Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
133Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kesan Kesan Bencana Alam

Kesan Kesan Bencana Alam

Ratings:
(0)
|Views: 40,872|Likes:
Published by Natacia Sanjeh

More info:

Published by: Natacia Sanjeh on Sep 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2015

pdf

text

original

 
1
1.0 PendahuluanBencana merupakan sesuatu kejadian yang berlaku secara mengejut, bersifat kompleksdan mengakibatkan kehilangan nyawa, kemusnahan dan kerosakan harta benda atau alamsekitar serta menjejaskan aktiviti kehidupan individu atau masyarakat setempat yang menjadimangsa turut memberikan impak sosial dan emosi kepada mangsa ekoran kejadian tersebut.Disebabkan kekerdilan sifat manusia, bencana alam sering menyebabkan keadaan darurat,sehingga menyebabkan kerugian kewangan dan struktur, malah sampai kematian. Kerugian inibergantung kepada kemampuan untuk mengelak atau menghindari bencana dan ketahananmereka
 
.Bencana alam adalah kesan buruk daripada kejadian atau gabungan semula jadi yangmembentuk letusan gunung berapi, gempa bumi, tanah runtuh dan taufan yang memilikikekuatan dan akibat yang berbeza-beza mengikut jenis bencana alam yang berlaku. Bencanaalam dalam sekelip mata mampu membuat sebuah kota dan penghuninya tinggal dalamkesusahan. Perkara yang paling penting ialah, tiada seorang pun manusia yang memilikikekuatan untuk melawan ataupun mencegah bencana alam ini daripada terus berlaku.Pengurusan kejadian ini memerlukan pengendalian yang melibatkan sumber, peralatan,kekerapan dan tenaga manusia yang ekstensif daripada banyak agensi serta penyelarasanyang berkesan, dalam mana kemungkinan memerlukan tindakan yang kompleks dan jangkamasa yang panjang. Bagi setiap kejadian bencana yang berlaku, tindakan segera diambildalam konteks penyediaan keperluan asas kepada mangsa seperti makanan, tempatperlindungan sementara dan pakaian kepada mangsa yang terlibat dalam bentuk jangkapendek.
 
2
 
Dunia bukanlah satu tempat yang tenang dan tenteram, kita sering dikejutkan denganberita-berita buruk yang melanda dunia. Nyawa manusia sering terancam dengan pelbagaiancaman alam, baik dari luar mahu pun dari dalam. Meteor dan asteroid misalnya, hanyalahsebahagian kecil yang mungkin menjadi ancaman terhadap bumi dari luar angkasa. Walaupunbumi ini nampak kukuh, namun bahagian dalamnya memiliki inti dari pelbagai elemen cecair yang sekirnya dimuntahkan ke permukaan bumi boleh memudaratkan kehidupan manusia.Bencana alam dapat menyerang pada bila-bila masa sahaja dan boleh meninggalkan kesanyang amat teruk dan boleh mengakibatkan kehilangan harta benda dan nyawa.Bencana alam ini terjadi disebabkan ketidakseimbangan alam yang rumit yangdiciptakan oleh Allah. Namun begitu. Kemungkinan terjadinya bencana alam yangmenghancurkan ini mungkin datang dari Allah itu sendiri, untuk mengingatkan manusia melaluiperistiwa yang terjadi misalnya gempa bumi yang menyebabkan ribuan wanita dan kanak-kanakmati dan lebih banyak lagi yang terluka. Masyarakat yang tidak memperdulikan peringatan Allahcenderung untuk menyebut kejadian seperti ini sebagai fenomena alam dan tidak mampumemahami bahawa Allah menciptakannya untuk tujuan tertentu.2.0 Kesan-kesan bencana alam.Secara umumnya, terdapat pelbagai kesan sama ada kesan negatif atau kesan positif yang akan berlaku sekiranya bencana alam ini menimpa masyarakat di sesebuah kawasan,yang pastinya kesan negatif itu akan lebih ketara daripada kesan positif. Bencana alam inisemestinya akan memberikan impak yang besar kepada negara dan masyarakat yangmenerima bala ini.
 
3
 
2.1 Kerosakkan infrastruktur dan harta benda awam.Bencana alam seperti banjir besar, gempa bumi, tanah runtuh dan sebagainyasememangnya akan menyebabkan berlakunya kerosakkan infrastruktur dan harta benda awamseperti bangunan, kereta, rumah, jalan raya dan sebagainya. Hal ini akan membawa kerugianyang amat besar kepada semua penduduk terutamanya kepada kerajaan yang terlibat denganbencana alam ini. Kerajaan terpaksa memberi bantuan kepada rakyat dari segi kewanganmahupun dalam bentuk makanan, perumahan dan sebagainya.Gempa bumi merupakan kekuatan alam bumi yang paling menghancurkan. Menurutkajian, setiap dua minit disuatu kawasan di permukaan bumi mengalami keretakan.Berdasarkan statistik, bumi bergegar jutaan kali dalam setahun. Rata-rata dari jumlah jutaan itu,300 ribu gempa tergolong dalam gempa yang berskala kecil, getarannya tidak terasa samasekali dan tidak menyebabkan kerosakkan. Namun begitu, 20 puluh gempa yang lainmerupakan gempa yang sangat kuat dan gempa inilah yang menyebabkan kerosakkan kepadabumi dan penduduknya.Sebagai contoh, gempa bumi yang berlaku di China telah mengakibatkan kemusnahanbanyak rumah dan bangunan pejabat serta infrastruktur elektrik dan komunikasi. Gempa bumisekuat 7.8 magnitud itu berlaku pada waktu petang sekaligus mengakibatkan 80 peratusbangunan di daerah Beichuan Qiang musnah. Ratusan orang tertimbus di Shifang selepasbeberapa buah sekolah, kilang dan asrama musnah. Selain daripada itu, bekalan elektrik danair juga turut terputus akibat daripada gempa bumi yang berlaku. Hospital menjadi sesak danpara pesakit terpaksa dipindahkan ke luar hospital dan duduk untuk menunggu bantuandaripada pihak hospital.

Activity (133)

You've already reviewed this. Edit your review.
aqilah liked this
yasirah haziqah added this note
like
yasirah haziqah liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Ahmad Safwan liked this
Ben Ben Z liked this
Puvaneswary Ranggasamy liked this
Ben Ben Z liked this
cwedgeszz liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->