Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
35Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Costache Giurgiuveanu

Costache Giurgiuveanu

Ratings:
(0)
|Views: 6,704|Likes:
Published by catalinfrunza

More info:

Published by: catalinfrunza on Sep 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2013

pdf

text

original

 
“Enigma Otiliei”De G. CalinescuCostache Giurgiuveanu
Costache Giurgiuveanu este personajulcentral al romanului pentru ca, direct sauindirect, el hotaraste destinele celorlaltepersonaje care se contureaza in jurul averiisale in goana dupa mostenire.Costache are o varsta inaintata, dar sperasa poata trai mult.Este un insetat de bani, si deviata. Mos Costache este tatal vitreg al Otilie siunchiul dar si tutorele legal a lui Felix. Otiliaera fata fostei sale sotii, ce a murit pe candaceasta era copil.Are multa afectiune pentruOtilia, dar practic nu intreprinde nimic pentrua-i asigura viitorul si nici pentru a o infia.Desi acesta se ocupa de toate cheltuielilesi scolarizarea baiatului, cei doi nu se vedeau.Costache este detinatorul unei mari averi,desi nimeni nu stia cu exactitate valoareaacesteia. Desi este foarte bogat, mosCostache, datorita avaritiei, duce o viata lipsitade lux.La indemnul lui Pascalopol, Costachedoreste sa o adopte pe Otilia, dar o scrisoareanonima ii zadarniceste batranului planurile.
 
Batranul incepe sa-si vanda proprietatilepentru a-i lasa din timpul vietii, Otilieimostenire. Costache il roaga pe Pascalopol sadeschida un cont in banca, in care ii vireaza osuma importanta de bani.Acesta moare in urma unui atac cerebralprovocat de Stanica atunci cand ii fura toataaverea.
Elemente de portret fizic:
Mos Costache: “un omulet subtire si putinincovoiat. Capul ii era atins de o calvitie totala,si fata parea aproape spana, si, din cauzaaceasta, patrata. Buzele ii erau intoarse inafara si galbene de prea mult fumat, acoperindnumai doi dinti vizibili, ca niste aschii de os.Omul , a carui varsta desigur inaintataramanea totusi incerta, zambea cu cei doidinti, clipind rar si moale, intocmai ca bufnitelesuparate de o lumina bruscsa, dar privindintrebator si vadit contrariat”.“mos Costache, in haine albe de drill si pecap cu o pana zgarcita de vechime si multespalari. Era foarte vessel , judecand dupatuguierea groaselor buze” – in acest fragmenteste caracterizat de catre narrator.“Costache iesise si el, in camasa, cu unsurtuc deasupra si cu un fes de lana pe cap.” –in acest fragment este caracterizat de catrenarrator.
 
Elemente de portret moral:-Caracterizare directa:
“Daca cineva ar fi palmuit pe mos Costache, eln-ar fi fost mai zguduit decat de aceastabanala anonima. Se ingalbeni si fruntea I seacoperi de sudori reci. Incepu sa se plimbepierdut prin odaie,bolborosind vorbe faraintales.[…] Facu gestul de a iesi din odaie, apoise intoarse iarasi si incepu sa-si cripeze obarulca fiind chinuit de o durere mare, cautand prinsimularea plansului sa-si descarce nervii iritati.O frica nebuna il cuprinse. Temator de opiniaaltora si mai ales de a Aglaei, cu o repulsiebolnavicioasa pentru orice contact cuautoritatile publice, se vedea arestat, dus lapolitie, aratat cu degetul de lume.[…] Acum,Costache tresarea la orice scartaitura a portii,la orice uruit de trasura, ca sic and scrisoareatrebuia sa aiba o urmare teribila numaidecat.”– in acest citat este caracterizat de catrenarrator.“multumit ca scapase de insinuatiile luiStanica,manca harnic si bea mereu, sugandu-sibuzele groase” – in acest fragment estecaracterizat de catre narrator.“Mos Costache se arata atins de ponegrireaOtiliei, dar el insusi nu o ajuta cu nimic sa-siclarifice situatia, ba chiar o impingea, lacom, lacombinatii cu Pascalopol” – in acest citat estecaracterizat de catre narrator

Activity (35)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nikoleta Stefan liked this
Timo Jugariu liked this
Raluca Ciornei liked this
Eugen Chiriac liked this
Ellena Rădoi liked this
Teo Teodor liked this
Ionut Neicu liked this
Jitca David liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->