Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Instalatii Electrice de Iluminat

Instalatii Electrice de Iluminat

Ratings: (0)|Views: 1,075 |Likes:

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Cosmina-Ruxandra Marcu on Oct 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2012

pdf

text

original

 
INSTALAŢIA DE ILUMINAT
După modul de producere a radiaţiilor luminoase,sursele de lumină (lămipile) se clasifică înurmătoarele categorii:A)
Lămpi cu incandescenţă
, la care energia electricăeste folosită pentru încălzirea filamentului până latemperaturi ridicate. Filamentul incandescent emiteenergie sub formă de radiaţii, a căror putere şicompoziţie spectrală sunt determinate de legile radiaţieitermice;B)
Lămpi cu descărcări
în care lumina este produsă printr-o descărcare luminescentă într-un amestec de maimulte gaze şi vapori metalici;C)
Lămpi fluorescente
, în care lumina este emisă în principal de un strat de substanţă fluorescenţă;D)
Lămpi cu arc
, la care se produc atât radiaţii termicecât şi efecte de luminescenţă;E)
Lămpi speciale
, după tip şi utilizare.
LAMPI FLUORESCENTE
Lampile fluorescente emit radiatii luminoase convertitede catre luminofor din radiatii ultraviolete puternicecare caracterizeaza descarcarea in vapori de mercur.Lampile fluorescente se prezinta sub forma unor tuburilungi, de diametru mic, cu axa dreapta sau, mai rar circulara, sau in forma de U.Luminoforul este construit dintr-un amestec desubstante de baza (fluorescenta), substanta activatoaresi fondant.Substanta de baza, care transforma lungimea de unda aradiatiilor, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:sa absoarba intreaga energie ultravioleta si sa oconverteasca in energie lumunoasa cu randament catmai mare; sa absoarba cat mai putina radiatie vizibila;sa aiba o inertie luminoasa mare, pentru a produce palpairea luminii (efectul stroboscopic); sa reziste bineefectelor ce au loc in cursul functionarii lampii; luminaemisa sa aiba o compozitie spectrala corespunzatoare.Lampile fluorescente au urmatoarele
caracteristici:
-luminanta redusa (3…10);- eficacitate luminoasa mare, de 50 – 70 lm/W;-durata de functionare mare (7500 ore), care scade insacu cresterea numarului de conectari;-temperatura tubului este redusa circa 40 grade C;-prezinta un efect straboscopic, adica valoareamomentana a fluxului luminos trece prin zero lafinalele fiecarei semiperioade a curentului absorbit.Acest efect este neplacut atunci atunci cand selumineaza obiecte in miscare, care par ca se miscasacadat sau, la obiectele in rotatie, se produce impresiaca acestea se retesc invers sau stau pe loc. Efectulstraboscopic poate fi sursa accidentelor de munca;-fluxul luminos al lampii depinde de temperaturamediului ambiant: el este maxim pentru temperatura de20 – 40 grade C a mediului. Cu scaderea temperaturiiambiante fluxul scade, iar la temperaturi sub 5 grade Caprinderea lampii este grea sau chiar imposibila;-pentru arderea stabila a lampilor fluorescente, acestease monteaza in serie cu o bobina de balast. Circuitulfunctioneaza, deci cu factor de putere subunitar (circa0,5); de aceea este necesara in general ameliorareafactorului de putere cu ajutorul unei capacitaticonectate in paralel cu circuitul;-aprinderea lampii fluorescentese face cu ajutorul uneisupra tensiuni, care se aplica intre electrozi inmomentul aprinderii. In acest scop circuitul lampii seechipeaza cu un dispozitiv de aprindere denumit starter.
Starterul
este o lampa cu lumina catodica, unul dintreelectrozi fiind format dintr-o lama bimetalica. In cursuldescarcarii lampa se incalzeste, electrodul format dinlama bimetalica se indoaie si face contact cu electrodulfix, la racirea lampii contactul se desface. Pentru preintampinarea parazitilor radiofonici la functionarestarterului, in paralelcu cu acestea se leaga de obicei uncondensator.
EXECUTAREA INSTALATIILOR ELECTRICEINTERIOARE
Orice instalatie electrica se executa dupa un proiect deexecutie intocmit de proiectantii de specialitate.Instalatiile electrice de iluminat sant alimentate de latablouri de distributie separate de cele care alimenteazainstalatiile electrice de forta.Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentruexecutare unei instalatii electrice formeaza procesultehnologic de executie al instalatiei respective.Principalele operatii care trebuie executate sunt:1. Trasareasarea pe tavanul si pe peretii incaperilor ainstalatiei electrice, indicate pe planul de executie,saparea santurilor in pereti, a locasurilor pentru doze,dibluri, prize, intrruptoare, si fixarae acestora in montajaparent sau ingropat;2. tragerea conductoarelor intuburile de protectie,executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor ;Montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor deenergie electrica si a tablourilor de distributie;Verificarea instalatieiProcesul tehnologic difera de o lucrae la alta si uneoride la un santier la altul, in functie de materialele siutilajele folosite, de specificul cladirilor in care seexecuta.
TRANSPUNEREA SCHEMEI ELECTRICE DUPAPROIECT
Aceasta este operatie importanta, care consta inindentificarea si transpunerea cu precizie pe teren, acontinutului planurilor. Cu aceasta ocazie se va insemnalocul unde se monteaza: corpurile de ilumunat,nitreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice, precum si tablourile de distributie, tuburile de protectie,casi locurile unde se vor executa strapungerile prinziduri si plansee.Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii detrasat, inegrite de negru de fum.La instalatiile ingropate, circuitele se traseaza peconstructia netencuita.Trasarea se face cu creta sau carbune, folosindu-sesemnele conventionale pentru aparatele respective.Orientare orizontala asforii inainte de trasare se verificacu nivela cu bula de aer, cu metrul sau cu compasul delemn, masurandu-se de circa 30-50 cm de la tavan.Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cucu firul de plumb sau cu nivela cu bula de aer.
SAPAREA SANTURILOR SI EXECUTARESTRAPUNGERILOR 
Saparea santurilor se executa cu dalta lata, dalta cu varf,si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gauritsi frezat santuri.In tavane nu se daltuiesc santuri.Tubul de protectie semonteaza peste planseu.La planseele din prefabricate, gaurile se dau de obiceiinainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor.Grinzile prefabricate nu se strapung.
MONTAREA TUBURILOR DE PROTECTIE
Operatiile de montare si fixare a tuburilor de protectiesunt precedate de unele lucrari pregatitoare, in cadrulcarora se confectioneaza unele piese care asigurainnadirea tuburilor si fixarea lor, se efectueaza uneleoperatii de taiere si indoire.Tuburile IP se innadesc intre ele cu mansoane din tabla plumbuita. Imbinbinarea tuburilor PCV-IP se face cuajutorul diferitelor piese auxiliare: curbe (90),semicurbe (45), si mansoane. Aceste piese auxiliaresant prevazute la ambele capete cu portiuni largite,astfel incat sa fie posibila imbinarea cu tubul de acelasidiametru.Taierea, indoirea, si filetarea tuburilor de protectie.Inainte de a fi taiate, tuburile de protectie se masoara, potrivit traseului stabilit prin proiectul de executie. Setine seama de curbele ce urmeaza a se face, deamplasarea dozelor de protectie, se foloseste ferastraul pentru taiat metale sau clestele cu role.Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cuajutorul unor bratari sau scoabe, care sunt prinse larandul lor in dibluri. Cand sunt montate ingropat,tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe. Fiecareagrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma deotel de circa 1mm grosime, legata de capatul unuicui.Cuiul se bate in fundul santului daltuit, in dreptulunui rost dintre doua caramizi. Dupa ce se introducetubul insan, capetele sarmei se impletesc. Montareatuburilor P comporta operatii asemanatoare celor necesare in cazul montarii aparente a tuburilor IP.Daca tuburile P trebuie montate pe grinzi, fermesaudaca se monteaza mai multe tuburi pe acelasi traseu, sefolosesc diferite scoabe fixate direct pe dibluri in zidsau pe console.In montajul ingropat, tuburile PEL sefixeaza in mod asemanator tuburilor IPmontate ingropat, iar montajul aparenteste asemanator celui folosit in cazultuburilor P.Instalatile electrice in tevi de otel seexecuta in mod asemanator instalatiilor intuburi PEL pozate aparent sau montatesub pardoseala.Tevile de otel se pot monta pe console sini canale vizitabile din beton, executate in pardoseala. In aceste canale tevile seaseaza la circa 10 cm deasupra funduluicanalului.- Montarea tuburilor de protectie inconstructiile din elemente prefabricateExecutarea instalatiilor electrice folosindtehnologia de inglobare in panourile de beton a dozelor si tuburilor de protectiedin PCV prezinta avantajul ca o parte dinmanopera executata pe santier estetransferata in fabrica si in acest fel sereduce timpul de executie in santier, seasigura o calitate mai buna a lucrarilor deinstalatii electrice si o crestere a productivitatii.Racordarea tuburilor din pereti cu cele din plansee este o operatie care se executa pesantier si la care se cere foarte multaatentie.Dupa montarea panourilor, inainte demonolitizare este necesara executaraealucrarilor de racordare a instalatiei intre pereti si plansee.Dupa operatia de racordare a intregiiinstalatii urmeaza tragerea conductoarelor si executarea legaturilor care se face ca lainstalatiile sub tencuiala.
 MONTAREA CONDUCTOARELOR
Conductoarele electrice care compuncircuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata, trbuie protejate printuburi protectoare.Cand instalatiile electrice au caracter descurta durata, fiind destinate diferitelor constructii de pe santiere, iluminariiincaperilor in timpul tencuirii sauzugravirii lor, conductoarele se monteazaaparent, fixandu-se direct pe pereti sau petavan, cu ajutorul rolelor.Conductoarele utilizate in mod normal inastfel de instalatii sant cele cu izolatie decauciuc precum si conductoarele ilolaterezistente la intemperiiConductoarele care coboara spre motoareelectrice, intreruptoare, comutatoare, prizese introduc in tuburi de protectie,incepand de la o inaltime de circa 2, 5mdeasupra podelei.Trecerea conductoarelor prin perete, prin planseele dintreetaje se faceintroducandu-se conductoarele in tuburide protectie.
- Tragerea conductoarelor in tuburi de protectie si executerea legaturilor intreconductoare
Conductoarele se introduc in tuburi numaidupa ce tencuiala in care sunt ingropatetuburile s-a uscat.Conductoarele aceluiasi circuit trifazat,inclusiv conductorul neutru, se introduc inacelasi tub. In instalatiile pentru curentcon tinuu se poate introduce cate unconductor in tub separat.
- Tragerea conductoarelor de cupru
Inainte de introducerea conductorului intub, capatul conductorului se indoaie, pentru a nu se agata de izolatia interioaraa tubului sau de asperitatile existente ininteriorul tubului. Se introduce apoiconductorul printr-un capat si se impingecu atentie in tub pana cand conductorulapare la celalalt capat al tubului.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Victor Manolache liked this
Da NNy liked this
Da NNy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->