Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Rene Rosalia

Rene Rosalia

Ratings:
(0)
|Views: 397|Likes:
Published by versgeperstcom
In gesprek met Rene Rosalia over het nieuws land Curacao en zijn opvattingen over cultuur
In gesprek met Rene Rosalia over het nieuws land Curacao en zijn opvattingen over cultuur

More info:

Published by: versgeperstcom on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2010

pdf

text

original

 
R
ene Rosalia werd 62 jaar geleden geboren op ons eiland. Hij groeide op inDominguito en volgde verschillende studies op Curaçao. Voor zijnpromotieonderzoek maakte hij uitstapjes naar Nederland Venezuela, Bonaire,Aruba en Senegal, en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam inrepressie van afro-Curaçaose uitingsvormen. Zijn onderzoek zette hem ook aantot het schrijven van een boek over zijn studie naar de kolonialeonderdrukking van Caribische volksexpressies.
Door Esther Schalkwijk en Elisa Koek
Leeftijd:
 62 jaar
Studie:
 Rechten aan de Universiteit van deNederlandse Antillen, rechtsantro-pologie en etno muzikologie aan deUniversiteit van Amsterdam
Getrouwd:
Ja, 21 oktober, 38 jaarmet dezelfde vrouw
Kinderen:
Drie: Urni en Reni (tweeling, 32 jaar) en Ento (34 jaar)
 Wat eet hij:
 Cornbeef met funchi
 Waar luistert hij naar:
 Alles, ligt aan mijn stemming. Alsik moe ben luister ik bijvoorbeeldnaar draaiorgelmuziek
 Waar kijkt hij naar:
 Documentaires over politiek,historie en sociale verschijnselen
 Wat wilde hij vroeger worden:
Politieagent te motor
‘Het keerpunt was op 30 mei’ 
I
k groeide als tiener op in de peri-ode vóór 30 mei 1969 en was altijd algeïnteresseerd in cultuur. Ik was lidvan studentenorganisaties, was zelf jazzballetinstructeur en organiseerdeactiviteiten op het gebied van dans.Mijn belangstelling voor de slaventijdgroeide en ik verdiepte me in boekenover de geschiedenis van hetCaribisch gebied. Toen kwam 30 mei.Hierna ben ik actie gaan ondernemenen heb in 1973 mijn eerste Tambu-groep opgericht. Daarna heb ik ooktheater en radiostukken geschrevenover onze geschiedenis.”
 
‘W 
eense wals isCuraçaose cultuur’ 
“Curaçao heeft altijd bestaan. De eerstebewoners waren de indianen, toenkwamen de Spanjaarden en in de 17eeeuw de Afrikanen als slaven. Er ontstondeen grote slavenmarkt en vanaf deze tijdontwikkelde onze cultuur zich verderin de 18e eeuw, 19e, 20e en nu in de 21eeeuw. Onze cultuur is voornamelijk ge-baseerd op Afrikaanse elementen, maarook zeker op anderen. De Afrikaanseelementen voeren de boventoon. DeWeense Wals, de Mazurka en muziek vande Curaçaosche musicus Palm behorenook tot de Curaçaose cultuur. Dit isEuropese muziek met een vettertmische lijn van Afrikaanse invloeden.”“Ik ben gepromoveerd op derepressie van culturele expressies.Volksuitingen dus die onderdruktworden door de Katholieke kerk ende koloniale overheid. Tambu bleekde meest onderdrukte vorm vanexpressie te zijn om verschillenderedenen, maar vooral omdat dedans veel mensen trok en het volkin opstand kon brengen. Tambuwas een ritueel om geluk en regente brengen en je lichaam te reinigen.In eerste instantie was het nietbedoeld als verzetsdans, maar hetverzetselement kwam erin, omdatde dans werd onderdrukt. Menging liederen zingen tegen deondrukking, het werd een uitlaat-klep. Er zijn nu verschillendegroepen die het hele jaar Tambuspelen op het eiland. Ik speel zelfook Tambu. Ik ben ooit begonnenmet de trom en nu bespeel ikmeestal de hak.”
ambu:
 N 
ederlanders zijn mooi,maar Curaçaoënaars ook’ 
“Ik wil op Curaçao een sterke cultuur zien met mensen die bewust zijn van huneigen cultuur en waarde. Wij hebben te kampen met een ernstige identiteits-crisis, maar we moeten trots zijn op onze cultuur en deze uitdragen. Eenbewuste Curaçaoenaar is zich bewust van meer mensen op de wereld en datmen met andere culturen moet kunnen omgaan. Een bewuste Curaçaoënaarvoelt zich niet minder vanwege zijn huidskleur. In schoolboeken werd mijgeleerd dat als je mooi wilt zijn, je eruit moet zien als bijvoorbeeld eenAmerikaan of Nederlander. Nederlanders zijn mooi, maar Curaçaoënaars zekerook.”
 
‘I 
k vind het erg dat jongeren mij aanspreken en vragen: ‘ Wieben ik eigenlijk, wat zijn we? Wat is een Curaçaoënaar?’ 
‘A
ls Nederlander ben je welkom op Curaçao’ 
“Als je als Nederlander naar Curaçao komt, ben je zeker welkom, maar je moet jeaanpassen aan onze cultuur. Ik eis van mijn zonen die in Nederland wonen dat zijintegreren in de Nederlandse cultuur. Ze moeten nederlands leren en decultuur leren kennen en dat doen zij. Ditzelfde eis ik van Nederlanders die zichop Curaçao vestigen, maar ook van Colombianen, Chinezen en Afrikanen. Ieder-een moet meedoen met ons, de taal leren, Tambu dansen en ons eten proeven.Cultuur is de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe de mens woont,zijn familie is georganiseerd, hoe men samenwerkt, omgaat met de omgeving ende interactie tussen hen onderling. Deze interactie geschiedt binnen een bepaaldkader van normen en waarden. Het volk beredeneert, denkt en neemtbeslissingen binnen dit kader. Dat is cultuur. Daar is een Curaçaose manier vooren dat moeten immigranten die zich hier vestigen leren. Maar ze kunnennatuurlijk hun eigen roots nooit vergeten. Je moet inburgeren, maar je blijft eenHollander met je eigen cultuur.”
 H 
oeveel Curaçaoënaars kennen de cultuur nog?
“Ik vind het erg dat jongeren mij aanspreken en vragen: ‘wie ben ik eigenlijk, watzijn we eigenlijk. Wat is een Curaçaoënaar? Het is een ernstige zaak dat een volkzich nu, in de 21e eeuw, nog moet afvragen wie zij werkelijk zijn. Deze jongerenmoet je onderwijzen. “

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->