Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ciclul de Viata Al Proiectelor

Ciclul de Viata Al Proiectelor

Ratings: (0)|Views: 1,356 |Likes:
Published by lixmag
Managementul Proiectelor
Managementul Proiectelor

More info:

Published by: lixmag on Sep 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

 
Capitolul 5 Ciclul de management de proiect (PCM).
5.1 Etapele proiectului5.2 Managementul de program şi managementul de proiect.5.3 Ciclul managementului de proiect prezentarea conceptului.
5.3.1 Elementele componente ciclului de viata a proiectului
5.4 Etapele ciclului de management de proiect.5.5. Utilitatea abordării proiectului prin metoda PCM.
5.2 Managementul de program şi managementul de proiect
Administrarea unui proiect poate să pară o sarcină dificilă ce necesitămultă experienţă, cunoştinţe şi practică. Poate să pară greu de înţeles, derealizat şi de finalizat. Totuşi, într-un anume fel, oricare dintre noi este unmanager de proiect cu normă întreagă în viaţa de fiecare zi. Iată câtevaexemple de proiecte complexe şi toti cotidiene: cumpărăturile,organizarea unui meci de fotbal, pregătirea pentru un examen, planificareavacanţei; etc.O privire atentă a acestor activităţi ne arată că ele sunt proiecte cu unmanager individual de proiect. Există câteva elemente comune ale acestorsarcini de ruti. Pentru a spunde la aceste întrebări, organizaţiile întreprind evaluări. Înainte de orice evaluare însă, informaţia relevantătrebuie colectată în mod sistematic, ceea ce reprezinprocesul demonitorizare.Evaluarea este aprecierea t mai sistematică şi mai obiectivă a unuiproiect, a unui program sau a unei politici în curs de derulare sau încheiate,din perspectiva planificării, a implementării şi a rezultatelor sale. Scopulurmărit este de a determina gradul de relevanţă şi de realizare aobiectivelor, dezvoltării, eficacităţii, eficieei, a impactului şi asustenabilităţii. Evaluarea trebuie să asigure informaţia credibilă şi utilă careabiliteze atât finaatorii, t şi organizaţiile finaate, în procesuldecizional.
Ce este un program de finanţare?Definiţie:
 
masura a Comisiei Europene adoptata in favoarea unei tari sau grup detari care va fi transpusa in practica printr-o serie de activitati sisustinuta financiar printr-un buget al CE
Un grup de proiecte sau servicii asociate orientate spre realizarea unorobiective specifice .
1
 
Un program
poate fi definit ca o serie de proiecte intercorelate, alecăror obiective contribuie împreula îndeplinirea unui obiectiv comungeneral, de obicei relevant la nivel de sector, ţasau chiar la nivelinternaţional. (În anumite contexte, conceptul de program este înţeles ca uncadru instituţional care permite mai multor proiecte să fie implementate cuscopul de a îndeplini un obiectiv sau o misiune globală).Este evident că scopul şi impactul unui program sunt maicuprinzătoare decat în în cazul unor proiecte individuale.
Proiectele
şi
programele
difeprin amplitudinea resurselor întrebuinţate, prin anvergura în timp, t şi din punctul de vedere alformulării obiectivelor, al structurilor manageriale şi al rolului pe care îl aumembrii echipei şi al concentrării pe diferite tipuri de evaluări. Cu toateacestea, principiile şi abordarea managementului de proiect se aplică înambele cazuri. Proiectele individuale sunt parte dintr-un proces ciclic, fiecarecontribuind, pe terment lung, la realizarea priorităţilor ţării.
Ce este un proiect?Un proiect
este:• un efort concret, practic, orientat spre un rezultat;• direcţionat spre soluţionarea unei probleme sau chestiuni relativ complexe;• activitate cu obiective clare şi rezultate anticipate;• limitat atât de timp cât şi de resursele financiare, tehnice şi umane;• planificat din timp şi evaluat la sfârşit.
Definiţie proiect:
Grup de activitati intreprinse intr-o succesiune logica pentru a atinge unobiectiv stabilit
CARACTERISTICILE PROIECTULUI
2
 
Ce este managementul?
Câteva definiţii posibile pot fi date:
Persoana sau persoanele care administrează o afacere, o organizaţie sauo instituţie ; Efortul planificării, organizării şi mobilizării oamenilor şiresurselor pentru un scop dat; Procesul desfăşurat de unul sau mai mulţiindivizi de a coordona activităţile celorlalţi.
Ce este proiectul
?
Proces dinamic, condus in contextul unui set de constrangeri prin care se
organizeaza
si
utilizeaza resurse adecvate
intr-un
mod controlat
si
structurat
cu scopul de a se realiza anumite obiective clar definite
Deci ce este managementul proiectului?
Este limpede, o combinaţie a celor două concepte: “proiectul” defineştecadrul obiectivelor, al rezultatelor aşteptate şi al resurselor - umane, financiareşi altele. Atingerea obiectivelor, urmărirea fazelor de lucru şi organizareaactivităţilor cad în sarcina managementului.
Diferenţe: management de proiect si cel institutional
Management de proiect: personal nepermanent, atributii nepermanente.Constrangeri adesea mai mari in managementul de proiect (plan, termene,buget bine stabilite fata de managementul institutional la care constrangerilepot fi mai vag definite)
3

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Solomon Anda liked this
ego20 liked this
agentul009 liked this
gmgsds liked this
Mirela Blemovici liked this
Antonia Malita liked this
Dan Catalina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->