Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Izrail Masukkan Roh Ke Badan Adam As

Izrail Masukkan Roh Ke Badan Adam As

Ratings: (0)|Views: 40|Likes:
Published by kasih

More info:

Published by: kasih on Sep 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2012

pdf

text

original

 
Izrail Masukkan Roh Ke badan Adam AS
 
Dijadikan pada tubuh Adam ada sembilan rongga atau liang. Tujuh buah liang dikepala, dan dua buah liang di bawah badan letaknya. Tujuh buah letaknya di kepala:Dua liang mata, dua liang telinga, dua liang hidung, dan sebuah liang mulut. Yang duamacam di bawah: Sebuah liang kemaluan dan liang dubur.
 
Dijadikan pula lima buah pancaindera:
 
1. Mata alat penglihatan.2. Hidung alat penciuman.3. Telinga alat pendengaran.4. Mulut alat perasa manis, masin dan sebagainya.5. Anggota tubuh lainnya seperti kulit, telapak tangan, untuk perasa, halus, kasar, dansebagainya.
 
Ketika Allah akan jadikan Adam, tanah itu dicampuri air tawar, air masin, air hanyir,angin dan api. KemudianAllah resapkan Nur kebenaran dalam diri Adam denganberbagai macam "Sifat´. Lalu tubuh Adam itu digenggam dengan genggaman "Jabarut"kemudian diletakkan di dalam "Alam Malakat."
 
Sesungguhnya tanah yang akan dijadikan "Tubuh Adam" adalah tanah pilihan. Makasebelum dijadikan patung, tanah itu dicampurkan dengan rempah-rempah, wangi-wangian dari Nur Sifat Allah, dan dirasmi dengan air hujan "Bahrul-Uluhiyah." Kemudiantubuh itu dibenamkan dengan air "Kudral- 'lzzah-Nya," iaitu sifat "Jalan dan Jammal",lalu diciptakan menjadi tubuh Adam yang sempurna.
 
Cuba perhatikan fiman Allah dalam surah Ad-Dahr, ayat satu sebagaimana yangberbunyi sebagai berikut: "Apakah tidak datang kepada manusia khabar berita suatuzaman yang tidak dapat disebut-sebutkan menurut perhitungan manusia?"Yang maksudnya Allah ciptakan alam semesta dan temasuk Adam dalam waktu yangsangat lama, yang tidak dapat ditaksir dan dikira-kira menurut perhitungan manusiazaman sekarang.
 
Menurut keterangan ulama, ketika tubuh Adam diselubunginya dalam waktu 120 tahun,40 tahun di tanah yang kering, 40 tahun di tanah yang basah, dan 40 tahun yang hitamdan berbau. Kemudian Allah rubah tubuh Adam dengan rupa kemuliaan. Maka
 
tertutuplah pemandangan mata malaikat daripada melihat hakikat yang sebenamya.Mereka memandang rendah akan bakal kejadian Adam lantaran menurut penglihatanyang nyata asal kejadian Adam. Tiada lain sebabnya dari kurang makrifat mereka.Memang para malaikat telah mengetahui bahawa Adam ini akan menjadi khalifahTuhan di dunia. Sudah tentu mereka merasa hairan, mengapa orang yang akanmenjadi khalifah Tuhan demikian asal kejadiannya. Sedangkan bangsa malaikat asalkejadian mereka dari cahaya.
 
Demikian pula roh, ketika itu diperintah masuk ke dalam tubuh Adam, ia pun merasaenggan. Segan dan malas untuk masuk ke tubuh Adam yang masih merupakan patungyang kini sudah mengeras seperti batu. Roh itu bukan masuk, malah ia berputar-putar,mengelilingi patung Adam yang terlantar di situ dikelilingi malaikat yang menyaksikanseperti Jibril, Mikail, Israfil, Izra'il dan lain-lain malaikat lagi.Kemudian Allah menyuruh malaikat Izra'il untuk memaksa roh itu masuk ke dalamtubuh Adam. Akhirnya mahu tidak mahu roh itu menyerah kepada Izra' il.
 
Ia dimasukkan ke dalam tubuh Adam, lalu roh itu masuk perlahan-lahan sehingga kekepalanya yang mengambil masa selama 200 tahun. Demikianlah Allah memberikekuatan kepada Izra'il untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam. Dahulu Izra'ilditugaskan mengambil tanah untuk Adam, dan kini dia pula ditugaskan untuk mencabutnyawa umat manusia.
 
Setelah ia meresap ke kepala Adam, maka teijadilah otak dan tersusunlah urat-uratsarafnya dengan sempurna. Kemudian terjadilah matanya seketika itu matanya terusterbuka melihat dan melirik ke kiri dan ke kanan. Dan juga melihat ke bawah di manasebahagian daripada badannya masib merupakan tanah keras. Dilihatnya kiri dankanan para malaikat yang sedang menyaksikan kejadian dia. Ketika itu telinga Adamtelah dapat mendengar para malaikat mengucap tasbih memuji kebesaran Allah,dengan bemacam-macam ucapan kalimat tasbih dengan suara merdu danmengasyikkan.
 
Kemudian ketika roh sampai ke hidungnya lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka. Ketikaitu Allah ajarkan mengucap Alhamdulillah. Itulah ucapan Adam pertama kali ke hadrat Allah. Lalu Allah berkata: "Yarkhamukallaah" yang ertinya: "Semoga engkau diberirahmat Allah."
 
Oleh kerana itu jika orang bersin menjadi ikutan sunat mengucap: "Alhamdulillah" danorang yang mendengarnya sunat mengucap: Yarkhamukallaah."
 
 
Kemudian ketika roh sampai pada dadanya, tiba-tiba saja ia mahu bangun. Padahalsebahagian badannya ke bawah masih menjadi tanah keras. Di sini menunjukkan sifatmanusia yang suka tergesa-gesa (tidak sabar). Sebagaimana fiman Allah SWTmaksudnya: "Dan adalah manusia itu, suka tergesa-gesa."
 
Maka ketika roh itu sampai di bahagian perutnya maka terjadilah susunan isi perutdengan sempurna. Maka seketika itu terasalah lapar. Kemudian terus roh itu meresapsampai ke seluruh tubuh Adam, tangan, kaki, lalu terjadi darah daging dan tulang, urat-urat, berkulit dengan sempurna, yang mana kulit itu kian lama kian bagus dan halus.Begitulah proses kejadian-kejadian tubuh Adam.
 
Menurut riwayat ketika Adam masih berada di Syurga sangat baik sekali kulitnya. Tidakseperti warna kulit kita sekarang ini. Kerana setelah Adam diturunkan ke dunia,terjadilah perubahan warna kulitnya. Sebagai peringatan, yang masih tertinggalwarnanya hanya pada kuku manusia. Hal ini kita biasa lihat meskipun orang kulitnyahitam, tapi warna kuku adalah sama, ialah putih kemerah-merahan.
 
Suatu keterangan bahawa Nabi Adam as dikenali dengan gelaran Abul-Basyar: (Bapasegala Manusia) dan Nabi Muhammad SAW pula dengan gelaran "Abul Ruh" atau"Abul Arwah" (Bapa segala roh).
 
Setelah kejadian Adam sempurna sebagal manusia, maka dialah merupakan jenismakhluk manusia yang pertama. Wajahnya cukup cantik, semua malaikat berasakagum lihat Adam yang begitu menawan. Mereka sama sekali tidak menyangkabahawa makhluk yang asalnya dari tanah kini kelihatan indah dan menawan.
 
Kemudian Adam dipakaikan dengan pakaian kebesaran dari syurga dengan mahkotayang ditatah intan berlian yang menambahkan lagi keagungannya sebagal seorang rajaatau khalifah. Setelah itu Adam duduk di atas kerusi keemasan yang bertatah pematasambil dikelilingi oleh para malaikat. Kemudian setelah Adam duduk di atas kerusi itu,lalu dia di usung oleh empat orang malaikat serta diiringi oleh ribuan malaikat untukdiperkenalkan kepada penghuni di langit yang pertama sehingga ke langit yang ke tujuhsampailah ke syurga.
 
Menurut riwayat mengatakan Adam diarak oleh malaikat selama lebih kurang 100tahun. Setelah itu barulah Adam dibawa ke syurga iaitu tempat Adam mula-muladijadikan.
 

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Radzi Ramli added this note
nak share boleh...
Kongki Mongki liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->