Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LATAR BELAKANG TAMADUN

LATAR BELAKANG TAMADUN

Ratings:
(0)
|Views: 3,293|Likes:
Published by Aisya Asyiqien

More info:

Published by: Aisya Asyiqien on Oct 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2013

pdf

text

original

 
LATAR BELAKANG TAMADUN-TAMADUN BESAR DI DUNIATamadun IslamTamadun Islam ialah tamadun yang bermula di timur tengah atau Asia Barat dandidokong oleh bangsa Arab sebelum berkembang ke dalam tamadun – tamadun lainseperti Turki, Parsi, India, Sepanyol, Melayu dan lain-lain. Tamadun Islam adalahberdasarkan sumber wahyu iaitu al-quran dan al-hadis dan tamadun ini didirikan olehmasyarakat yang menggelarkan diri mereka muslim. Tokoh penting dalam dalamkelahiran Tamadun Islam ialah Nabi Muhamad dan akhirnya nilai dan pegangan yangada dalam Islam menjadi tariakan kepada masyarakat di Tanah Arab. PenerimaanIslam dan perkembangannya secara drastik menjadikannya sebuah tamadun yanghebat dan disegani.Tamadun BaratTamadun Barat bangkit selepas berlakunya zaman pembaharuan setelah melaluizaman gelap dalam tempoh masa yang lama. Kebangkitan ini adalah kesan daripadahubungan yang wujud dengan Tamadun Islam sebelumnya terhasil hasil daripadakesedaran terhadap ilmu pengetahuan yang ada dalam Islam. Interaksi yang berlakuwalaupun dalam bentuk negative melalui peperangan salib tetapi telah membuka mindapihak barat akan kepentingan kemajuan dalam Islam di Sepanyol dan Utara Afrika.Tamadun IndiaTamadun India merupakan tamadun yang tertua di dunia dan proses perkembangannyamengalami masa yang panjang. Tamadun India mempunyai keunikan yang tersendirimeliputi pola perkembangan sejarah, budaya dan sosial masyarakatnya. Pembinaantamadun India adalah hasil daripada pertembungan dua bangsa yang utama iaitu Aryandan Dravidia. Hasil daripada proses pertembungan tersebut menghasilkan interaksi
 
yang akhirnya membawa kepada kelahiran agama Hindu dan penjelmaan systemkasta. Perkembangan seterusnya menjadikan Tamadun India sebuah tamadun yangagung hingga pengaruhnya keluar daripada tamadun khasnya di Asia.Tamadun JepunPeradaban Jepun merupakan peradaban yang eklusif disebabkan terasing daripadaperadaban lain dan dikenali sebagai ‘ island nature’ ( Negara kepulauan ). Pembinaantamadun Jepun boleh dikatakan telah berasimilasi dan berakulturasi dengan peradabanChina. Unsur- unsur ini adalah seperti agama dan kepercayaan iaitu Buddhisme,Konfucious, Taoisme, yang berasimilasi dengan agama Shintoisme. Proses sepertiasimilasi, akulturasi, dan singkristisme telah berlaku dengan meluasnya dalamperadaban Jepu dan tidak terbatas dalam agama dan kepercayaan semata-mataantaranya system tulisan, system pendidikan, system pemerintahan dan pentadbiran.Walau tamadun ini menerima banyak unsure-unsur tamadun dari luar tetapi masihmengekalkan jati dirinya. Bagaimanapun Jepun membina kekuatannya dan dalammasa yang sama mengekalkannya jati diri merupakan aspek keunikan dalampembinaan peradaban Jepun.Tamadun CinaTamadun Cina merupakan sebuah tamadun yang besar dan telah dibentuk olehmasyarakat yang berbilang kaum. Mengikut sejarah, bangsa yang banyakmenyumbang dalam pembinaan dan perkembangan Tamadun China adalah bangsaTionghua iaitu bangsa moden yang terdiri daripada pelbagai kaum di Negara China.Tamadun ini mempunyai sifat-sifat terbuka dalam interaksinya dengan tamadun duniayang lain walaupun pernah dicabar oleh tamadun-tamadun lain dan mengalamiperubahan dalam proses perkembangan yang panjang, namun tamadun inimengekalkan identitinya sebagai suatu tamadun yang berkesinambungan dan kekalpada keseluruhannya.
 
Tamadun MelayuTamadun Melayu adalah tamadun yang dibentuk oleh sekumpulan manusia yang bolehdigolongkan secara luas sebagai kumpulan orang-orang Melayu dam bertempat disuatu wilayah di Asia Tenggara yang dikenali sebagai Gugusan Kepulauan Melayu atauGugusan Kepulauan Melayu-Indonesia, Nusantara, Alam Melayu, Tanah Jawi dansebagainya. Dua elemen yang menjadi focus ialah bahasa melayu yang menjadi linguaFranca dan agama Islam yang dianuti oleh masyarakatnya.CIRI-CIRI TAMADUNISLAM
Menyeluruh (sempurna). Islam meliputi seluruh aspek kehidupan manusiatermasuklah undang-undang (syariah), akidah, akhlak, hubungan dengan Allah danhubungan sesama manusia.
Umum. Tamadun Islam sesuai dengan semua orang setiap masa dan setiaptempat kerana ciri umumnya yang bersifat sejagat dan terbuka.
Tetap dan anjal. Islam memberikan kebebasan kepada umatnya untukmerealisasikan tamadun dengan mengambil kira matlamat yang harus dicapai, bukankemajuan kebendaan semata-mata dengan mengetepikan unsur kerohanian.
Ideal dan realistik. Islam sentiasa menekankan dan meletakkan manusia ditingkat kesempurnaan serta mengawasi kegiatan manusia agar tidak bercanggahdengan ajaran Allah S.W.T.Ia realistik dari segi mengambil kira realiti alam sejagat atasdasar bahawa alam sejagat merupakan suatu hakikat yang berlaku di dunia nyata yangmenunjukkan kewujudan Allah.
Tamadun Islam dikenali dengan tanda atau sifat tertentu. Mengandungi ciri-ciripembangunan, perubahan, kemajuan dan peradaban yang dicapai oleh semuamanusia yang menjadikan Islam sebagai petunjuk.

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Diana Mawi added this note
ok
Pavitrra Subbramaniyam liked this
Nur 'Atiqah liked this
Nur 'Atiqah liked this
Lee San liked this
Lee San liked this
Charles Steven liked this
Ann Qaltim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->