Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
170Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
George Calinescu Enigma Otiliei - Rezumat Pe Capitole

George Calinescu Enigma Otiliei - Rezumat Pe Capitole

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 18,477|Likes:
Published by Galea Marcel

More info:

Published by: Galea Marcel on Sep 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2015

pdf

text

original

 
ENIGMA OTILIEIDe George CalinescuReferat
Capitolul I
Primul capitol prezinta sosirea tanarului Felix Sima in casa tutorelui sau, CostacheGiurgiuveanu, unchiul sau. Intr-o seara la inceputul lui iulie 1909, Felix ajunge in casa unchiului sausi este intampinat cel putin ciudat de acesta. Verisoara lui, Otilia, o tanara de aceeasi varsta cu el il primeste cu multa caldura si il conduce pe baiat intr-o camera unde restul familiei juca table. Astfel,Felix ii cunoaste pe Pascalopol, un mosier bogat, prieten de familie (cu care Otilia isi permite multefamiliaritati, spre nemultumirea baiatului), pe Aglae Tulea, sora lui Costache, Simon Tulea, sotulacesteia si Aurica Tulea, fiica de 30 ani a Aglaei. In timp ce ceilalti jucau table si mai apoi carti,tanarul Felix, viitor medicinist isi aduce aminte de felul in care a ajuns orfan, cum murise mama sa sicum tatal lui fusese distant de copil, trimitandu-l mai mult prin internate. Dupa un timp, Otilia isiaduce aminte de Felix si ii aduce doua prajituri (considerand ca ii este foame) si il trimite sa doarmachiar in camera ei, unde Felix observa o dezordine generala.
Capitolul II
Cand se trezeste, Felix o aude pe Otilia cantand la pian si incepe sa studieze unele parti alecasei. Pe holuri o intalneste pe Marina, servitoarea casei si Costache ii cere cu imprumut niste bani,dar intervine Otilia care nu admite ca tatal ei sa ceara bani de la “varul ei”. Fata ii canta lui Felix sicuprinsa de ceea ce Marina numea “nebunie”, incepe sa alerge prin gradina. Otilia isi marturisestedorinta ca Felix sa ajunga un mare doctor si incepe sa ii prezinte familia, ilustrand calitatile sidefectele membrilor familiei Tulea. Totodata, incep sa rascoleasca amintirile, uitandu-se prinfotografiile vechi. Dupa amiaza, Pascalopol ii scoate pe Felix si pe Otilia la plimbare, spre invidiaAureliei si a Aglaei. Acestea insista pe langa Felix sa il mediteze pe Titi, baiatul matusei sale.
Capitolul III
Capitolul incepe printr-o scurta prezentare a lui Simion Tulea, Otilia avertizandu-l discretasupra manierelor celor din familia Tulea. Aurelia il invita pe Felix la ei acasa si in timpul vizitei, o ponegreste pe Otilia, cu invidie ascunsa. Il cunoaste pe Simion, care ii prezinta tablourile sale, Felixobservand ca si Titi si tatal lui au un oarecare talent in ale picturii, desi afla ca toate tablourile facutede cei doi sunt simple copii dupa ilustrate sau carti. Titi nu se doveste a fi foarte interesat demeditatii, plictisindu-se foarte repede. Capitolul prezinta aspiratiile familiei Tulea si dorinta arzatoarea Aureliei de a se marita. Aurica incepe sa se familiarizeze din ce in ce mai mult cu Felix cu dorintaascunsa de a-l face pe acesta sa o ia de nevasta; sperantele pe care si le face Aurica speriindu-l petanar, acesta care incepe sa o e evite.
Capitolul IV
Cu timpul, Felix se obisnui in casa lui Costache, acomodandu-se cu ciudateniile locului.Avand nevoie de bani, ii cere batranului sau tutore insa acesta isi dovedeste avaritia fara sa ii deavreun ban, cea care ii da bani fiind Otilia. Capitolul prezinta vizita celor doi la casa lui Pascalopol,unde Felix observa un rafinat gust in decoratiuni interioare. Desi la inceput Felix nu il agreeaza pe
1
 
Pascalopol, considerand ca Otilia nu ar trebui sa se poarte asa familiar cu un barbat mai in varsta caea, mosierul ii devine treptat simpatic.
Capitolul V
In august, este anuntata sosirea lui Stanica si a Olimpiei, cealalta fata a Aglaei. Otilia iiexplica scandalul produs de relatia dintre cei doi, care nu erau casatoriti, fiindca Stanica nu dorea safaca nunta daca Olimpia nu primea zestre, aceasta fiindu-i refuzata de Simion. Ajunsi la momentulcinei, cei doi incearca sa il induplece pe Simion sa le dea casa, acesta insa refuza motivand caOlimpia nu e fata lui, desi Felix observa o asemanare izbitoare intre tata si fiica. Dupa plecare,Stanica ii cere Otiliei imprumut 20 franci. De asemenea, Pascalopol primeste un bilet de la StanicaRatiu prin care acesta ii cere 100 franci. De dragul Otiliei, mosierul ii da avocatului banii ceruti.Capitolul prezinta modul in care Stanica incearca sa il convinga pe Simion si modalitatea de ai pacali pe ceilalti, simuland o boala de inima.
Capitolul VI
In acest capitol este prezentata vizita lui Felix si a Otiliei la mosia lui Pascalopol, mosiesituata la jumatatea distantei intre Calarasi si Fetesti. La mosie, Felix observa acelasi rafinament, deaceeasta data mai rustic si Pascalopol ii devine din ce in ce mai familiar, ajungand sa il considere un prieten. In timpul vizitei, Otilia si Felix invata sa calareasca, se urca pe capitele de fan, petrecanddoua saptamani de vis. Totodata, din ziar, cei trei afla de cununia dintre Olimpia si Stanica dar si demoartea copilului lor de 2 luni (moarte cauzata de neglijenta parintilor).
Capitolul VII
Acum Felix era student in anul I la Medicina, spre nemultumirea Aglaei care il indemna sa“isi gaseasca un rost” in acest fel incercind sa il jigneasca pe tanar. Stanica incearca sa creeze intrigiintre Otilia si Pascalopol, dovedind un caracter infect. Otilia ii propune tatalui ei sa se mute intr-o altacasa din Stirbey-Voda, insa Aglae se opune, aratand felul in care Costache era manipulat de sora sa.Totodata, Titi incepe sa se simta atras de Otilia, fata de care incepe sa aiba un comportamentnecuviincios, Otilia indepartandu-l de ea, facand-o pe Aglae sa se planga lui Costache, rostindcuvinte grele la adresa fetei. Otilia il pune pe Costache sa alega intre ea si Aglae, si astfel matusa sanu mai calca in casa fratelui sau. Stanica aduce un fals doctor la Costache cu scopul ascuns de a-lface pe acesta sa creada ca este bolnav. Pascalopol, Otilia si Felix hotarasc sa fie mai atenti lacomportamentul avocatului.
Capitolul VIII
Felix isi da seama ca o iubeste pe Otilia si incearca sa fie din ce in ce mai aproape de fata,considerand chiar si unele gesturi marunte (cum ar fi coaserea unui nasture) un adevarat deliciu. Iiscrie o scrisoare de dragoste, pe care i-o lasa pe pat, insa fata pare sa nu o fi citit. Dupa un timp iimarturiseste dragostea si Otilia ii spune ca si ea il iubeste, insa trebuie sa astepte. La rugamintea luiFelix, Otilia nu il mai primi un timp pe Pascalopol, acesta purtand o discutie cu studentul. In timpulacestei discutii, Felix isi da seama de caracterul minunat al mosierului, rugand-o pe Otilia sa il primeasca din nou pe Pascalopol. In acelasi timp, Titi face cunostinta cu Ana, sora unui coleg si secasatoreste cu aceasta, casnicia esuand in mod lamentabil.
2
 
Capitolul IX
In martie, Felix incepe sa –si faca planuri mari, dorind sa aiba cat mai multi bani, pentru a-i putea oferi Otiliei placeri ca plimbatul cu trasura. Avand nevoie de bani , completeaza batranului o polita cu scadenta in alb de 1000 franci. Pascalopol incearca sa il convinga pe Costache sa o adoptelegal pe Otilia, oferindu-se sa plateasca el cheltuielile, batranul acceptand. Dar Stanica afla de acestlucru, si dupa cateva saptamani de discretie, lanseaza stirea si Aglae jura ca Otilia nu va fii adoptatacat timp ea traieste. Stanica ii face avansuri Otiliei care il da afara, manioasa. Otilia ii povesteste cumAglae si Aurica au incercat mereu sa o umileasca, spunandu-i cuvinte grele la o varsta frageda.Afland de vorbele care s-au zis despre ea cand Aglae a aflat de intentia lui Costache de a o adopta,Otilia incuviinteaza.
Capitolul X
Dupa cateva zile de la acest incident, Costache primeste un bilet anonim, prin care este sfatuitsa nu o adopteze pe Otilia, folosind imaginea Aglaei (care avea o inraurire asupra batranului) ,anonima reusind sa il sperie pe batran. Otilia, afland de bilet si citindu-l, il linisteste pe Costache siarata ca ea nu doreste neaparat sa fie adoptata, iubirea ei pentru batran fiind la fel de mare cu sau faraacte. Felix se intalneste pe strada cu Aurica, aceasta incepand sa-l elogieze pe Titi, spre disperareamedicinistului. Ajuns acasa, afla ca Otilia plecase cu Pascalopol la mosie. Stanica i-o prezinta peGeorgeta, o prostituata de lux, care ii atrage atentia tanarului, el primind invitatia de a o vizita pe fataoricand.
Capitolul XI
Starea de sanatate a lui Simion se inrautateste, batranul acuzand tulburari psihice, insadoctorul adus de Stanica nu ii gaseste nimic, familia crezand ca are doar o criza de glicozurie. Stanicaatrage atentia asupta pericolului pe care il reprezinta Otilia pentru mostenirea lui Costache si leimpinge pe cele doua femei si mai mult impotriva tinerei. Felix incepe sa se remarce la Universitate,si datorita interesului sau, primeste permisiunea de a intra in orice sectie a spitalului, pentru a faceobservatii. Desi unii interni incearca sa il descurajeze, Felix realizeaza o lucrare pe care profesorulsau i-o publica intr-o revista de mare interes in Franta, reusind sa ii mareasca ambitia lui Felix.Stanica reuseste sa il manipuleze pe Costache, manevrand lucrurile in asa fel incat Costache sa nufaca testament. Felix se duce sa o viziteze pe Georgeta, care ii povesteste drama vietii sale. Felixsimte pentru fata o afectiune de frate si intre cei doi incepe sa se infiripe o relatie,desi Felix o iubeafoarte mult pe Otilia.
Capitolul XII
Felix primeste o carte postala de la Otilia, tocmai din Paris, dandu-i tanarului o stare detristete. Georgeta ii roaga sa treaca pe la Iorgu, chiriasul lui Costache. Ii scrie inainte de aceasta vizitaOtiliei, unde isi exprima dezamagirea. Felix afla de la Iorgu de manevrele lui Stanica, acesta planuindsa –i strice afacerile lui Costache pentru ca acesta sa nu vanda imobilele. Costache si Felix pornescspre restaurantul lui Iorgu unde cei doi incheie afacerea, spre ciuda lui Stanica. Simion este din ce ince mai bolnav, insa Aglae si Olimpia sunt cat se poate de nepasatoare, starnind chiar repulsia luiStanica. Felix devine din ce in ce mai convins de tulburarile psihice ale lui Simion.
3

Activity (170)

You've already reviewed this. Edit your review.
Florina Nănescu liked this
Catalina liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Meșter Darius liked this
Mihai Chris liked this
Adina Nechita liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->