Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Taranum Siap Kejapbaru - Copy

Taranum Siap Kejapbaru - Copy

Ratings:
(0)
|Views: 1,038|Likes:
Published by cutesiti

More info:

Published by: cutesiti on Oct 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2013

pdf

text

original

 
Pengenalan Ilmu Tarannum
Tarannum (lagu) ialah suatu ilmu atau suatu kaedah suara yang dipelbagaikan bunyimengikut proses nada, rentak dan irama yang tertentu, untuk menambahkankeelokkan seni bunyi sesuatu bacaan, khususnya bacaan Al-Quran. Berlagu dalammembaca Al-Quran maksudnya adalah menyanyi (Taghanni) dalam pembacaan Al-quran, dengan kata lain dengan menyertakan seni dalam membaca Al-quran. Terlebihdahulu kita perlu mengetahui apakah yang dimaksudkan dengan seni. Kesenian atauseni ialah segala ciptaan manusia yang timbul dari getaran jiwa yang dapatmewujudkan suatu yang indah dan luhur. Adapun seni baca Al-quran atau taghannidalam membaca Al-quran, sebagaimana hadis nabi yang diriwayatkan oleh Muslimdari Abi Yamamah Al Bahili.
ه ِ لا َ وسُ رَت ُ ع ْ م ِ سَ:ق هن هلا يضر ي ّ لِب َ ا ة َ ََأُي ْ ِأَ ْ َ ة ِ َ َ  ِ ا َ و ْ َيِ ْ َه ُ إ ِ فََ آ ُا اءُ َ قْِ:و لس هل هلا ىلصه ِ ِح َ صْِَع ً  ْ  ِ شَ.
Erinya: Dari Abi Yamamah Al Bahili ra. Ia berkata: aku telah mendengar Rasulullah bersabda: “Bacalah olehmu Al-quran itu, maka sesungguhnya ia akan datang di harikiamat memberi syafaat bagi pembacanya”.Maka membaca Al-quran juga mempunyai seninya tersendiri yang mana seni bacaAl-quran itu tidak terlepas dari keindahan suara yang dilafazkan secara zahir sehinggadapat didengar oleh orang lain. Dalam mensenikan bacaan Al-quran dengan suatulagu yang bermacam-macam fariasi harus disertai dengan makhraj huruf yang tepat,serta alunan suara yang indah dan halus menjadikan bacaan Al-quran semakin merdudan mempesonakan.Adapun pengertian lagu dalam membaca Al-quran adalah alunan suara yangmengindahkan kaedah-kaedah yang ditentukan oleh disiplin ilmu lagu. Lagu juga bererti memperindahkan suara dalam “Tilawatil Quran”,yakni: Adalah suatu budayaorang-orang Arab sebelum Al-quran diturunkan, ketika mana melakukan suatu perjalanan jauh atau bermusafir, mereka senang melantunkan lagu-lagu pada syair-syair yang mereka ciptakan dengan suara yang merdu. Selepas penurunan Al-quran,Rasulullah ingin syair-syair yang berkumandangan itu diganti dengan suara-suara. Al-
 
quran. Akhirnya secara berperingkat keinginan Rasulullah beransur-ansur dapatdiwujudkan hingga sekarang. Perkembangan lagu-lagu tersebut terus meluas keseluruh pelosok dunia Arab khususnya Mesir dan Saudi Arabia.Dari perkembangan itu pada akhirnya muncul dua versi lagu yang terkenal iaitu:
1.
Lagu-lagu Makkiyah (ةيكملا تمغن)
2.
Lagu-lagu Mishriyah (ةرصملا تمغن)Keindahan Al-quran akan terasa lebih hebat apabila seseorang itu membacakannyadengan suara yang merdu dan syahdu, apatah lagi apabila dilengkapi dengan iramayang indah dan lagu yang teratur. Adapun irama dan lagu yang dapat dipakai dalamseni bacaan Al-quran yang sesuai dengan dialek bahasa Al-quran itu sendiri. Olehkerana Al-quran diturunkan dalam bahasa Arab, maka satu-satunya irama yang sesuaiadalah irama dan lagu-lagu arab, atau lebih dikenali dengan irama padang pasir.Falsafah Tarannum Al-QuranIaitu bahawa melagukan bacaan al-Quran itu adalah suatu usaha ke arah pencapaianamalan membaca Al-Quran yang bernilai tinggi, bagi menghubungi rasa hati pembacadan pendengar kepada keagungan Allah Tuhan pencipta.Bertarannum tanpa memahami falsafahnya, bukan sahaja suatu penyelewengan, tetapi juga suatu pengkhianatan.Ciri Ciri Tarannum yang Mu’tabar Setiap tarannum atau lagu pastinya tidak terpisah dari ciri-ciri yang berikut:1.Nada:Iaitu tingkatan atau tekanan bunyi suara.2.Rentak: Iaitu pergerakan untuk menghidupkan bunyi suara.3.Irama: Iaitu alunan atau bentuk bunyi.
 
Tegasnya sesuatu bunyi tanpa mengandungi ciri-ciri tersebut, maka ianya tidak dikatakan tarannum.
Tarannum Sebahagian dari Budaya
Setiap mahkluk ciptaan Allah, memang tidak terpisah dari budayanya yang tersendiri.Manusia juga tidak boleh dipisah dari budayanya, termasuklah budaya pertuturan dan budaya bacaan, kerana budaya pertuturan dan budaya bacaan itu adalah sebahagiandaripada ciri-ciri alat penyampaian mereka.Mempertahankan Identiti BudayaSetiap budaya mungkin berubah atau diubahkan tetapi identitinya tidak mungkin berubah dan tidak mungkin diubahkan. Demikian juga budaya tarannum al quran,ianya mungkin berubah disebabkan ileh beberapa faktor yang tertentu. Di antarafaktor faktor berikut:-Pertama: mengikut suasana atau situasi yang tertentu.Kedua: menngikut peredaran zaman atau wawasan yang tertentu.Ketiga: mengikut selera dan kemajuan yang perlu diperkembangkan.Pemanjangan Budaya Tarannum Al-QuranBertarannum, bertahsin, bertazyin Al-quran tersebut diwarisi dan dipanjangkan oleh para sahabat seperti Ibn Mas’ud, Ubai bin Ka’ab, Abu Musa Al-asy’ari kepada paratabiin yang bertanggungjawab untuk menyampaikan kepada para tabiin danseterusnya. Peranan Budaya Tarannum Kepada Bacaan Al-QuranMengikut catatan seorang penyair dan ahli sejarah bangsa Arab, bahawa bertarannumitu adalah budaya kepada masyarakat Arab yang salim, sehingga di mana-mana dan bila-bila sahaja mereka berada samada ketika bekerja, berjalan atau berehat, merekasentiasa mengalunkan tarannum disamping keindahan syair kebanggaannya.
Sejarah Tarannum Al Quran

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Muhammad Suyuthi liked this
Siti Aishah liked this
Khairiah Sulaiman liked this
mashkor liked this
محمد رافي غليل عباس liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->