Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Raden Dewi Sartika

Raden Dewi Sartika

Ratings: (0)|Views: 806|Likes:
Published by Taufik Hidayat
biografi raden dewi sartika dalam bahasa sunda
biografi raden dewi sartika dalam bahasa sunda

More info:

Published by: Taufik Hidayat on Sep 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2010

pdf

text

original

 
 
Biografi Raden Dewi Sartika
 
Kelompok  Aldila Fajar [2]Moh. Haffiyan [ ]Taufik Hidayat [39]Widi M. Antika [ ]
 
Raden Dewi Sartika
 Ngaran Dewi Sartika teh keur urang Sunda mah geus teu bireuk deui. Anjeunna salahsaurang pahlawan pendidikan pituin urang Sunda. Dina kaayaan anu walurat jaman penjajahanWalanda, Ibu Dewi tigin ngadidik kaom istri Sunda anu harita harayang maju.Ibu Dewi dibabarkeun di Bandung, tangal 22 Desember 1884. Ramana Raden RanggaSomanagara, patih Bandung harita. Ari ibuna Raden Ajeng Rajapermas, putra istri bupatiBandung anu kakoncara Dalem Bintang.Pa Somanagara kaasup menak anu maju pikiranna. Ibu Dewi disakolakeun ka sakolaKelas Hiji. Hanjakal henteu hila, kudu eureun di kelas 2B. pangna kitu lantaran harita ramana PaSomanagara sarta ibuna Rajapermas dihukum buang ka Ternate. Anjeunna dianggap nanduk ka pemerentah Walanda. Bu Dewi dipihapekeun ka uana Raden Demang Suria anu katelah AriaPatih Cicalengka.Dina kaayaan kitu bu Dewi tetep sabar bari migawe pancen sapopoe. Diajar rupa-rupakaparigelan jeung kabinangkitan awewe, kayaning masak, nyulam, ngabordel, jsb. Anlehna kanangaguruan geus katembong ti bubudak. Bu Dewi sok sasakolaan di tukangeun imahna. Sabaknaku kenteng. Ari geripna ku areng atawa apu. Batur-baturna sina diajar maca, nulis jeung ngitung.Bu Dewi sok dibelekesekkeun kana gawe ku uana, darajatna dianggap handap lantarananak jalma buangan. Bu Dewi sok dititah nganteur kapilanceukna kurus basa Walanda, maca jeung nulis ka hiji Nyonya Walanda. Lantaran karepna gede haying diajar bari uteukna encer, BuDewi bias nangkep naon-naon anu diajarkeun ti satukangeun panto. Ieu teh jadi modal anu pohara pentingna pikeun kahirupan Bu Dewi dina mangsa nu bakal dating. Nu kasaksean ku Bu Dewi harita, kaom wanita wuwuh ngeuyeumbeu, ulukutek di dapur, bodo, sarta darajatna sahandapeun kaom lalaki. Ieu pikiran ngahudang kasadaran Bu Dewi pikeun ngamajukeun kaom wanita. Taya deui jalanna iwal ti ngaliwatan pendidikan. Hartinakudu aya sakola anu husus pikeun kaom wanita, sangkan satata jeung kaom lalaki.Bu Dewi pindah ti Cicalengka sarta ngadeuheus ka uana nu sejen nu jadi Bupati Bandungnyaeta R.A.A Martanaga. Bu Dewi tuluy ngadegkeun sakola anu tempatna di pendopo kabupatensarta dingaranan Sakola Istri. Ieu teh minangka sakola munggaran di Indonesia pikeun kaomistri. Beuki lila muridna beuki loba, sakolana tuluy diganti jadi Sakola Kautamaan Istri.Kitu riwayat singget perjoangan Bu Dewi dina widang pendidikan. Anjeuna pupus diCineam Tasikmalaya, ping 11 September 1947 nalika nuju ngungsi lantaran aya agresi militer Walanda ka-1. Lantaran jasana, tepi ka ayeuna jenengan Raden Dewi Sartika terus seungitngagalinding. Meh di unggal kota di Jawa Barat jenenganana diabadikeun jadi ngaran-ngaran jalan utama.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->