Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Folosirea Degetelor in Acorduri de chitara

Folosirea Degetelor in Acorduri de chitara

Ratings:
(0)
|Views: 1,183|Likes:
Published by yukydc
Folosirea degetelor in acordurile de chitara pentru incepatori.
Folosirea degetelor in acordurile de chitara pentru incepatori.

More info:

Published by: yukydc on Sep 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2013

pdf

text

original

 
Folosirea degetelor in acordul GFolosirea degetelor in acordul CFolosirea degetelor in acordul DAcordul Em (E minor)
 In lectia trecuta am invatat 3 acorduri "majore" G, C, D. Poate va intrebati ce inseamna "major" si "minor".Acesti doi termeni dau o calitate a acordului. Pentru inceput ca o regula babeasca retineti ca acordurile majoreimprima un sound mai vesel, iar cele minore un sound mai trist.Em probabil ca este cel mai simplu acord dechitara.Dupa cum vedem in diagrama alaturata, folosim doar doua degete (2 si 3) iar restul corzilor sunt lasate libere.Exersati luarea acordului cum am invatat data trecuta. Daca acordul nu suna bine, incercati sa ciupiti fiecarecoarda pe rand, iar acolo unde nu suna bine miscati degetul mainii stangi pana cand o faceti sa sune bine. Cutimpul totul va deveni natural.
Acordul Am
Acest acord este si el relativ simplu. Asa cum ne-am obisnuit in lectia trecuta, am avut intai unacord cu 6 corzi (Em) acum o sa avem unul cu 5 corzi (Am). Pentru aceasta urmariti diagrama si folositidegetele conform descrierii. Pentru strumming ciupiti doar primele 5 corzi (adica fara cea de sus). Aceleasireguli raman in picioare: daca nu suna bine vedeti care dintre corzi strica acordul si corectati pozitia.
 
Acordul Dm
Lectia trecuta am invatat acordul D major acum invatam D minor. El este asemanator in sensul ca sunt ciupitedoar primele 4 corzi (fara cele 2 de sus). Degetul 1 pe fretul 1 coarda E subtire, degetul 2 pe fretul 2 coarda G,degetul 3 pe fretul 3 coarda B.Cu ajutorul acestor trei acorduri o sa puteti canta foarte multe cantece din muzica traditionala romaneasca,aceasta combinatie fiind foarte populara. Dar asta o sa vedem in zona de cantece.Daca analizam diagrama vom gasi rand pe rand urmatoarele note:La - coarda 6 fret 5;Do - coarda 6 fret 8;Re - coarda 5 fret 5;Mi - coarda 5 fret 7;Sol - coarda 4 fret 5;La - coarda 4 fret 7;Do - coarda 3 fret 5;Re - coarda 3 fret 7;Mi - coarda 2 fret 5;Sol - coarda 2 fret 8;La - coarda 1 fret 5;Do - coarda 1 fret 8 Nu trebuie sa retineti inca de pe acum aceste denumiri ale notelor. Le-am scris aici pentru o referinta ulterioara.In lectiile urmatoare vom invata cum sa gasim notele pe grif plecand din orice pozitie cunoscuta. Practic dupalectiile urmatoare puteti reveni asupra pentatonicei si a gamei majore si o sa intelegeti de ce avem notelerespective in pozitiile respective.
Acordul E(Mi) Major
Acest acord este foarte similar cu acordul Mi minor. Daca observati are aceiasi pozitionare la care se adaugadegetul index pe tasta 1 coarda 3. Asadar incepem prin a aseza degetul mijlociu pe tasta 2 coada 5, apoi inelarul pe tasta 2 coarda 4 (am obtinut Mi minor) si adaugam indexul pe tasta 1 coarda 3. Ciupim toate cele 6 corzi. Nuuitati scopul este ca per total sa sune sunetul intreg. Daca nu vi se pare ok ciupiti fiecare coarda pe rand siajustati degetul acolo unde nu suna bine.
Acordul A(La) Major
 
Urmeaza doua acorduri foarte dificile. Unul dintre acestea este La major. La inceput veti avea o senzatie deinghesuiala pe tasta 2 unde trebuie pe trei corzi diferite (2,3,4) sa puneti fiecare deget respectiv inelar, mijlociu,index. Apoi ciupim numai primele 5 corzi conform diagramei. O alta modalitate comuna de a obtine acest acordeste folosirea indexului peste cele 3 corzi, dar deocamdata acest lucru cu siguranta va fi foarte dificil. Repetatiacest acord pana iese corect pentru ca pe cat este de dificil pe atat este de important.
Acordul F(Fa) Major
Si in sfarsit, ajungem la ultimul acord de baza. L-am lasat ultimul pentru ca este cel mai dificil pentruincepatori. Exista o vorba ca nu degeaba i se spune F :). Este un acord mai dificil pentru ca presupune un nouconcept fata de ce am intalnit noi pana acum: folosirea unui singur deget pe doua corzi pe acelasi fret. Astfelintai punem indexul de-a-lungul primelor 2 corzi si il rotim usor spre capul chitarii. Mai clar o sa vedeti in film.Degetele mijlociu si inelar le punem conform diagramei pe coarda 3 tasta 2 si pe coarda 4 tasta 3. Atentiemijlociul si inelarul trebuie sa stea arcuite astfel incat sa nu atinga celelalte corzi. Tendinta la inceput este de ale sprijini pe celelalte corzi si asta nu este de dorit pentru ca le va bloca. De ciupit nu se ciupesc decat primele 4corzi. O sa vi se para aproape imposibil de executat acest acord, dar in cateva saptamani ar trebui sa inceapa sasune. Eu unul dupa 3-4 saptamani am reusit sa il fac sa sune si dupa 2 luni sa il fac sa sune f bine. Acumdepinde de cat timp repetati si de cata vointa aveti. Din experienta mea de trainer de software am constatat caoamenii evita lucrurile dificile. Sfatul meu este sa il repetati oricat ar parea de greu pentru ca atunci cand va iesiveti fi multumiti. Sunt multe cantece care se bazeaza pe el si e pacat sa le ratam nu?Acum ar trebui sa recapitulam toate acordurile invatate pana acum si de asemenea sa le adunam la un loc pentrua le gasi mai usor ulterior.Asadar in ordine alfabetica am invatat:

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Cristina Anton liked this
Cristina Anton liked this
Ghiță Kraszuk liked this
duru70 liked this
mihailidis liked this
Dan liked this
Dan liked this
panky33 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->