Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KAKO NASTAJU BOLESTI

KAKO NASTAJU BOLESTI

Ratings: (0)|Views: 306|Likes:
Published by Ickana

More info:

Published by: Ickana on Oct 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

 
KAKO NASTAJU BOLESTI?
Kako je došlo do toga da savremena medicina danas neleči nijednu honičnu degenerativnu bolest, pa su milioni ljudiširom sveta upućeni da do kraja života zavise od lekova? Da ličitava medicina počiva na pogrešnim biološkim osnovama?
LUJ PASTER – PLAGIJATOR I PREVARANT
 Još 1923. godine objavljena je knjiga „Bešam ili Paster:Izgubljeno poglavlje u istoriji biologije“ (BÉCHAMP OR PASTEUR?A LOST CHAPTER IN THE HISTORY OF BIOLOGY), koju je napisalaEtel Daglas Hjum, da bi se istom temom pozabavila knjigaobjavljvena 1942. „Paster: plagijator, prevarant teorija mikrobarazneta“ (PASTEUR: PLAGIARIST, IMPOSTOR THE GERM THEORYEXPLODED).Obe ove knjige nisu imale medijsku promociju kako bipostale popularne. Naprotiv, čini se da su od javnosti veštoskrivene. I danas se o njima veoma malo zna iako je 2006.napravljeno još jedno izdanje u Engleskoj. Obe knjige razotkrivajutežak sukob koji se sredinom i krajem 19. veka vodio umedicinskim krugovima u Francuskoj u vezi toga kako nastajubolesti. Na jednoj strani je bio ugledni profesor medicinskogfakulteta i biohemar Antoan Bešam (1816 - 1908), za čijestvaranje i rad malo lekara danas uote zna, a na drugojproslavljeni Luj Paster (1822-1885), hemičar koji je proučavaofermentaciju i koji je ušao u sve školske udžbenike.
 
 Iz ovog naučnog sukoba izašao je kao pobednik Luj Paster,koji je tada bio drtveno uticajniji, mada u medicinskimkrugovima nije imao veliki ugled. Stekao ga je naknadnozahvaljujući medijima i moćnom biznisu koji je razvila industrijavina i piva i koja koristi proces fermentacije, a što je Pasteristraživao za njihove potrebe.Iako je sam Paster pred kraj života priznao da je pogrešio upogledu svoje teorije o mikrobima, na postulatima njegovihotkrića zasnovana je moderna biološka teorija na kojoj počiva ičitava savremena medicina. Tako se danas u svim medicinskim udžbenicima kaže danajveći broj bolesti u ljudskom organizmu (kao i kod životinja ibiljaka) nastaje delovanjem mikroorganizama (virusa, bakterija,gljivica) koje iz spoljašnje sredine ulaze u tkivo i zagade ga. Toizazove reakciju imunog sistema i upale. Daljim razmnožavanjemmikrooganizama u tkivima mogu nastati teške degenerativnepromene. Paster je tvrdio da u zavisnosti od vrste mikroba zavisikoja će se bolest u organizmu razviti.Robert Koh (1843-1910) je kasnije pokušao da klasifikujesve ove mikroorganizme koji izazivaju bolesti i da ih što višerazotkrije. Mikrobi su tako uvek u istom obliku i prenose se sa jednog organizma na drugi, sa životinje na čoveka.Pasterovi naučni postulati se i danas primenjuju umedicinskoj dijagnostici i nauci. To znači:1. nađe se životinja ili čovek sa određenom bolešću.2. izoluje se iz tkiva mikroorganizam u određenoj kulturi.
 
3. on se ubaci u telo zdrave eksperimentalne životinje ikada se i ona razboli - zaključi se da i ova životinja ima istipatogen kao i originalna.I to je bio dokaz (i danas je) kako nastaju bolesti. Simptommanje ili simtom više stavlja se u niz simptoma karakterističnihza taj mikrob. Savremena medicinska dijagnostika je tako postalaprava enigmatika. Mnogo puta isti simptom označava različitebolesti, a ista bolest može da se ispolji i sa različitim simptomima- po principu može da bude , ali ne mora da znači. Studentimedicine se zato pretvaraju u mašine za bubanje: simptom-uzrok-bolest-terapija, pri čemu mnogi vremenom potpuno izgubesmisao da razmišljaju svojom glavom. Posumnjati da sablagoslovenom medicinskom naukom nešto u temelju nije u redupredstavljalo bi pravu jeres. Tako su Paster i Koh postavili temelje monomorfizma, asavremena medicinska nauka je napravila čitavu paletuantibiotika za određene patogene klice.Zahvaljujući “genijalnoj” praksi jednog nadri lekara koji se vešto putem jednog falsifikata dočepao članstva u engleskom Kraljevskom lekarskom drtvu i diplome lekara, Edvardu Dženeru, došlo se na ideju da se virusima stane na put vakcinacijomtj. aktiviranjem imunog sistema pre nego što virusdospe u organizam.Farmaceutska industrija je bila oduševjena idejom inapravljene su vakcine (sa umrtvljenim virusima) za sve poznatebolesti. Do 1950. praktično su svi poznati virusi stavljeni podkontrolu, a stotine miliona ljudi je vakcinisano. Sa jedne stranestvoren je profitabilan biznis sa vakcinama , a sa druge u“civilizovanom društvu” više nema tuberkuloze, dečije paralize,kolere, difterije, velikih boginja, bubonske kuge itd.Današnji lekari veoma samouvereno kažu da je zahvaljujućisavremenoj medicini, antibioticima i posebno vakcinamaiskorenjen ogroman broj infektivnih bolesti. Istovremeno, istilekari još nisu u stanju da objasne odakle dolaze novi smrtonosnivirusi kao ebola, HIV, legionarska bolest, ptičiji grip, tuberkulozaotporna na antibiotike i sl.

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Jovan Vaskovic added this note
Da li postoji neka knjiga koja je prevedena na Srpski o teoriji Antoana Besama? Gde bi smo mogli da procitamo sto vise stvari o tome ili mozda neka knjiga na Engleskom koja se moze kupiti kod nas?
mafko liked this
Maser BG liked this
damjan_marinič liked this
klim777 liked this
komejezvao2397 liked this
mafko liked this
GNOSTICAR liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->