Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Normativ Pentru Folosirea Aditivilor La Pre Par Area Betoanelor Si Mortarelor

Normativ Pentru Folosirea Aditivilor La Pre Par Area Betoanelor Si Mortarelor

Ratings:
(0)
|Views: 494|Likes:
Published by Cupitu Madalina

More info:

Published by: Cupitu Madalina on Sep 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/30/2013

pdf

text

original

 
NORMATIV PENTRU FOLOSIREA ADITIVILOR LA PREPARAREABETOANELOR SI MORTARELOR
Indicativ: C 8-75 Înlocuieste: C 8-61; C 84-67; C 99-69; C 134-71; C 141-72; C 111-70.
1. GENERALITATI
 
1.1.
Prezentul normativ stabileşte domeniul şi condiţiile de utilizare în betoane şi mortare aaditivilor produşi în R.S.R. În măsura în care se vor produce alte tipuri de aditivi, prezentulnormativ se va completa cu domeniul şi condiţiile de utilizare respective.
1.2.
Aditivii sunt produse care, adăugate la prepararea betoanelor şi mortarelor, au ca efect îmbunătăţirea unor caracteristici ale amestecurilor în stare proaspătă şi în stare întărită.
1.3.
Aditivii pot fi utilizaţi sub formă de soluţie şi atunci cantitatea corespunzătoare proporţieioptime se adaugă în apa de amestecare la betoane şi mortare sau pot fi utilizaţi sub formă depulbere, în care caz aditivul se amestecă în prealabil cu cantitatea de ciment.
1.4.
Efectele favorabile scontate ale aditivilor pot fi obţinute numai în cazul unor compoziţii debeton judicios stabilite şi asigurării unor amestecuri omogene de beton sau mortar.
1.5.
Aditivii, în funcţie de efectul principal, pot fi clasificaţi după cum urmează:- plastifianţi:
dispersanţi,
antrenori de aer,
cu caracter mixt;- întârzietori de priză;- acceleratori:
de priză,
de întărire,
de priză şi întărire;- antigel;- impermeabilizatori.
 
Pe lângă efectul principal, aditivii pot avea în acelaşi timp şi un efect secundar (de ex. efect de întârzietor de priză şi de plastifiant).
1.6.
Eficacitatea aditivilor se verifică pe baza încercărilor preliminare pe betoane şi mortare.
1.7.
În cazurile în care prin proiect se impune realizarea de betoane cu caracteristici ce se potobţine numai cu ajutorul unor aditivi, în documentaţia economică a proiectului se va prevedea înmod obligatoriu utilizarea aditivilor respectivi.
1.8.
La executarea lucrărilor de betoane şi mortare cu aditivi se vor aplica prevederile din "Normerepublicane de protecţie a muncii" - Ediţie 1975 şi "Norme de protecţie a muncii" (construcţii-montaj) din 1968, generalizate în sectoarele de activitate ale M.C. Ind cu ordinul nr. 7/N-1970.[top]
2. ADITIVI PLASTIFIANTI LSC SI DISAN
 2.1.
Prezentul normativ se referă la utilizarea următoarelor tipuri de aditivi plastifianţi: aditivulplastifiant dispersant LSC şi aditivul plastifiant mixt (dispersant şi antrenor de aer) DISAN, care seproduc de către Fabrica de celuloză şi hârtie Zărneşti.
2.2.
Aditivii LSC şi DISAN se prezintă sub formă de pulbere de culoare brună.
Domeniul de utilizare
2.3.
Aditivii plastifianţi LSC şi DISAN se utilizează la prepararea betoanelor grele - simple sauarmate - în scopul îmbunătăţirii lucrabilităţii, reducerii tendinţei de segregare în timpultransportului, măririi gradului de compactare, a impermeabilităţii şi a rezistenţei la îngheţ-dezgheţrepetat. Aditivul LSC se utilizează la betoane cu o consistenţă corespunzătoare unei tasări demaximum 11 cm iar DISAN-ul în cazul unei tasări de maximum 8 cm. Aditivul DISAN serecomandă în special în vederea măririi durabilităţii betoanelor (mărirea gradului deimpermeabilitate şi a rezistenţei la îngheţ-dezgheţ), ca de ex. în cazul lucrărilor hidrotehnice,betoanelor cu permeabilitate redusă şi de drumuri.
2.4.
La utilizarea aditivilor plastifianţi (LSC şi DISAN) se deosebesc:a) "
Cazuri curente
", în ceea ce urmăreşte în principal îmbunătăţirea caracteristicilor betonuluiproaspăt şi care nu se încadrează în cele prevăzute la litera b.b) "
Cazuri speciale
"- betoane care în timpul exploatării sunt supuse unor condiţii severe în ceea ce priveşte frecvenţaciclurilor de îngheţ-dezgheţ (G<100 pentru LSC şi G<150 pentru DISAN);- betoane la care trebuie asigurat un grad de impermeabilitate mai mare decât P 8 în cazuriutilizării LSC-ului şi mai mare de P 10 în cazul utilizării DISAN-ului;- betoane executate cu tehnologii speciale (betoane pompate etc.) sau cu agregate speciale (ex.agregate foarte grele);
 
- betoane executate prin tratare termică numai în cazul utilizării aditivului LSC; aditivul DISANeste interzis în cadrul betoanelor tratate termic;- betoane folosite pentru execuţia unor lucrări speciale; poduri, construcţii hidrotehnice, îmbrăcăminţi rutiere în cazul utilizării aditivului DISAN;- betoane la care se folosesc concomitent şi alţi aditivi (acceleratori sau întârzietori la întărire,impermeabilizatori etc.).
2.5.
Încadrarea lucrărilor la care se utilizează aditivii plastifianţi (LSC şi DISAN) în "cazuricurente" sau "cazuri speciale" serveşte pentru precizarea modului de stabilire a compoziţieibetonului şi se face de regulă de către proiectant.
2.6.
Prezentul normativ se referă în principal la folosirea aditivilor plastifianţi în "cazurile curente";pentru "cazurile speciale" prescripţiile au un caracter orientativ, folosirea făcându-se numai pebază de studii preliminare, conform prevederilor de la pct. 2.21.
Condiţii tehnice pentru materialele componente
Cimenturi2.7.
Se vor utiliza cimenturile din grupele I, II, III prevăzute în STAS 6132-74, ţinând seama deprevederile din "Instrucţiunile tehnice privind folosirea cimenturilor în construcţii", indicativ C.19-72.Utilizarea altor tipuri de ciment se poate face numai pe baza unor studii preliminare, efectuateconform indicaţiilor de la pct. 2.21 din prezentul normativ.
Agregate2.8.
Se pot utiliza agregate naturale grele care îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în STAS1667-70 "Agregate naturale grele pentru mortare şi betoane obişnuite cu lianţi hidraulici. Condiţiigenerale".
Apa2.9.
Atât la prepararea soluţiei de aditivi cât şi la prepararea betoanelor se va folosi apa care îndeplineşte condiţiile prevăzute în STAS 790-73 "Apă pentru mortare şi betoane. Condiţii tehniceşi metode de încercare"; nu se admite folosirea apei de mare sau a apelor minerale.
Aditivi2.10.
Aditivul LSC trebuie să îndeplinească condiţiile tehnice prevăzute în STAS 8626-70, iar aditivul DISAN cele prevăzute în STAS 8625-70. Depozitarea şi păstrarea aditivilor se face înambalajul original şi în încăperi ferite de umiditate.
Verificarea calităţii materialelor componente
2.11.
Verificarea calităţii materialelor componente se face în conformitate cu prevederile dinSTAS 1799-73 "Construcţii de beton armat şi beton precomprimat. Controlul executăriibetoanelor. Încercări şi frecvenţa lor".

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ioachimescucatalin liked this
Diana Alexandra Comaromi liked this
aurelvaduva liked this
Florea Margareta liked this
Ioana Dana liked this
Cupitu Madalina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->