Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
57Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Reteta de Mortare Si Betoane

Reteta de Mortare Si Betoane

Ratings:
(0)
|Views: 14,606|Likes:
Published by cb_cristian

More info:

Published by: cb_cristian on Oct 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

 
Reteta de mortare si betoaneCateva reteta uzuale (specif. pe cantit. -galeti ) :- mortar tenuiala M50 T- mortar pt. zidarie 25Z (10 Z)- betoane : C12/15 (B200) si C8/10 ( B150 ) ..(stiu ca va trebui dat in functie de lucrabilitate si deagregatele folosite dar as as vrea o medie daca se poate, pt. cele 2 variante1. Pentru reteta de mortar M 50 T, dojaj kg/mc : ciment IIAM 32.5 =275 kg.;var hidratat 60 kg.; nisip 0-3 1450 kg.Aceiasi reteta cu dozaj de santier: ciment saci de 50 kg.; var saci de 25 kgnisip galeti de 10 l. Ciment 5+1/2 saci , var 2+1/2 saci; nisip 94 galeti.Mortar M 25 Z reteta de santier: ciment 3 saci; var 2+3/4 saci; nisip 108 galetiPentru beton clasa 8/10; cu agregat in doua sorturi 0-3 ;3-7; consistenta T3-T4; ciment II AS 32,5,dozajele / mc. sunt:-ciment 6 saci-sort 0-3 74 galeti-sort 3-7 54 galeti-apa orientativa (se corecteaza functie de umiditatea agregatului) 21 galetiPentru beton clasa 12/15, aceleasi conditii aveti:-ciment 7 saci-sort 0-3 72 galeti-sort 3-7 53 galeti- apa orientativa 20 galeti.De principiu nu dau cimentul la galeata sau lopata si va sfatuiesc sa obligati muncitorii care dozeaza sa procedeze la fel.In privinta mortarului va sfatuiesc sa utilizati produsul MULTIBAT le la Lafarge; iese la acelasi pret si in plus nu contine var.Mortarul se prepara in asa fel incat sa asigure o lucrabilitate usoara. Daca consistenta mortarului este una prea moale mortarul nu "sta" pe perete iar daca este prea "tare" este dificila operatiunea de nivelare.Zidarii stiu din experienta consistenta unui mortar lucrabil.Evaporarea prea rapida datorita caldurii ori absorbtia puternica a stratului suport deterioreazacaracteristicile mortarului utilizat la tencuit.
Mortar pentru zidarie si tencuieli. Ce este si cum se face pe santier.
 Mortarul se foloseste atat in procesul de zidire a peretilor cat si pentru tencuirea lor. Functie de acestedoua utilizari si alti factori exista retete diferite.Mortarul este un amestec in proportii variabile al urmatoarelor elemete:- Lianti- Agregate- Apa
 
- Aditivi 
Lianti pentru mortare
 Liantii care se folosesc in prepararea mortarelor sunt:- var hidratat pentru constructii (pulbere)- var pasta- ipsos pentru constructii- ciment- argila- cenusa de termocentrala Uzual se folosesc mortarele pe baza de var-ciment sau ciment-var (functie de raportul dintre ele) Pentru a simplifica discutia trebuie spus ca cimentul are in principal rolul de rezistenta iar varul delucrabilitate, desi nu este intru tocmai exact. In retete, cu scopul economiei, varul poate fi inlocuit cu slam de carbid, filler de calcar sau diversi aditivi. 
Agregatele
 Agregatele, cele care compun peste 50% din masa mortarelor sunt diverse tipuri de nisipuri.Preponderent este nisipul natural de cariera sau rau, care in anumite conditii poate fi completat cu nisip demare sau cu nisip provenit din concasarea rocilor. Este de retinut faptul ca nisipul de mare se poate folosidoar pentru retete de mortar inferioare.
 
 
Apa
 Se foloseste apa de la reteau de alimentare sau din alte surse, cu mentiunea ca trebuie sa fie cat mai curata.Vezi STAS 790-73. 
Tabel reteta mortar de zidarie
 Tabel reteta mortar tencuiala 2. Daca doriti puteti sa hidroizolati pardoseala demisolului montant membrana bitumimoasa dupa care saturnati sapa de egalizare.Armarea sapei se poate face cu plasa din sarma sudata de 5-6 mm grosime pe care o legati perimetral deconexpanduri (M8x100) fixate in perete.

Activity (57)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Erno Ruzsa liked this
Nicu Silvia liked this
Nicu Silvia liked this
Andrei Pop liked this
Dorobăț Mihai-Marian liked this
Dorobăț Mihai-Marian liked this
dinu_alex liked this
Dorobăț Mihai-Marian liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->