Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Boli Si Daunatori Vita de Vie.

Boli Si Daunatori Vita de Vie.

Ratings:
(0)
|Views: 4,504|Likes:
Published by Creanga Neculai

More info:

Published by: Creanga Neculai on Oct 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

 
VII PE RODGENERALlTATI
Dupa cum s-a aratat deja, mana, fainarea i putregaiul sunt trei dintre bolile celemai periculoase dar si foarte frecvente in culturile de vita de vie. Celelalte boli sunt fiecvaziincurabile, fie sunt combatute de aceleasi substante recomandate pentru mana,fainare si putregai. Aa cum este cunoscut de foarte mult timp, cuprul administrat de obicei subforma de saruri, este un dusman redutabil al manei atat la vita de vie dar si la multe alteplante expuse acestui atac. Desigur, cercetarile indelungate au condus la brevetareamultor tehnologii moderne de sinteza fapt ce a condus la aparitia pe piata a unei gameimpresionante de fungicide si insecticide. o mare parte dintre acestea au fost omologatepentru utilizare in Romania si activitatea de omologare continua. Trebuie retinut insa casulfatul de cupru ramane inca cel mai ieftin fungicid cu efecte excelente in combatereamanei. Ar fi o greseala sa afirmam ca intr-un an am scapat de sub control atacul demana, deoarece am administrat sulfat de cupru si nu Ridomil sau Sandofan sau Miikalsau oricare alta substanta citata in tabelele de tratament. In aceasta situatie poate fi maidegraba vorba de insuficienta numarului de tratamente, de nerespectarea calendaruluide aplicare, de neglijarea celorlalte masuri agrotehnice necesare etc.Pantru combaterea fainarii, elementul chimic ce s-a impus de mult timp estesulful. Administrat sub forma de praf sau sub forma de solutie cu "pulbere umectabilaeste foarte eficient. Pentru combaterea fainarii au fost sintetizate o multime desubstante dintre care pana in 1996 au fost omologate pentru utilizare in Romania, unnumar de 36 fungicide. Toate acestea sunt expuse in tabelul de tratamente.In prlvinta combaterii daunatorilor exista doua grupe importante de substantepentru combatere: insecticide si acaricide. Insecticidele din punct de vedere chimic,sunt de mai multe feluri si anume: organoclorurate, organofosforice, carbamati, piretroizide sinteza, biologice si amestecuri. In tabelele cuprinse in prezenta lucrare au fostinscrise substantele omologate pana acum pentru fiecare daunator in parte. Reamintimca procesul de omologare este in curs de derulare si ca nu toate substantele au fosttestate pentru toti daunatorii. In concluzie trebuie retinut ca, de regula, un insecticidadministrat in dozele prescrise are efect asupra unei game extinse de .daunatori.Literatura de specialitate recomanda alternarea insecticidelor administrate intr-un ciclude vegetatie pentru eliminarea riscului aparitiei unei rezistente sporite la un anumitinsecticid. Acaricidele sunt produse in vederea combaterii acarienilor, desi multeinsecticide actioneaza si impotriva lor. Grupa acarienilor cuprinde toate speciile depaianjeni (brun, rosu etc.). In tabelele sinoptice anexate sunt descrise un numar dezece tratamente in cazul vitei de vie. Trebuie inteles ca sunt necesare in totalitate numai
 
in situatii cu totul exceptionale (atacuri concentrate puternice, ani cu clima capricioasaetc.). In situatii normale se va acorda atentie deosebita urmatoarelor tratamente:- combaterea bolilor si daunatorilor in perioada de repaus vegetativ reducandconsiderabil numarul de tratamente in vegetatie:- administrarea unui amestec de insecto-fungicide in perioada de dinainte de inflorit,atunci cand frunzele de pe lastari au marimea unei monede, are efect in combatereafainarii si moliilor din generatia I.- dupa inflorire se mai aplica un tratament cand bobitele sunt in formare cu un amestecce contine si o substanta pentru combaterea putregaiului cenusiu, acesta fiindconsiderat un tratament important.In continuare, tratamentele devin oportune dupa ploi si la aparitia primelor semne deatac din partea bolilor sau daunatorilor. In orice caz, dupa intrarea in parga estenecesar un tratament cu sulfat de cupru, o substanta impotriva fainarii si una impotrivaputregaiului cenusiu care chiar daca pana acum nu si-a facut simtita prezenta, poateataca masiv strugurii copti, producand pagube asupra recoltei la nectar, cat si asupracalitatii vinurilor obtinute din struguri partial atacati.
B
OLILE VITEI DE VIEViroza vitei de vie (Scurtnodarea)
 Virusul ce produce aceasta imbolnavire este contractat adeseori, in timpul altoriisau atunci cand sunt atinse radacinile plantei (in timpul extragerii, trapsportului,plantarii, etc.). Viroza se manifesta prin cresterea foarte apropiata a nodurilor pe Iastar,frunze mici si incretite ce au o suprafata patata ,,mozaic", anumiti lastari sunt slabdezvoltati si dispusi in zig-zag pe lungime si dau vitei bolnave un aspect de tufasupraramificata. Boala poate conduce la transformarea strugurilor in carcei sau ladezvoltarea strugurilor cu ciorchini foarte piperniciti. Coarda vitei bolnave are lungimireduse cu pana la 7o-75% fata de cele normale. De la vitele bolnave viroza se poateextinde prin intermediul nematozilor care, hranindu-se din radacinile unei vite bolnave,prin migrare catre radacinile unei vite sanatoase o pot imbolnavi si pe aceasta. .
Mozaicul nervurian
 Se manifesta prin aparitia unor benzi de culoare verde deschis de-a lungulnervurilor principale ale frunzelor. Este o viroza destul de raspandita dar efectele salenegative sunt foarte reduse.
Marmorarea
 
 
Se caracterizeaza prin tendinta de pipemicire a lastarilor si decolorarea in verdepal difuz in vecinatatea nervurilor secundare ale frunzelor. Nu produce pagubeinseminate.
B
oala lemnului striat
 Se manifesta prin aparitia unor umflaturi proeminente in zona punctului de altoiresi striuri longitudinale la suprafata lemnului, sub scoarta. In verile secetoase pe tulpiniapar multe crapaturi care pot conduce la uscarea plantei, in afara defaptul ca acestecrapaturi devin adaposturi bune pentru ciuperci, bacterii sau insecte.
Rasucirea frunzelor 
 Marginile frunzelor bolnave se rasucesc inspre dosul frunzei, iar frunzeleingalbenesc prematur cu exceptia unor benzi de-a lungul nervurilor principale care isipastreaza culoarea normala. Strugurii se coc mai greu, culoarea boabelor esteneuniforma iar continutul de zahar mai scazut decat la strugurii sanatosi.
Ingalbenirea aurie
 Se recunoaste pr:in aspectul.galben-metalic al frunzelor. Culoarea este maiintensa in zona nervurilor. Viroza determina o fragilitate ridicata a lastarilor si aramificatiilor ciorchinilor, maturarea incompleta si neuniforma a coardelor, depreciereaproductiei.
Cancerul bacterian (Ariceala)
 Agentul patogen este Agrobacterium tumeteciens care determina aparitia deexcrescente (tumori) atat pe butuc cat si pe coarde. Are o virulenta sporita latemperaturi mai scazute si pe soluri umede si compacte. Tumorile se dispun ca nistesiruri neregulate de margele si la sfarsitul fiecarui ciclu vegetativ, putrezesc. In anulurmator isi face din nou aparitia s.a.m.d.In urma acestor succesiuni de aparitii-putreziri, tesutul plantei este serios afectat,ducand la necrozare. Productiile sunt serios afectate in mod proportional cu extindereabolii.Soiurile care opun o rezistenta ceva mai sporita la atacul cancerului bacteriansunt: Muscat Otonel, Feteasca Regala, Coarna neagra, Chardonnay, Pinot gris,Riesling, Zghihara, etc. Foarte .expuse sunt soiurile: Merlot, Muscat de Hamburg, Afuzali, ltaliana, Cabemet Sauvignon, etc.In legatura cu aceasta boala a vitei de vie suntem obligati sa va informam caodata ce isi face aparitia masurile de combatere sunt aproape inutile. In atare situatiidesfiintarea culturii este pe deplin recomandata. Reinfiintarea culturii se poate face

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Delia Elena liked this
Dim Dada liked this
Ştefan Pruteanu liked this
Robert Gdn liked this
Coryna Radu liked this
Eugen Minascurta liked this
Eugen Minascurta liked this
Eugen Minascurta liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->