Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
10Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CIUPERCA LUI DUMNEZEU O NOUĂ SPECIE DE CIUPERCI PENTRU ŢARA NOASTRĂ

CIUPERCA LUI DUMNEZEU O NOUĂ SPECIE DE CIUPERCI PENTRU ŢARA NOASTRĂ

Ratings: (0)|Views: 140|Likes:
Published by omarbenhagi

More info:

Published by: omarbenhagi on Sep 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

 
CIUPERCA LUI DUMNEZEU O NOUĂSPECIE DE CIUPERCI PENTRU ŢARANOASTRĂ
Denumiri populare:
ciuperca zeului, ciuperca lui Dumnezeu,ciuperca Piedade, ciuperca regală, ciuperca migdală , ciupercasoarelui, ABM de la Agaricus blazei Murill, Ji Song Rong în China,himematsutake, Agaricusutake sau kawarihiratake în Japonia,cogumelo do sol sau medicinel în Brazilia.Primele scrieri rămase despre această specie de ciuperci datează dinsec.14-15, în Tratatul de medicină Bizantină din zona Mediteraneeană,de către Apuleius, ce trata ulcerele maligne şi ale laringelui.A fost redescoperită în anul 1960 de Takatoshi Furumato care a început s-o cultive şi s-o investigheze. A fost luată în studiu şi deKorea, China, Taiwan iar începând cu anul 1970 şi de către americaniidin Pensiylvania.Agaricus subrufescens Peck a fost descrisă pentru prima dată în anul1893 de către C.H.Peck, botanist din New York. A fost cultivată pentruprima dată în anul 1892 in New York de către Blen Cove. Se pare căcele două specii sunt sinonime.
ÎNCADRAREA SISTEMATICĂ
REGNUL – FungiSUBREGNUL – DikaryaDIVIZIUNEA-BasidiomycotaSUBDIVIZIUNEA – AgaricomycotinaCLASA- Agaricomycetes sau HomobasidiomycetesSUBCLASA - HomobasidiomycetidaeORDINUL- AgaricalesFAMILIA – AgaricaceaeGENUL- AgaricusSPECIA –
 Agaricus blazei
Murill, sinonim
 Agaricus blazei
Heinemann,sinonim
 Agaricus subrufescens
Peck.
 
CARACTERIZARE MORFOLOGICĂ
Este o ciupercă comestibilă şi medicinală foarte apreciată. Creştespontan în areale diferite fiind intâlnită de la tropice până în regiuneaboreală crescând în diferite habitaturi, de la pajişti alpine până pesoluri sărăturoase şi nisipoase, în păduri de foioase şi de conifere.Preferă solurile bogate în resturi lignicole, cetină de pădure, litiere,soluri îngrăşate natural cu gunoi de la animale domestice, mai cuseama cornute.
Pălăria
: se prezintă groasă, cărnoasă, tare, de dimensiuni mici spremari cu diametrul de 5-11 cm, la început hemisferică, convexă, netedăpe margini şi cu scvame în centru, de culoare albă, galbenă crem ca omigdală sau maron. Pe marginea pălăriei rămân prinse bucaţi de voal.
Lamelele
sunt libere, dense, cu lăţime de 8-10 mm de culoare albă,roz palid când sunt tinere iar mai târziu ciocolatiu-brun.
Basidiosporii
sunt de culoare brun închis pana la ciocolatiu de 6-8 x4-5 microni de formă lat eliptică până la oviformi şi nu prezintăepispor.
Piciorul
este scurt şi tare, ca o coloană, plin in interior, de culoarealbă, fixat de un postament micelian. Atins cu mâna se îngălbeneşte.Pe picior ramâne un inel după ce se rupe velumul.Lungimea este de 4-14 cm iar diametrul de 1-3 cm.
Conditii de crestere
. Specia se cultiva in Japonia, China si Brazilia.Pentru cultura se foloseste compost pasteurizat si imbogatit cu azot.
Miceliul
se obtine usor la temperatura optima de 23-27 grade C.
Umiditatea
optima a substratului este de 55-60%.
Amestecul de acoperire
are umiditatea optima de 60-65% .Umiditatea in ciupercarie se va mentine la valori de 75-85%.Pentru cresterea miceliului nu are nevoie de lumina. Insa necesita ousoara iluminare la formarea basidiofructelor.Conditiile fata de aer sunt ridicate atat in faza incubarii miceliului catsi in perioada fructificarii.
Valoarea pH-ului
este optima la valoarea 8.Cultura se poate desfasura in mod asemanator cu aspeciilor
 Agaricus,
in solarii sau in ciupercarii moderne. La Beijingcultura se practica in 2 cicluri pe an, primavara si toamna cand in
 
ciupercarie se poate mentine o temperatura cuprinsa intre 20-28grade C.
Aparitia ciupercilor
are loc la 40 zile de la insamantare.
Pregatirea compostului
. Compostul pentru crestere se bazeaza petrestia de zahar care veste un fel de material de baza, precum gozuride arahide, tarate de grau, malai precum si gunoi de animaledomestice si pasari la care se adauga ingrasaminte chimice precumuree, sulfat de amoniu, nitrat de amoniu si alte surse de azot. Suntpreferate materialele uscate si proaspete.Fig.1- Ag. brasiliensis in culturaFig.2 _ Ag. brasiliensis uscat
De ce Agaricus brasiliensis sau blazei ?
Aceasta specie prin continutul sau ridicat de polisaharide precum alfasi alfa- D- glucan, beta si beta- D-glucan, de proteoglucani,riboglucani, compusi anti angiogenici si ergosterol este folosita ca antitumoral, anti cancer, anti viral, impotriva arteriosclerozei, in diabet,hepatite, hiperlipidemie, imbogateste sistemul imunitar si estestimulent pentru intregul organism.Intr-un numar viitor al revistei voi veni cu completari privindtehnologia de cultura si compozitia chimica a acestei specii de ciuperciasa zisa miraculoasa.Pentru alte relatii, infiintare de ciupercarii clasice sau intensive cufonduri europene, documentatie, autoarea poate fi contactata latel.
0745420536
sau e-mail:
tudorvioana14@yahoo.co.uk 
. 
 AGARICUS BRASILIENSIS
SAU
 AGARICUS BLAZEI
Murill.PARTEA A II-a
Dupa cum mentionam in numarul trecut al revistei, pentruproducerea compostului in vederea cultivarii acestei specii se folosescalaturi de gunoi de cal, vite cornute, pasari si deseuri de trestie dezahar, paie de orez,de grau, fan, resturi de bumbac si ingrasamintechimice pe baza de azot iar pentru corectarea valorii pH-ului, ipsos sipraf de var. Iata in continuare cateva retete pentru compost folosite inBrazilia.Denumirea materialuluiReteta Reteta Reteta Reteta Reteta Reteta

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
diroana liked this
mihaela021988 liked this
acondurache liked this
mgfat liked this
Marian Dinu liked this
rosicomus liked this
mihai400 liked this
mihai400 liked this
livani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->