Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ghimbirul- indicatii terapeutice

Ghimbirul- indicatii terapeutice

Ratings:
(0)
|Views: 1,128|Likes:
Published by Cristian Tomuta

More info:

Published by: Cristian Tomuta on Oct 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
Ghimbirul(Zingiber officinale)
, mai exact rizomul de ghimbir cu aspect dehreanbanal,este o plantă cunoscută din antichitate, originară din India şi adusă în Europa în perioadacruciadelor. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae şi îşi are obârşia în Asiatropicală. Este o plantă erbacee aromată, al cărei rizom (sau rădăcină) are gust plăcut, puternic şi iute, răcoritor ca şi cel al citricelor. Abia la începutul anilor 1980 cercetătoriioccidentali s-au preocupat de virtuţile terapeutice ale rizomului de ghimbir. De puţintimp, după 1989, este introdusă şi în comerţul nostru.Ghimbirul este poate cel mai versatil
condiment
, fiind folosit în absolut toate tipurile demâncăruri, de la sosuri, supe, feluri principale, până la deserturi şi băuturi. Cu toateacestea, nu este foarte popular în Europa, deşi era un condiment important încă de pevremea romanilor, poate din cauză că ghimbirul proaspăt nu este decât rareoricomercializat pe continentul nostru.
Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme:
Rădăcini întregi, proaspete:
o rădăcină de ghimbir este numită ”mană”. Ea are oculoare galben-deschis la interior şi o coajă de diferite nuanţe cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai bună calitate.Ghimbirul african şi indian are o coajă mai închisă la culoare şi este de calitatemai slabă. Rizomii întregi au gustul cel mai proaspăt.
Rădăcini uscate
: se comercializează ”negre” (cu coajă cu tot) sau ”albe” (fărăcoajă). Sunt disponibile întregi sau tăiate felii.
 
Ghimbir pudră
: are culoare galben-deschis şi este obţinut prin măcinarearădăcinii uscate.
Ghimbir conservat:
este preparat din rizomi tineri, decojiţi, tăiaţi şi apoi fierţiîntr-un sirop gros de zahăr. Bucăţile de ghimbir şi siropul sunt conservateîmpreună. Ghimbirul este moale şi cărnos, dar extrem de iute.
Ghimbir cristalizat
: este obţinut prin fierbere în sirop de zahăr, uscat apoi la aer şi rulat în zahăr.
Ghimbir murat
: este tăiat feliuţe foarte subţiri, ca hârtia, şi apoi murat în oţet.Ghimbirul murat este numit în Japonia ”gari” şi însoţeşte adesea ”sushi”; esteservit între feluri, pentru a reîmprospăta cerul gurii. Are culoare rozalie.
De ce să folosim această plantă?
În
răceală
, acţionează asupra plămânilor, stomacului şi splinei. O rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă şi fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute, produce unceai cu efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducând şi osenzaţie puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.Atunci cândfebranu cedează, fierbeţi 100 g ghimbir proaspăt în 500 ml apă şispălaţi tot corpul cu zeama rezultată. Dacă tusea nu vrea să vă lase în pace,stoarceţi o rădăcină de ghimbir şi amestecaţi sucul cu puţină miere şi 250 ml apăfierbinte; beţi câte 1-2 căni pe zi. Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în
inflamaţiile gâtului
,
sinuzite
,
răguşeală
,
febră
, eliminare de mucozităţi şi
congestii respiratorii
.
Indigestia
 poate fi tratată dacă mâncaţi căteva bucăţele de tulpină de ghimbir  proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele,dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeaşi parte a plantei vă poate scăpa de un sughiţ rebel, greaţă sau vomă, ori chiar de otoxiinfecţie alimentară.
Reumatism
: Rapoarte medicale din diverse spitale chinezeşti arată că injectareaunei soluţii de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succesdurerile reumatice.
În caz de
greaţă
, se ţine în gură, sub limbă, o bucăţică de rădăcină de ghimbir.Senzaţia de greaţă şi vomă va dispărea imediat.
În China, este cunoscut ca
antiastmatic
de peste 3000 ani, folosindu-se suc deghimbir şi morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir careeliberează plămânul de secreţii.0.5-1.5 g de praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică şi spastică,greţurile şi voma (la femeile însărcinate), tratează bronşita şi astmul bronşic,frigiditate, cataracta.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
sssimmmonnna liked this
VIOLETA liked this
Cristina Valentina Cosa liked this
Bumbacel Buburuza liked this
Dan liked this
lenu1 liked this
lasting liked this
Edward liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->