Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SIDA - Boala Si Pacat

SIDA - Boala Si Pacat

Ratings: (0)|Views: 98|Likes:
Published by Andrei A.
pr. prof. dr. Sorin Cosma

Facultatea de Teologie Ortodoxa - Arad
pr. prof. dr. Sorin Cosma

Facultatea de Teologie Ortodoxa - Arad

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: Andrei A. on Sep 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2010

pdf

text

original

 
  SIDA - BOALA SI PACAT 
 
Boala ca suferinta si preambul al mortii este determinata de pacat. Daca pacatul a adus in fireaomului revolta simturilor prin dereglarea instinctelor vitale, boala este un semnal al dezordinii sial lipsei de armonie din trup si din suflet sau dintre ele, dupa cuvintele Apostolului: "caci trupul poftesteimpotriva duhului, iar duhul impotriva trupului, si ele se impotrivesc unul altuia, ca sanu faceti cele ce ati voi" (Gal. 5, 17).Pacatul este nefirescnaturii umanefiindca nu-i apartine structural de la creatie. Ecoruptibilitatea, deficienta, boala care atrage dupa sine moartea. Pentru acest motiv conchideApostolul ca "rasplata pacatului este moartea" (Rom. 6, 23). Inca din antichitate filosofii auconstatat ca numaivirtute a poateaduce firii omenesti sanatatea care sa-i asigure buna eidezvoltare spre perfectiune. La fel spunem si noi ca, daca pacatul ne izoleaza de Dumnezeu, prinvirtute ne sfintim viata ajungand laasemanarea cu Dumnezeu, adica la implinirea menirii pentrucare am fost creati, rascumparati si sfintiti de Dumnezeu cel in Treime Sfant.Boala SIDA, cea mai cumplita boala a secolului, din nefericire confirma aceasta teza amoraleicrestine, fiind, pentru noi, in acelasi timp si un semnal de alarma!
I. Boala SIDA
  Numele SIDA indica sindromul de imuno deficienta dobandita, fiind prescurtarea apelativuluifrantuzesc: "syndrome immuno-deficitaire acquis". Este produsa de virusul HIV (HumanImmuno-deficiency Virus), avand ca tropism pentru limfocitele T4, celulele albe din sange, curol principal impotriva infectiilor si a aparitiei cancerului. In cele din urma se ajunge la prabusirea capacitatii de aparare a organismului.Se crede ca primul caz de SIDA a aparut in 1960 in Africa, avandu-si originea la o specie demaimuta numita cercopiteci, unde virusul constituie o prezenta obisnuita. A fost suficient ca sa-lia un singur individ din Africa, pentru a se raspandi in intreaga lume. In anul 1981 infectia a fostdepistata pentru prima data in SUA, desi era foarte extinsa la populatia Caraibelor si a Africiiecuatoriale. Calea "preferata" de transmitere a bolii este cea sexuala. Din nefericire face victimemulti copii nevinovati, care pot fi infectati in perioada prenatala, fie pe cale asplacentara, fie intimpul nasterii, fie chiar prin laptele matern.Boala poate fi transmisa si prin sangele transfuzat. Inca din 1986 in Elvetia s-au constataturmatoarele categorii infectate cu HIV: 13% dintre homosexuali, 50% dintre toxicomani si 20%dintre hemofilitici. In acelasi an, in SUA existau 1-2 milioane de infectati, iar in intreaga lumeintre 5 si 10 milioane. Desigur, numarul celor infectati creste mereu, iar medicina negasindu-iinca leacul, se multumeste doar s-o numeasca cu groaza si infricosare "boala secolului".De retinut este si faptul ca ingrijirea unor astfel de bolavi este extrem de costisitoare. Mai tragiceste insa faptul ca Colegiul American al Medicilor manifesta o retinere de a-i ingriji pe cei bolnavi, rezultand astfel abandonarea lor din viata sociala. Copiii erau exclusi din scoli, iar ceimaturi si-au pierdut slujbele. Mai tarziu insa, Asociatia Americana a Medicilor a trebuit sa sesupuna principiului peren al medicinii, care ii obliga sa acorde ingrijire egala tuturor bolnavilor cu compasiune, pana in ultima clipa a vietii. Astfel, s-au legiferat pincipiile asistentei medicale a bolnavilor infectati cu HIV.
 
Pentru a intelegemodul de transmiterea bolii trebuie avute in atentie trei elemente:1. Sursa de infectie2. Caile de transmitere3. Organismul receptiv.Sa le vedem pe rand:
1
. Sursa de infectie
 Infectia cu virusul HIV se face de la bolnav. Acest virus se gaseste in sange, sperma, secretiilecolului uterin si laptele matern. Boala poate preveni chiar si dintr-o simpla trasfuzie de sange.Prin relatii sexuale se transmite partenerului. Femeile insarcinate il transmit copiilor care se nasc.2. Caile de transmitere a virusuluiCea mai des intalnita cale este prin raporturile sexuale, mai ales prin homosexualitate. In SUA73% din cazuri sunt pe cale homosexuala. In astfel de cazuri, la nivelul mucoasei anale apar microhemoragii, pe unde virusul HIV eliberat odata cu sperma trece in sangele persoaneisanatoase. Dar si persoana pasiva poate transmite virusul atunci cand organul genital al persoaneiactive prezinta mici leziuni.In multe situatii purtatorii virusului pot fi heterosexuali. Virusul se transmite chiar si in cadrulfamiliei, cand unul din parteneri l-a obtinut prin desfraul cu concubine sau prostituate. Asa seexplica faptul ca prin cresterea prostitutiei clandestine si a raporturilor extraconjugale, crestemereu numarul bolnavilor de SIDA. In unele tari europene, 25-30% dintre prostituate prezintatestul ELISA pozitiv. Se crede ca aceasta categorie de persoane va prezenta in viitor principalasursa de transmitere a bolii.Alte cai de transmitere a bolii pot fi instrumente de manichiura si pedichiura, lamele de ras, periutele de dinti folosite in comun. Acestora li se adauga toxicomanii care folosesc aceeasiseringa.Copiii nou-nascuti pot primi boala de la mama infectata in timpul vietii intrauterine sau hraniti lasan. Un numar de 6% din cazuri ramane necunoscut cu privire la modul in care au contractatvirusul.
3. Organismul receptiv
 Organismul receptiv la boala poate fi orice persoana infectata. Boala SIDA este foarte ascunsa.Majoritatea celor infectati au aparenta oamenilor sanatosi. La 50% din cazuri apar leziunicutanate. S-a constatat ca dupa 3-9 luni de la infectie, testul ELISA devine pozitiv. Dar la 10%din purtatorii virusului abia dupa un interval de 2-5 ani s-a evidentiat boala.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->