev2 XX Mb YY Mb Linux Swap<not set> dev3 XX Mb YY Mb Linux native Nu disperati daca la ecran aveti afisat ceva care putin difera de tabela de mai sus, principalul e sa prindeti ideea.
hda1
reprezinta partitia pe care se aflai instalat Windows-ul vostru mult-iubitAici va trebui sa alegeti partitia (Device) pe care se va instala Linux-ul. Pentru aceasta selecati partitia pe care sta "Linux Native" (in exemplu nostru - hda3) si apasati 'Space'. In fereasta ce va aparea, insemnati punctul de montare cu simbolul '/',apasati OK. Prin aceasta aceasta, ati indicat ca directorul radacina (root directory) sa fie montat pe partitia de Linux Native.FITI ATENTI SA NU ALEGETI ALTA PARTITIE AFARA DE 'LINUX NATIVE', ASA CUM AU FACUT-O DESTUL DEMULTI!!!In continuare va urma un dialog care ar dori sa stie ce partitie sa formateze. Selectati acea partitie pe care se afla Linux Native.Selectati partitia '/dev/hda3' in exemplul de mai sus. Fiti din nou foarte atenti sa nu formatati o alta partitie!
Selectarea pachetelo
Dupa selectarea partitiei si formatarii ei, va trebuie sa precizati despre ce instalare e vorba: Statie de lucru GNOME, KDE,instalarea unui server sau o actualizare a unui kernel mai vechi (upgrade). Dupa aceia va trebui sa selectati pacheteleindividuale. Daca ati renuntat la ceva care este indispensabil sistemei veti fi atentionat astfel incat sistema dvs sa poata lucrafara probleme si greseli (nu asa ca... stiti voi cine!). Apasati OK si va incepe instalare.
Configurara serviciilor 
Dupa copierea pachetelor pe hard-disc, veti fi invitat sa configurati X-Windows (interfata grafica pentru Linux numita X).Alegeti tipul de monitor si tipul cartelei grafice ce o avet, daca monitorul dvs nu este in lista, alegeti ceva de genul "generic" sialegeti o rezolutie mai mica la inceput, dup'aia o puteti mari fara probleme.Urmeaza configurarea mouse-lui. Aletgeti, pur si simplu "Generic PS/2 Mouse". Dupa aia, alegerea orei si .Veti mai fi intrebat daca doriti ca interfata grafica, X-Windows, sa fie interfata implicita. Daca sunteti un incepator cu 'I' mareselectati aceasta optiune, daca nu, puteti porni interfata grafica oricand cu comanda 'startx'. Ultima ce vai mai ramas e saconfigurati o imprimanta.
Utilizatorii 
Linux este un sistem multi-utilizator. Desi e cel mai probabil ca veti folosi calculatorul de unul singur, pentru comoditatea dvsar fi bine sa creati mai multe conturi de utilizatori. In primul rand, un cont de 'administrator' (root, super-user) - cel care arecele mai mari drepturi in sistem. Veti folositi acest cont pentru a intretine si a administra sistemul. Insa faptul de a aveadrepturi absolute in sistem ar putea facilita distrugerea lui de catre incepatori, de aia e indicat sa creati un cont de utilizator cudrepturi limitate care v-ar impiedica de la actiuni stupide. Insa puteti in orice clipa sa reveniti la statutul de 'super - urilizator'cu comanda 'su'. Alegeti o parola de 'root'. De exemplu, parola mea de root este 'bugmafia' - adica ceva foarte simplu deoareceam incredere in cei din familia mea. Nu cred ca e nevoie de accese excesive de paranoia, nu cred sa fie foarte multi care si-ar vinde sufletul ca sa patrunda in sistemul dvs. Lucruri mult mai urate pot fi facute sistemului dvs de catre atacatori fara ca ei saaiba cea mai mica ideie de parola dvs de administrator. Asa ca, conteaza administrarea, nu parola ei. Dupa configurareacontului de root, veti fi invitat sa creati un cont mai putin privelegiat - acest cont va fi folosit in mod normal - mai ales candstati pe Net.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
FreeYour Mind liked this
Dan liked this
Dan liked this
delmar66 liked this
popanpetre liked this
vlad_teodor liked this
denyhu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->