Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
219Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pendidikan Muzik Prasekolah

Pendidikan Muzik Prasekolah

Ratings:
(0)
|Views: 11,675|Likes:
Published by zulkiply yaakob

More info:

Categories:Types, Research
Published by: zulkiply yaakob on Sep 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2014

pdf

text

original

 
Perkembangan kanak-kanak melalui muzik 
Oleh: HJ ZULKIPLY BIN HJ YAAKOBINSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUN HUSSEINONN, BATU PAHAT, JOHOR.
"Movement is as necessary to mental and  physical development as food." -- Grace Nash"Dance is an island in a sea of motion." -- Rudolf Laban
 
“ If you can walk, you can dance. If you can talk, you can sing.” 
 
 —Zimbabwe Proverb
“ Mendengar dan bermain alat muzik adalah sama (hukumnya) dengan merasa makanan yang lazat, menghidu bau yang harum, melihat pemandangan yang cantik atau mencapai pengetahuan yang tidak diketahui adalah semuanya keseronokan naluri yang dianugrahkan Tuhan kepada manusia. Semuanya memberi kesan menenangkan fikiranapabila kepenatan jasmani dan memberi kesan dalam memulihkan semula tenaga” . 
(Syaikh Syaltut menggunakan hujah Imam alGhazali dalam Ihya Ulumiddin, Jld 2, pg 208.)
Pengenalan:
Pendidikan muzik bagi kanak-kanak melibatkan perkembangan kreatif dan dayaestetika. Program yang terdapat dalam pendidikan muzik mengandungi programnyanyian, pergerakan, pendengaran, penciptaan, permainan alat dan responkepada visual dan verbal bunyi-bunyian. Disamping itu muzik turut dapatmenyumbangkan kepada perkembangan kanak-kanak secara menyeluruh yangmeliputi perkembangan intelek, emosi, social dan fizikal. Swanwick K and Talor D.(1982), menyatakan muzik boleh dijadikan satu perantaraan untuk bersosialdan merenggangkan emosi yang tegang.Muzik juga telah menjadi sebahagian daripada budaya dalam masyarakatMalaysia. Kanak-kanak secara semulajadinya cukup cepat terangsang kepadabunyi muzik yang mereka dengari. Lazimnya juga kanak-kanak akan merasaselesa melahirkan ekpresi melalui muzik, irama dan ton yang merupakan asas-asas dalam pendidikan muzik.
Kenapa pendidikan muzik
Kanak-kanak pada umumnya sangat kreatif. Sepanjang mereka berada disekolah mereka bukan sahaja hanya berkebolehan melahirkan fikiran danperasaan melalui bahasa yang berkesan tetapi berkemampuan melahirkan
 
perasaan-perasaan yang mereka alami seperti bahagia, marah, sedih, takut,kecewa dan lain-lain lagi melalui media seni halus dan kraf serta muzik. Jikadiberi satu bimbingan yang betul oleh guru, kanak-kanak akan terangsang untukmenunjukkan daya imaginative dan kreativiti dengan pelbagai cara mengunakanpelbagai alatan dan bahan. Menyedari hakikat ini maka menjadi tanggungjawabguru prasekolah untuk menyediakan ruang dan peluang untuk kanak-kanakprasekolah agar mereka dapat meluahkan emosi mereka dengan cara yang lebihterkawal iaitu melalui pengalaman mendengar, bermain, menyanyi dan bergerakmengikut rentak dan alunan muzik1.Muzik dapat membantu kesan yang positif kepada perkembangan kanak-kanak.-Perkembangan kemahiran kognitif seperti peningkatan minda danboleh memberi sebab.-Boleh memperkayakan persekitaran rangsangan seperti penggunaanderia motor kanak-kanak-Kajian menyatakan kanak-kanak yang aktif/ terlibata secara langsungdalam muzik akan dapat:
o
Membaca dan mathematik dengan baik apabila mula memasukialam persekolahan.
o
Menumpukan perhatian dan boleh mengawal pergerakan motor.
o
Bermain dengan baik dan mempunyai keyakinan diri yangtinggi.2.Kanak-kanak dapat menikmati kepuasan diri dengan rakan-Dengan menikmati muzik bersama rakan kanak-kanak akanmempunyai sifat kepunyaan terhadap kumpulannya.-Kanak-kanak akan hilang sifat malu apabila bersama dalam kumpulan.3.Muzik membuatkan kanak-kanak berasa seronok.-Kanak-kanak dapat meningkatkan pengalaman dan dapat merasaseronok apabila belajar muzik
Definisi Muzik
Hampir semua orang pernah mendengar perkataan muzik dan mungkin ramai juga yangmengatakan yang ia tahu maksud perkataan muzik. Tetapi untuk mendapatkanpersetujuan tentang definisi muzik mungkin tidak begitu mudah.
Pada amnya muzik adalah diakui sebagai satu cabang seni dan juga sains yang menggabungkanbunyi-bunyi vokal dan atau instrumental termasuk bunyi-bunyi semula jadi dari  persekitaran atau rekaan dengan satu cara yang dianggap memuaskan mengikut estetika, corak pemikiran, dan emosi manusia yang juga boleh mencerminkansesuatu budaya tertentu.
 Bunyi burung, semboyan keretapi, azan dari masjid, bacaan quran, bunyi kipas danbunyi-bunyi lain yang didengar dipersekitaran boleh didefinisikan sebagai muzik juga.
 
Bahasa Arab, pengertian muzik dalah sebagai
handasah alsawt 
yang bermaksud“kejuruteraan bunyi secara artistik” . Sebenarnya muzik ialah satu perkataan yang telahdiwarisi daripada cerita-cerita dongeng zaman puba Yunani diberi nama sebagai“Muses” yang bemaksud semua bentuk seni halus termasuk muzik. Tetaoi pada hari iniperkataan muzik ini digunakan secara universal dan bermaksud seni bunyi-bunyian . 
Matlamat dan objektif Matlamat
Pendidikan muzik adalah bertujuan untuk memperkembangakan potensi dan kualiti diriindividu dari segi nilai estetika muzik dan etika melalui pelbagai pengalaman muzik kearah meningkatkan kesejahteraan hidup dalam konteks budaya dan aspirasi negara
Objektif 
Dengan memahami muzik kanak-kanak akan dapat;1.menikmati pelbagai pengalaman muzik2.memperkembangkan nilai estetika, kreativiti, dan ekspresi diri;3.merasai dan mengenal konsep muzik4.meningkatkan kemahiran mendengar muzik secara aktif;5.mengenal dan memahami sistem notasi muzik yang asas6.memperkembangkan kemahiran asas dalam kegiatan nyanyian, muzikdengan gerakan dan permainan alat;7.memupuk semangat berusaha, disiplin diri dan yakin diri;8.mengamalkan semangat toleransi dan kerjasama;9.mengenal dan menghargai pelbagai jenis muzik tanah air, tradisional dansemasa yang sesuai;10.mengenal muzik yang sesuai dari beberapa negara lain; dan11.menjadi pengguna muzik yang berpengetahuan dan berdiskriminasi.
Untuk menyediakan persekitaran pembelajaran muzik yang kondusif ia perlumerangkumi,
play..main
permainan
komunikasi
gambaran imiginasi
bercerita
bekongsi refleksi dalam kehiduoan seharian
penglibatan kumpulan dan individu dalam kehidupanbermasyarakat.
Sentiasa menggunakan latih tubi
Kanak-kanak sentiasa mematuhi dan mengikut model.
Keupayaan muzik semula jadi kanak-kanak menjadi stabil apabila merekaberumur sembilan tahun. Pada peringkat awal kanak-kanak, ia merupakantempoh kritikal untuk memahami dan menghasilkan muzik (Andress, B,1980). Jadual dibawah menerangkan kemahiran muzikal yang dikuasai olehkanak-kanak mengikut peringkat-peringkat perkembangan tertentu.

Activity (219)

You've already reviewed this. Edit your review.
EyraAzyra added this note
tq
Cik Nana liked this
Sabaria Ede added this note
tq
EyraAzyra liked this
Sabaria Ede liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Sartikah Saini liked this
Muhammad Khawar Hezazy Uthman liked this
said888 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->