Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
74Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
assigment sumbangan tamadun islam kpd tamadun barat, melayu, china dan india

assigment sumbangan tamadun islam kpd tamadun barat, melayu, china dan india

Ratings:
(0)
|Views: 10,013|Likes:
menceritakan tentang sumbangan tamadun islam kepada tamadun barat, melayu, china dan india
menceritakan tentang sumbangan tamadun islam kepada tamadun barat, melayu, china dan india

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Shanizam Mohamad Poat on Oct 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2015

pdf

text

original

 
PENDAHULUAN
Sesungguhnya pelbagai pencapaian dalam pelbagai bidang ilmu telah berjaya dicapaioleh manusia hingga ke hari ini. Pencapaian dalam pelbagai bidang ilmu termasuklah ilmu-ilmu berkaitan perubatan, matematik, sains, fizik, astonomi, seni bina, penulisan dan pelbagailagi. Sesungguhnya kejayaan dalam bidang-bidang yang dikecapi pada hari ini sangat berkaitrapat dengan Islam.Dari sudut perkembangan tamadun-tamadun manusia seperti tamadun barat, Melayu,Cina dan India, sumbangan dalam bidang ilmu oleh para ilmuan islam adalah amat pentingdalam proses menjadikan tamadun-tamadun ini merupakan salah sebuah tamadun yangterulung di dunia. Sumbangan dalam pelbagai bidang ilmu telah disalurkan oleh para IlmuanIslam dalam bidang masing-masing untuk proses perkembangan dan pembangunan tamadun-tamadun ini.Kesan daripada ilmu-ilmu yang disumbangkan, tamadun-tamadun ini telah berjaya bertapak dan kekal hingga ke hari ini. Pelbagai bidang ilmu ini juga telah berjayamemberikan kesan positif dalam pemikiran manusia. Masyarakat juga telah berjayamelahirkan genius-genius dan pemikir yang hebat dalam pelbagai bidang. Kewujudan TajMahal di India juga merupakan antara kesan daripada ilmu-ilmu yang disumbangkan oleh para ilmuan islam terhadap tamadun dunia.Hingga ke hari ini ilmu-ilmu yang disalurkan oleh para ilmuan Islam seperti IbnuSina, Ibnu Batutta, Al-Biruni, Al-Khawarizmi masih lagi digunakan. Ilmu-Ilmu sepertimatematik dan sains bukan sahaja digunakan untuk kemajuan sesebuah negara malahan ia juga digunakan sebagai suatu medium pelajaran untuk para pelajar mempelajarinya.
1
 
1. TAMADUN BARAT1.1 Pengenalan
Kewujudan kuasa-kuasa Islam di tengah-tengah kuasa Eropah telah menyebabkanwujudnye interaksi tamadun antara dunia Islam dan Eropah. Hasilnya, pada abad ke-13M,kira-kira selepas 300 tahun menguasai Andalus (sebuah pusat tamadun Islam yang istimewayang terletak di luar Semenanjung Arab), tamadun Islam telah mencapai kegemilangan.Perkembangan ilmu dalam bidang sains dan falsafah berlaku dengan pesat dan teleahmelonjakkan dunia islam di mata dunia. Kegiatan terjemahan menjadi faktor utama kepada perkembangan tamadun di Andalus. Kegiatan ini menjadi alasan kuat kepada pengalirantamadun Islam ke Eropah. Kegemilangan tamadun Islam telah menyebabkan pelajar dari pelbagai pelosok rantau di Eropah datang menimba ilmu. Rentetan kedatangan mereka itutelah mencetuskan minat di kalangan mereka untuk mendalami ilmu melalui kegiatanterjemahan. Proses penterjemahan dilakukan dalam bahasa Latin kerana bahasa inimerupakan bahasa perantaraan utama di Eropah ketika itu.
1.2 Pembentukan Tamadun Barat
Kemunculan para penterjemah memberi pengaruh besar dalam memastikan ilmu-ilmu yang dicipta ilmuan Islam ke Eropah. Abad ke-12M menyaksikan kegiatan penterjemahan mula berkembang dengan pesat. Kemunculan tokoh-tokoh penterjemahseperti Adelard
of Bath,
Plato
of Tivoli,
Robert
of Chester,
John
of Sivelle,
Hermann
the Dalmation
dan ramai lagi telah membuktikann aktiviti penterjemahan yang berlaku telahmemberi impak yang besar kepada pembentukan Tamadun Barat. Aktiviti ini telah berjayamenggerakkan masyarakat Eropah untuk bangkit membina ketamadunan mereka sendirisehingga dapat mencapai apa yang dinamakan sebagai zaman Renaissance (zaman
2
 
Kebangkitan) selepas Kejatuhan Empayar Rom pada kurun ke-5 telah membawa Eropahkepada Zaman Gelap atau dikenali sebagai Zaman Pertengahan. Zaman ini berlangsungselama 1000 tahun. Pada awal Zaman Gelap ini berlaku perpecahan politik, kemerosotanekonomi dan kongkongan agama Kristian ke atas masyarakat Eropah.
1.3 Penterjemah Barat
1.
Adelard
of Bath
Beliau dikenali sebagai Alard atau Aderlardus Bathoniensis, dilahirakan di Bath,England. Beliau telah mengembara sambil belajar ke Perancis, selatan Itali, Sicily dan Timur Tengah. Beliau merupakan seorang ahli falsafah, matematik, saintis terkenal berketurunanInggeris, serta tokoh pelopor utama terjemahan dari bahasa Arab ke bahasa Latin. Adelardadalah individu yang berperanan penting dalam sejarah perkembangan intelektual padazaman pertengahan. Antara penulisan yang diterjemah oleh beliau ialah:
Jadual astronomi karya Maslamah b. Ahmad al-Majriti.
Huraian matematik tulisan al-Khawarizmi di bawah taju
 Liber ysagogarum Alchorismi.
Huraian tentang ilmu burung (
 Falconry
).
2.
John
of Sivelle
Beliau dikenali sebagai John of Spain, John of Toledo dan Joannes Hispalensis. Padamulanya beliau adalah seorang penganut Yahudi dan kemudiannya telah memeluk agamaKristian. John telah banyak menterjemahkan karya Arab berkaitan bidang arithmetic,astronomi, perubatan dan falsafah. Antaranya:
3

Activity (74)

You've already reviewed this. Edit your review.
stanrenu liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
D-nes Wari Perumaly liked this
Hafsoh Mehat liked this
aiem_ma liked this
AiZa NaSseha liked this
Hasfiyah Assan liked this
Hasfiyah Assan liked this
Hasfiyah Assan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->