Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Alkooli dhe adoleshenca

Alkooli dhe adoleshenca

Ratings:

4.75

(8)
|Views: 7,157 |Likes:
Published by Adnan

More info:

Published by: Adnan on Jul 16, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

 
 Adnan Vishi Kaçanik 
Alkooli dhe adoleshenca
 Alkooli stërgjyshi ynë i përbashkët 
Droga më e përdorur dhe më e abuzuar në botë nga adoleshentët ështëalkooli, pas së cilës vijnë marihuana, stimuluesit (amfetaminat) dhekokaina.
Çrregullimet dhe vdekshmëria që shkaktohen nga përdorimi i alkoolitzënë vendin e tretë pas sëmundjeve kardiovaskulare dhe malinje.
Alkoolizmi shihet si një problem multidimensional që i kalon kufinjtëe një problemi shëndetësor.
Alkooli – është depresant i cili ngadalëson funksionet fizike dhe psikike.
Alkoolisti – individi i cili i përdorë tej mase dhe rregullisht pijetalkoolike dhe që është i varur prej tyre në masë të lartë.
Alkoolizmi – është sëmundje kronike, shpesh progresive e cila mundtë jetë fatale. Alkoolizmi është varësi fizike dhe psikologjike ndajalkoolit.
Adoleshenca – përfshinë moshën 13-22 vjeçare, periudhë kjo gjatë sëcilës ndodhin ndryshime të rëndësishme trupore, sociale dhe psikologjike. Faktorët që ndikojnë në abuzimin e alkoolit
Biologjik 
Social
Psikologjik Faktorët biologjik 
Gjenetika
Mosha
Gjinia
 
Faktorët social
Familja
Ndikimi i moshatarëveFaktorët psikologjik 
Traumat
Stresi/presioni social
Problemet në shkollë
ReklamatSi ndikon alkooli në sferën psikike të njeriut?
Alkooli e zbut ankthin dhe ka efekt sedativ
Me alkool rritet mundësia e zbrazjes së agresivitetit, subjektivisht përjetohet si rritje e mundësisë dhe e forcës,
Shumica e njerëzve nën veprimin e alkoolit disponohen
Alkooli shkakton dezinhibim, e zbut superegon dhe shumë impulse tështypura shprehen nën ndikimin e alkoolit,
Alkooli i lehtëson kontaktet sociale,
Humbje të koncentrimit, pirja e alkoolit shkakton përgjumje,
Probleme pamore, alkooli dyfishon ose shumëfishon pamjet
Pse nuk duhet të përdoret alkooli?
Mund të dukeni i marrë
Ndikon në kujtesë
Ndikon në uljen e rezultatit në shkollë
Mund të arrestoheni
Mund të humbni shoqërinë
Mund të ju largojnë nga shtëpia
Mund të mbeteni pa para
Mund të shkakton vdekjenParandalimiProgramet e parandalimit janë komplekse pasi që ato përfshijnë:
Ndryshim të politikave
Kampanja mediale

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Armela Sinjari liked this
Armela Sinjari liked this
Armela Sinjari liked this
Natalia Baçi liked this
Jony Jonida added this note
info sh i mire
Armela Sinjari liked this
Armela Sinjari liked this
Armela Sinjari liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->