Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ekonomija-Inflacija traznje

Ekonomija-Inflacija traznje

Ratings: (0)|Views: 52 |Likes:
Published by Davorjj

More info:

Published by: Davorjj on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2010

pdf

text

original

 
Jedini sajt gde su gotovi seminarski, diplomski i maturski radovi
besplatni
. Seminarski, diplomski i maturski radovi iz svih oblasti. Ovdemozete pronaci seminarski iz svih oblasti, diplomski i maturski radovi u bazisu besplatni i slobodni za download. Seminarski, diplomski i maturskiradovi za razmenu i izrada novih radova.
Pregled temeU ovom radu obradila sam temu pod nazivom ''inflacija tražnje'', dakle njen nastanak, razvoj,uticaj na privredna kretanja u jednoj društveno političkoj zajednici odnosno koliko ona možeuticati na sučeljavanje ponude i potražnje na tržištu kao jedan od vidova monetarne neravnotežekoji se uvek negativno odražava na datu sredinu u kojoj nastane.Prema tome, inflacija je jedna negativna pojava u društvu, u privrednim kretanjima tog društva,koja se kao takva uvek negativno odražava na ponudu i potražnju. Naime, kada je u pitanjuinflacija, u nauci postoji jedan niz ekonomskih mislilaca koji su razmatrali ovaj monetarnifenomen kao oblik monetarne neravnoteže u društvu. Ovde valja napomenuti to da se sam pojaminflacije različito poimao kroz svoju istorijsko-razvojnu komponentu gledišta, tako da postojiveoma veliki broj definicija inflacije tako da se sam pojam inflacije može razmatrati, a što je iučinjeno kroz razne uglove gledišta. S druge strane inflacija je veoma bitan fenomen i kao takavzauzima važno mesto u proučavanju. Nasuprot inflaciji stoji deflacija koja se objašnjava činjenicom da predstavlja povećanjevrednosti novčane jedinice. Dakle, radi se o drugom obliku monetarne neravnoteže kojeg, poštonije predmet razmatranja, ovde samo treba spomenuti kao činjenicu da inflacija nije jedini oblik monetarne neravnoteže koji se pojavljuje u društveno-političkoj zajednici.
 
S toga, inflacija predstavlja oblik monetarne neravnoteže u kojoj je ponuda novca osetno veća od potražnje novca, što se neposredno manifestuje opadanjem kupovne moći novca (vrednostinovca) i kontinuiranim porastom cena, uz brojne implikacije, zavisno od veličine oveneravnoteže, na ukupne tokove reprodukcije.Međunarodni računovodstveni standardi , koji regulišu pitanje priznavanja inflacije kroz porastsredstava, zahtevaju obračun inflatornog dejstva, samo kod stalnih sredstava, dok je dejstvoinflacije na tekuća sredstva u potpunosti isključena jer se smatra da bi to bio generator inflacije.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->