Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
53Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Konflik Remaja

Konflik Remaja

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,803|Likes:
Published by Gibrail Chairy
Konflik Remaja
Konflik Remaja

More info:

Published by: Gibrail Chairy on Oct 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2015

pdf

text

original

 
PENGENALAN
Sejak akhir-akhir ini, gejala sosial di kalangan remaja semakin meningkat danmembimbangkan banyak pihak. Hal ini banyak dilaporkan oleh pihak media massa sepertiakhbar, radio dan televisyen. Hal ini amat merunsingkan bukan sahaja ibu bapa, malah pemimpindan masyarakat. Kejadian yang dilaporkan seperti kes rogol, ragut, penyalahgunaan dadah, laridari rumah, lumba motor secara haram, berpeleseran di pusat membeli belah, buli dan memukulsera membunuh ibu bapa yang semakin berleluasa.Satu kajiaan yang dijalankan oleh dijalankan oleh Polis Bukit Aman pada tahun1992/1993 menyatakan bahawa kebanyakkan remaja lari dari rumah berusia 14 sehingga 18tahun. Akhbar Berita Harian, 23 September 2010, melaporkan bahawa tiga orang remaja perempuan berusia 14 tahun termasuk kembar telah menghilangkan diri sejak hari keduaAidilfitri telah ditemui di Georgetown. Ketiga-tiga pelajar ini ditemui dalam keadaan selamatdengan dua orang remaja lelaki yang dipercayai teman lelaki mereka. Selain itu, pelajar  perempuan ini mendakwa telah melakukan seks dengan teman lelakinya.Hal ini menunjukkan bahawa masa remaja adalah masa yang sangat kompleks. Pada peringkat ini, remaja akan mengalami pelbagai cabaran, rintangan, perasaan ingin mencuba sertakonflik. Keratan akhbar menunjukkan bahawa remaja perempuan yang menghilang diri daripadakeluarganya adalah salah satu contoh remaja mengalami konflik. Contoh itu boleh dirujuk kepada konflik remaja dengan ibu bapa. Selain itu, perasaan ingin memcuba membuatkan pelajar  perempuan itu melakukan seks. Hal ini menujukkan bahawa zaman remaja perlu digunakandengan sebaik-baiknya.
 
D
EFINISI1.1 REMAJA
Zaman remaja merupakan satu zaman peralihan sementara daripada zaman kanak-kanak sehingga zaman dewasa yang bermula apabila seseorang itu baligh sehingga permulaan zamandewasa. Menurut Granville Stanley Hall,(1844-1924) mentakrifkan remaja ialah tempoh masadaripada umur 12 tahun hingga 23 tahun dan dan zaman ini dipenuhi dengan gelora dan tekanankerana pemikiran, perasaan dan tindakan remaja sentiasa berdolak-dalik di antara keangkuhandan kerendahan hati, kebaikan dan godaan serta kegembiraan dan kesedihan. Ia merupakan tugas perkembangan remaja ialah satu persediaan yang perlu untuk seseorang kanak-kanak menjadiorang dewasa yang berperwatakan sihat dan dinamik.Menurut Marshall dan Turner, (1974), Logan, (1980), Noor Adiah Mohd Nor, (SatuKajian Kes Tentang Masalah Remaja Sekolah dan Kaitannya Dengan Pencapaian Akademik-1998) mendefinisikan remaja selalu dihubungkaitkan dengan akil baligh, iaitu sudah cukup umur  bagi berkhawin apabila timbul rasa cinta.Menurut Kathleen dan Joseph, (1989), mendefinisikan masa remaja adalah satu tempoh penangguhan psikososial, iaitu satu tempoh peralihan yang panjang di peringkat kanak-kanak kepada dewasa. Zaman remaja bermaksud zaman peralihan dari peringkat kanak-kanak ke peringkat bebas iaitu dewasa. Pada peringkat ini, remaja sentiasa dicabar oleh peraturan- peraturan agama, sosial, dan pembangunan. Seandainya remaja tidak dapat mengawasi tugas-tugas perkembangan yang dilaluinya, remaja tersebut akan menghadapi tekanan dan konflik.Menurut Mohammad Nazaar Mohamed,(Pengantar Psikologi-Satu Pengenalan AsasKepada Jiwa dan Tingkahlaku Manusia (1990), menyatakan bahawa zaman remaja adalah zaman peralihan sementara yang dilalui oleh setiap individu daripada zaman kanak-kanak kepadazaman dewasa. Ia adalah peringkat yang bermula akil baligh sehinggalah seseorang itu mencapaiumur dewasa ataupun apabila seseorang mampu mengambil tanggungjawab orang dewasaseperti berkhawin, bekerja, atau menyertai apa-apa fungsi seseorang dewasa.Menurut Newman dan Newman (1991), mendefinisikan remaja bahawa bukan lagikanak-kanak tetapi pada masa yang sama bukan pula dewasa. Menurutnya lagi, remaja ialahmereka yang sedang mengalami proses pemantapan fizikal, intelek, rohani, dan emosi. Umur mereka adalah 11 sehingga 22 tahun.
 
Menurut Dr Noraini Ahmad di dalam Kuanseling Remaja (1995), menyatakan masaremaja itu bermulanya ditentukan oleh faktor biologi dan akhirnya ditentukan oleh budayamasyarakat setempat. Perkembangan fizikal remaja boleh dibahagi kepada dua peringkat iaitumasa awal remaja adalah umur di antara 13 sehingga 18 tahun dan akhir remaja adalah berumur 18 sehingga 24 tahun. Dengan itu, remaja akan berkemungkinan bertindak baik pada satu ketikayang lain dan juga mungkin hendak bersendirian serta beberapa ketika hendakkan kepadakawan-kawannya balik.Menurut Santrock, John W, Adolescence 2001, pandangan tentang Strom and Stressadalah konsep yang diketengahkan oleh Hall yang mengatakan zaman remaja adalah zamankacau-bilau yang penuh dengan konflik dan keadaan hati yang boleh berubah secara tiba-tibasahaja.Menurut Abd Majid dan Rahill Mahyuddin, remaja merupakan satu zaman yang bermuladari baligh dan berakhir apabila seseorang itu menjadi dewasa. Pelbagai pancaroba yang berlakudi zaman remaja ini. Menurut Boon Pong Ying dan Ragbir Kaur pula, peringkat remaja adalah bermula dari umur 12-18 tahun. Pada peringkat ini kanak-kanak akan mencapai tahapkematangan akil baligh dan menyedari tentang perubahan bentuk badan mereka. Mereka akanmenerima perubahan fizikal mereka dan menggunakannya dengan cara yang paling berkesan.
1.2 KONFLIK 
 Menurut Kamus Dewan Edisi Empat mendefinisikan konflik ialah perselisihan atau pertentangan antara individu dengan individu lain dari segi idea, kepentingan dan lain-lain.Contohnya, pemimpin memberi amaran kepada orang-oprang yang hendak menimbulkan konflik antara kaum di dalam negerinya.Menurut Wikipedia, secara sosiologis, konflik merujuk kepada suatu proses sosial antaradua orang atau lebih seperti kelompok iaitu di mana salah satu pihak berusaha menyikirkan pihak lain dengan menghancurkan atau membuatnya tidak berdaya. Konflik juga di latar belakangioleh perbezaan cirri-ciri yang dibawa oleh individu dalam satu interaksi. Contoh perbezaaan- perbezaan tersebut seperti kepandaian, pengetahuan, adat istiadat dan keyakinan. Oleh itu, dapatdisimpulkan bahawa konflik merupakan situasi yang terjadi apabila ada perbezaan pendapatantara dua pihak. Kedua-dua pihak menentang pendapat antara satu sama lain walaupun kadang-kadang mempunyai tujuan yang sama.

Activity (53)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Peiru Lim liked this
soffiandy liked this
Sylvister Philip liked this
张凯茗 liked this
1azrul9 liked this
Zy Radzi liked this
Steveson Steward Patrick liked this
Steveson Steward Patrick liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->