Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
103Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cultivarea usturoiului

Cultivarea usturoiului

Ratings: (0)|Views: 20,869|Likes:
Published by boemul

More info:

Categories:Types, Research, Science
Published by: boemul on Sep 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

 
CULTIVAREA
USTUROIULUI
editia a II-a, actualizata
Chisinau 2001
 
3
TEHNOLIGIA DE CRESTERE A USTUROIULUI
In aceasta brosura sunt descrise trei metode de cultivarea austuroiului:A. Cultivarea usturoiului de toamna prin cateiB. Cultivarea usturoiului de primavara prin cateiC. Cultivarea usturoiului de toamna prin bulbili
A. Cultivarea usturoiului de toamna
1. Introducere
Pentru cultivarea pe teritoriul Republicii Moldova sunt buneurmatoarele soiuri de usturoi de toamna: Iujnii fioletovii, Strelet,Poliot-cu tulpina florifea si Prichindel- fara tulpina florifera, precumsi diferite soiuri locale (De Cahul), sau aduse din tari vecine (DinBacau) si alte care au roada si calitati de pastrare bune.Usturoiul iubeste soluri bogate in masa organica, agrilo-nisipoase,cernoziom si cele de lunca.Cimpul destinat cresterii usturoiului trebuie sa fie eliberat de oriceculturi din familia Allium cel putin timp de patru ani. De asemeneausturoiul nu se sadeste dupa cartof sau tomate, deoarece aceastacontribuie la atacul de fuzarioza si nematoda.Cei mai buni premergatori pentru usturoi sunt culturile careelibereaza cimpul devreme - varza timpurie, castravetii, dovleceii,mararul, salate, griul, orzul, mazarea verde. Porumbul zaharat si desiloz sunt premergatori foarte buni de asemenea, ei reduc continutulde nematoda in sol.
2. Termeni de sadire
Saditul usturoiului se efectueaza incepind cu sfirsitul luniiseptembrie pina la 20-25 octombrie, pentru ca pina la sosireafrigurilor sa reuseasca sa se inradacineze dar nu trebuie sa aparafrunze. Usturoiul sadit prea devreme reuseste sa rasara, iar cel sadittirziu - ingheata.
 
4
3. Sadirea
Pentru sadire se aleg bulbi sanatosi, bine uscati din roada proaspatrecoltata si se separa in catei, fara a admite vatamari mecanice. Cateiise sorteaza dupa marime: mascati, medii si mici. Inainte de sadire,cateii de usturoi trebuie sa fie prelucrati contra bolilor si daunatorilor.Materialul semincer se pune intr-o solutie de piatra vinata (100 g la10 l apa) pentru 10-15 min sau in solutie de TMTD (3 %) pentru 1-2min. Impotriva acarienei de usturoi se poate utiliza tratarea cuFosfamid sau Bi-58, prin scufundarea in solutie de 0.2 % timp de 40min.
Schema sadirii
In rinduri
25-30 cm distanta intre rinduri
In benzi
50+20+20 (doua rinduri cu distantade 20cm si 50cm intre benzi)
Distanta intre rinduri depinde de marimea cateilor:
Marimea cateilorMasa, gDistanta intrecatei, cmDensitatea,mii /ha
mascati5-9, mai mult9-10420medii2-57-8660mici0.5-24-6850
Adincimea: 5–8cm.Dupa sadire este necesar de efectuat tavalugirea sau batatorirea, cepreintimpina vatamarea cateilor cu frigurile de iarna.
4. Ingrijirea
Usturoiul rasare devreme, pe la sfirsitul lunii februarie sauinceputul lui martie. Ingrijirea plantelor pe parcursul perioadei devegetatie include 2-3 afinari, precum si plivitul.
De retinut: afinarea nu trebuie sa fie adinca fiindcasistemul radacinar al usturoiului este slab, asezat infata, nu are capacitatea de restabilire dupa traumare.

Activity (103)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ana Jalba added this note
Multumim de informatie
DorinRîșneanu liked this
caramela80 liked this
codlea94 liked this
Negretu Dan liked this
Anisoara Lisenco liked this
Nedelcu Stefan liked this
Elisabeta Maier liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->