Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
20Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
comprensions lectores

comprensions lectores

Ratings:

5.0

(3)
|Views: 856|Likes:
Published by laraf

More info:

Published by: laraf on Jul 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/19/2015

pdf

text

original

 
OBJ.: COMPRÈN TEXTOS
1.Llegeix el seent text:La peça de roba més característica dels nostres temps són els texans. Els primerstexans van ser fabricats fa més de cent anys als Estats Units d’Amèrica. Aquestspantalons, fets amb una tela blavos de cotó, estan pensats per suportar le sduresfeines dels buscadors d’or i els vaquers de l’oest americà.Contesta:
-
De què ens parla aquest text?
-
Què són els texans?
-
Quin material s’utilitza per fer-los?
-
Quines van ser les primeres persones que els van utilitzar?
-
Per què creus que els utilitzaven?
-
Quan van ser fabricats per primera vegada? On?
Una qüestió de vista
Et sembla que una persona pot llegir si manca del sentit de la vista? Antigament, lespersones cegues tenien un gran problema: no podien llegir ni escriure. Podien aprendreles lletres, això sí, amb unes figures de fusta o feltre o, fins i tot, amb agullesclavades en buiracs, però en resultaven unes lletres massa grosses, que costaven defer i que, a més, no els permetien llegir llibres ni escriure textos gaire llargs.Al començament del segle XIX, però, un jove cec que es deia Louis Braille, hi va trobarla solució: va inventar un alfabet de punts en relleu; només calia passar suaument el toudels dits per damunt del relleu per poder llegir qualsevol text que hi hagués escrit, perllarg que fos. Aquest mètode, que s’anomena Braille, ha estat adoptat arreu del món
 
com a sistema d’escriptura i de lectura per a cecs. Cada any es tradueixen un grannombre de llibres al sistema Braille en totes les llengües.Si mai tens l’oportunitat de veure un llibre escrit en Braille, no deixis d’obrir-lo ni depassar els dits per les pàgines. La primera vegada sembla difícil, però amb pràcticas’aconsegueix llegir prou ràpidament.
1.Tria la resposta correcta:
-
Les persones cegues no poden llegir ni escriure.
-
Les persones cegues llegeixen i escriuen amb el sistema Braille.Quin és el paràgraf en què figura aquesta informació?2.Digues quin és el tema del text.3.Quin paràgraf no conté informació important?4.Completa l’esquema següent.PROBLEMA
SOLUCIÓ
Llegeix atentament el següent text.
Els animals són molt espavilats. Han desenvolupat formes de transport bencurioses.A Austràlia, les mares cangur tenen un sistena força original per moure’s amb lesseves cries al damunt. Els petits cangurs viatgen sempre dins d’una bossa que lamare té a la panxa, així no es perden.La idea és tan bona que els humans l’hem copiada. Ara tenim uns motxilles per passejar còmodament amb els més petits.1.Contesta:
A quin país hi podem trobar cangurs?
 
Com viatgen les cries d’aquest animal?
De quina manera ho hem aplicat els humans?2.Completa l’esquema del text.TÍTOL:1r PARÀGRAFTEMA:2n PARÀGRAFTEMA:3r PARÀGRAFTEMA:
La història amaga secrets
A Egipte, en un paisatge desèrtic impressionant, s’alça la gran piràmide de Keops.Fa 4700 anys, aquest faraó va ordenar la construcció d’allò que havia de ser unamagnífica tomba per a ell i per al seu seguici. La va fer construir amb roques calcàries ide granit d’enormes dimensions. En va resultar un monument gegantí, de 110 metresd’alçària (com un edifici de 42 plantes) i una base quadrada de 500 metres de costat.Durant milers d’anys, aquest edifici va amagar entre les seves pedres un secret queningú no va saber descobrir fins al segle passat: a més de ser una sumptuosa tombafaraònica, la piràmide de Keops era ... un enorme rellotge de sol!Efectivament, la seva ombra es reflectia sobre unes superfícies totalment polides, queavui dia han desaparegut, situades, respectivament, a la cara nord i a la cara sud.Aquesta ombra permetia determinar l’hora, i fins i tot el dia de l’any, amb totaexactitud.Com a rellotge calendari va resultar una mica car, és veritat. Però ja se sap que unfaraó es podia permetre un capritxet de tant en tant.
Contesta:

Activity (20)

You've already reviewed this. Edit your review.
sverdagu liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
monik3mng liked this
mgarc552 liked this
maribelaguilar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->