Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kako napisati biografiju

Kako napisati biografiju

Ratings:
(0)
|Views: 5,408|Likes:
Published by djuro77
Za sve one koji nemaju ideju kako napisati svoj sopstveni CV
Za sve one koji nemaju ideju kako napisati svoj sopstveni CV

More info:

Published by: djuro77 on Oct 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/22/2013

pdf

text

original

 
Kako napisati biografiju (CV, Resume)
Biografija (CV, Resume na engleskom) ima svrhu da predstavi vas i vase obrazovanje nekome ko vas ne poznaje ili nema vremena da vas upozna. Biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, nakoncizan i lepo struktuiran nacin. Postoji mnostvo vodica za pisanje biografija, koji vas mogu nauciti donajsitnijih detalja kako se pisu biografije za svaku konkretnu situaciju. Svaki od tih vodica ima svoj stil pisanja biografije tako da jedinstveni nacin ne postoji, ali se ipak iz svih tih vodica moze izvesti jedanuniverzalni nacin pisanja koji bismo mi zeleli da vam predstavimo. Biografija koju pisete prilikomkonkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duza od jedne A4 strane. Ukoliko pisete biografiju zastudentske potrebe onda se ovaj limit moze zanemariti ali samo da biste naveli neke vannastavneaktivnosti kao sto su posecene konferencije, objavljeni radovi, itd. Dobro napisana biografija prvo pokazuje ono sto je najvaznije, ali sadrzi i sve relevantne informacije. Da biste ostvarili svoj cilj prilikom pisanja biografije, savetujemo vam da adaptirate biografiju shodno cilju koji zelite da postignete (posao,nastavak studija, stipendija, konferencija…).Odstampajte biografiju na cisto belom A4 papiru. Biografija se pise slovima Times New Roman, avelicina slova bi trebala da bude izmedju 10 i 12, ali nikako preko 12 jer to moze ostaviti los utisak.Biografiju nikad, ali nikad ne biste smeli slati bez propratnog pisma, cak i ako ne stoji da je propratno pismo potrebno. Ono upoznaje citaoca sa vasom biografijom, upucuje na neke vazne delove biografije amoze i sadrzati nesto sto niste mogli staviti u vasu biografiju zbog nedostatka prostora. Pronadjiteadekvatne A4 koverte ili eventualno A5, ukoliko ih saljete postom (nikako ih nemojte slati u obicnoj plavoj koverti). Potrudite se da celokupni izgled posiljke koju saljete odaje izgled uredne, obrazovane i u jednoj reci prave osobe koja salje biografiju i propratno pismo.Sama biografija bi po nekim idealnim standardima trebala da sadrzi sledece detalje: licne podatke, cilj biografije, obrazovanje, nagrade koje posedujete, prakticno iskustvo, vannastavne aktivnosti, strani jezici,znanje kompjutera, hobiji.
Licni podaci.
Ovde trebate navesti ime i prezime, datum rodjenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon inacionalnost. Ukoliko imate dve adrese (kucnu i onu gde studirate) navedite obe sa datumima kadamozete biti nadjeni na njima. Licni podaci mogu biti napisani manjim fontom ukoliko zelite da ustedite prostor za pisanje ostalih podataka. Ukoliko vasa biografija zainteresuje neciju paznju, on ili ona ce pazljivije pogledati vase licne podatke - vazno je da su oni tu, a oni nisu nesto sto treba da bude najbitnijideo biografije. Narocito se nemojte truditi da ulepsavate vase licne podatke razlicitim tipovima slova.Jedino trebate obratiti paznju da ime i prezime bude napisano vecim slovima da bi citaoc imao jasnu slikucija je biografija koju cita. Naslov biografija (Curriculum Vitae, Student Resume) bi trebalo da stoji ugornjem delu, ali ukoliko nemate prostora mozete ga obrisati, jer ukoliko ste dobro napisali biografijusvako ce znati da se radi o vasoj biografiji, te se to ne treba naglasavati.
Cilj pisanja biografije.
Cilj treba biti koncizno napisan i treba da oznaci sta vi u stvari zelite. To mozetenapisati u jednoj ili u nekoliko recenica. Napisati dobar cilj zna biti tezak posao, tako da odvojite nekolikotrenutaka da dobro razmislite o tome.
Obrazovanje.
Ukoliko ste zavrsili fakultet onda navedite zvanje koje posedujete. Ukoliko ste jos uvek nastudijama onda navedite godinu studija na kojoj ste i pun naziva vaseg fakulteta i mesto u kojem sefakultet nalazi. Takodje trebate navesti i smer na kojem ste. Ukoliko smatrate da je znacajno mozetenavesti i kada nameravate da diplomirate. Prosek ocena se moze navesti ali samo ukoliko jereprezentativan i ukoliko prelazi 9,00 za inostranstvo i 8,00 ukoliko biografiju koristite u nasoj zemlji.Kada biografiju saljete u inostranstvo navedite i skalu ocena koju koristimo u Jugoslaviji, recimo "ocenesu od 6 do 10". Varanje prilikom pisanja proseka ocena je moguce, ali nikada ne znate da li ce vaseinformacije biti proveravane, tako da pre nego sto to ucinite procenite koliko je ozbiljna institucija kojoj1
 
saljete vasu biografiju i da li ce proveravati vase podatke. Varanje ovog tipa se smatra ozbiljnim prestupom na Zapadu.
Nagrade.
Informacije o nagradama trebate ubaciti odmah nakon informacija o vasem obrazovanju.Mozete ih ubaciti i u okviru obrazovanja ali bi to onda delovalo prenatrpano i moglo bi biti otezavajuce zaosobu koja cita vasu biografiju. Ove informacije su ono sto vas razdvaja od drugih studenata. Naveditestipendije, nagrade, konkurse u inostranstvu na kojima ste aplicirali. Nemojte samo navesti ime i godinukada se to desilo. Opisite u nekoliko reci sve o tome.
Prakticno iskustvo.
U okviru prakticnog iskustva trebate takodje navesti i prakse. Nemojte da umanjujeteono sto ste radili, i nemojte se stideti toga. Niko od vas ne ocekuje da ste zapoceli posao od milion dolaradok ste bili student, a ukoliko jeste tim bolje. Navedite gde ste radili, kada i koliko. Koje su bile vaseodgovornosti i sta ste tamo naucili. Trebate pokazati buducem poslodavcu da ste osoba koja zeli da uci irazvija svoje potencijale u svim situacijama. Sveukupno gledano ove informacije treba da vas predstavekao lidera, osobu koja ima inicijativu i kreativnost. Ne zaboravite da treba da ubedite citaoca vase biografije da ste bas vi prava osoba koju oni traze.
Vannastavne aktivnosti.
Ovde mozete navesti konferencije i seminare na kojima ste ucestvovali kako navasem fakultetu ili u vasem gradu, tako i u inostranstvu sto je jos pozeljnije. Ukoliko niste ucestvovali nina jednoj konferenciji u inostranstvu kliknite na stranu sa studentskim putovanjima i tu cete sigurno nacinesto sto bi odgovaralo vasim interesovanjima. Dobro napisan deo sa vananstavnim aktivnostima bitrebao da vas predstavi kao osobu sa liderskim sposobnostima a ne kao neku bubalicu koja ima odlican prosek i ne zna da mrdne dalje od nosa. Ovde mozete navesti i rad u studentskim ili nekim drustvenimorganizacijama, sa opisom poslova koje ste radili kao i odgovornosti koje ste imali.
Strani jezici.
Navedite sve jezike kojima se sluzite, sa jednom reci naznake kako se tim jezikom sluzite.Mi vam predlazemo sledecu skalu: maternji jezik, prosecno znanje, napredno znanje, tecno znanje jezika(native, average, advanced, fluent). Navedite ukoliko imate neku medjunarodno priznatu diplomu iliTOEFL rezultat iz engleskog jezika. Sto se tice engleskog jezika TOEFL je maltene obavezan za bilo kojiduzi boravak u inostranstvu tako da se pripremite na vreme ukoliko planirate neki duzi boravak uinostranstvu. Losa strana je da veliki broj ljudi u svetu odlicno govori engleski jezik tako da se donjagranica TOEFL pomera sve vise i vise.
Znanje kompjutera.
Napisite sve sto znate, ukljucujuci poznavanje interneta i editovanje teksta. Nije potrebno da znate programski jezik C, osim ako ne zelite da budete programer. Najbolje bi bilo danavedete da se sluzite Word-om, Excel-om i Internet-om. Ukoliko ne posedujete neka od ovih znanjaodmah se bacite na ucenje istih jer je ovo minimum koji trazi bilo koja organizacija u inostranstvu, a i unasoj zemlji.
Hobiji.
Navedite ih ukoliko vam je ostalo prostora. Oni izgledaju fino u svakoj biografiji jer vas predstvljaju kao osobu koja pored rada zna da uskladi i zabavu u svom zivotu. Nije potrebno da posedujete 20.000 postanskih markica da biste to oznacili kao hobi, mozete navesti citanje i bavljenjesportom.Ovo su samo neki standardni delovi koje bi biografija trebala da sadrzi, a vi naravno mozete dodati nekedelove ukoliko mislite da su potrebni. Zelimo vam puno srece, ipak se okrece.2
 
Male cake za pisanje biografije/CV-a
Pišite u trećem licu.
Ovim dajete utisak objektivnosti, u odnosu na situaciju kada je CV napisan u prvomlicu.
CV mora biti bez gramatičkih grešaka.
Ako Vaš CV sadrži gramatičke greške, Vi delujete kao osobakoja ne zna pravopis, kao nepažljiva, nemarna, površna ili nezainteresovana osoba.
Sve informacije moraju buti tačne.
Ukoliko ste u CV-ju naveli netačne podatke, rizikujete da već na prvom intervjuu budete razotkriveni ili da ne budete ni pozvani na intervju jer su Vaši podaci prethodno provereni. Na kraju krajeva, ako budete primljeni na osnovu netačnih informacija, velika je verovatnoćada će se u toku Vašeg rada uočiti neslaganja izmedu osobe koja je predstavljena na papiru i osobe koja se pokazuje u praksi. Ako Vam nedostaje radno iskustvo, pre nego što "ulepšate" Vašu biografiju, uzmite uobzir da mnoge firme traže mlade radnike, bez mnogo iskustva, koje će same da obuče shodno potrebamafirme.
Ne izostavljajte bitne informacije.
Ako izostavite neke od bitnih informacija, može se steći utisak ili daste nemarni pa niste obratili pažnju na sadržaj CV-ja ili da želite da sakrijete neki podatak.
Stavite se u ulogu osobe koja će da cita Vaš CV.
Probajte da shvatite koji su to kvaliteti koje ta osoba,odnosno organizacija ili kompanija traži. Razmislite koja biste pitanja Vi postavili da ste osoba koja primadesetine ili stotine prijava za posao, seminar ili stipendiju i šta je to što bi Vas privuklo u nečijem CV-ju. Naravno, morate uzeti u obzir svrhu Vašeg konkurisanja, poslovnu politiku firme/organizacije na čijikonkurs se javljate i ostale faktore koji su bitni za tu situaciju.
Budite što konkretniji.
Nemojte dopustiti da Vaš CV zvuči kao uopštena priča. Ako imate šta da kažeteo sebi, učinite to što konkretnije jer ćete se upravo tako izdvojiti od ostalih kandidata. Naravno, uzkonkretnost ide i sažetost, kako ne biste neumereno produžili CV. Na primer, mnogo bolje zvuči da ste na prethodnom radnom mestu svojim radom obezbedili kompaniji četiri nova klijenta sa kojima suzaključeni dugoročni ugovori o saradnji, nego da napišete prosto da ste svojim radom doprineli uspešnom poslovanju kompanije.
CV ne sme da bude predugačak i treba da sadrži samo relevantne informacije.
Službe za ljudskeresurse često primaju veliki broj prijava, koje treba brzo pregledati i izdvojiti pogodne od nepogodnih.Stoga je CV duži od dve strane vrlo neprikladan, a najbolje je ako možete da ga sastavite u okviru jednestrane. Skraćivanje, naravno, ne treba da ide na uštrb kvaliteta sadržaja jer je ponekad teško sastavitikratak CV a da se ne ispuste bitne informacije. Ipak, morate da izbacite iz CV-ja sve informacije koje nisurelevantne za ovaj konkurs inače rizikujete da čitanje Vašeg CV-ja bude zamorno ili da se predstavite kaoosoba koja je često menjala poslove i interesovanja ili kao osoba koja ne razlikuje prioritete.
CV mora biti pregledan i struktuiran.
Sposobnost da dobro osmislite strukturu CV-ja ukazuje naorganizovanu osobu. Celine treba da budu jasno odvojene i da je prilikom prvog pogleda na dokument jasno gde se šta nalazi. Redosled informacija mora da bude logičan pri čemu je najbitnije da seinformacije ređaju po značaju - i to ne po značaju koji imaju za Vas nego prema značaju koji mogu daimaju za organizaciju/firmu na čiji konkurs se javljate. Takođe, informacije treba ređati hronološki - i tood najnovijih do starijih.
CV treba da je vizuelno privlačan - dinamičan.
Ako sve u dokumentu poređate u kvadrat ili u potpuno pravilni pravougaonik, stranica može da deluje dosadno oku posmatrača. Izaberite npr. stranicu udnevnim novinama, koja je dinamicčo uređena tako da svaki tekst ima svoje mesto i tačno se oseti koji sumanje, odnosno više istaknuti. Uporedite tu dinamičnu strukturu stranice sa stranicom nekog udžbenikana kojoj imate istaknut samo naslov a ostatak stranice je popunjen tekstom koji nije izdeljen ni u kakve3

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Dana Vukovic liked this
Sanja Krstic liked this
winston100scrveni_41 liked this
Lidija Vladic Mandaric liked this
Nikola Vuckovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->