Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sanctuary magazine issue 13 - New Lease on Light - Thornbury, VIC green home profile

Sanctuary magazine issue 13 - New Lease on Light - Thornbury, VIC green home profile

Ratings: (0)|Views: 596|Likes:
Published by Sanctuary Magazine
Clever design brings new light into a quaint inner Melbourne home. Green home profile from www.sanctuarymagazine.org.au, Australia's only magazine dedicated to sustainable house design.
Clever design brings new light into a quaint inner Melbourne home. Green home profile from www.sanctuarymagazine.org.au, Australia's only magazine dedicated to sustainable house design.

More info:

Published by: Sanctuary Magazine on Oct 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2010

pdf

text

original

 
SANCTUARY20USe pRfileTRNURYSANCTUARY21USe pRfileTRNURY
Clever design brings light and warmthinto a quaint inner Melbourne home.
NewleaseoNlight
Words
F g
PhotograPhy
 S
 
he block runs east-west withthe northern side of the houseup tiht aainst the boundary.he desin response brinsliht into the house, andincludes a rooftop terrace andsun-drenched deck – withoutencroachin on the arden.Paddy’s Bricks (www.paddysbricks.com.au) wereused for arden pavin, whilereclaimed ed ron Bark usedfor the deck is from UrbanSalvae (www.urbansalvae.com.au).
 
SANCTUARY22USe pRfileTRNURYSANCTUARY23USe pRfileTRNURY
For all its Period charm, the Queen anne
house that Danielle and Nathan bought was dim, dark,and rated just one star for energy efficiency. On a typically tight inner-Melbourne block with close neighbours, theirchallenge was to increase solar gain and internal space without encroaching on the garden.“The first thing that struck us when we saw the site wasthe limited solar access to the house,” agree Jeremy andChi of design and build company Positive Footprints. “Thehome is very close to the boundary and the neighbour’s building,” says Chi. “This made it very hard for sun topenetrate to the ground floor.” Faced with this obstacle,their solution was a creative one: to reinterpret the existingroof angle to let in northern light.The new roof pitch of the extension at the back of thehouse mimics that of the 1892 original but is inverted. A tallnorthern wall with high windows catches sunlight over theneighbour’s roofline. The light falls directly onto thermalmass in the new kitchen and living area (an original double brick wall and new polished concrete floor) to maintainstable internal temperatures. In summer, external blindscan be lowered to keep the room cool, and ambient heatis flushed out through windows and doors later in theday. Jeremy describes this as “an effective response to thelimitations of solar access at ground level. When we design, we try to imagine it from the sun’s position, trying to getsunlight deep into the house.”The second major challenge – of creating more space without reducing the size of the garden – was overcome by  building into vacant areas beneath the roof and under thestairs. “It was a challenge fitting the downstairs bathroomunder the stairs, because the height of the stairs encroachesinto the headspace. The upstairs bathroom was also achallenge because it’s built within the existing roof pitch. We had to do a lot of tweaking!” says Chi. The successfuloutcome is evidence of how well designed small spaces can work wonders: in the downstairs bathroom, the showeris hidden behind the door, while the washing machine istucked away under the low ceiling below the stairwell.Because the original, front part of the house is 118 yearsold with double-brick walls and high ceilings, it’s usually cool. To control and distribute heat flow between the new and old sections of the house, a glazed dividing door andheat shifters were installed. The heat shifters, for use incooler weather, are a system of ducts and vents within the walls and ceilings that suck warm air from upstairs downinto the front rooms. They can be regulated by individualcontrols. “It’s like opening a window and getting a warm breeze coming through,” says Danielle. Alternatively, on warm days, the couple can close the dividing door andretreat to the cool of the old part of the house.The house is predicted to use one third of the averageamount of water, thanks to measures including 100% roof area collection of rainwater and a 9000 litre tank; gravity-fed greywater diversion from the bathroom and laundry to the garden; efficient tapware, toilets and shower roses;and thermal transfer valves (which divert ‘cold’ hot water back to the water tank so it’s not wasted). The house alsohas a 1.5kW photovoltaic array, and an evacuated tube solarhot water system which provides about 75% of the couple’sannual hot water needs.Preferring sustainable products and resource efficiency at every stage of construction makes this house a model of energy and materials conservation from the ground up –literally. The concrete slab in the living area replaces 60%of its cement content with waste products in a combinationthat broke new ground for the concrete and polishingcompanies involved. Timber for the entire house, from theframe to the floors, stairs, shelves and cabinets, is recycledor harvested from sustainable sources. Even the pipe bedding material for the greywater system is made fromrecycled plastic.Jeremy explains, “The idea going from the foundationsup is that we’ve looked for environmental alternatives where they’re existing and economically feasible. It makesa difference not only to saving precious energy and naturalresources, but indoor air quality and health outcomes.” Tothat end, all paints and adhesives are low VOC; architraves,door jambs and skirtings are E0 MDF; and there are no dust-attracting surfaces like carpets.The heart and soul of the home is the kitchen, and thisnew one celebrates Danielle’s feel for texture and colour.The cupboards and cabinets are crafted from reclaimed,Melbourne-sourced timbers. At the centre of the kitchenstands a magnificent apothecary’s cabinet whose karri andredwood frame is embellished with pressed metal to matchthe kitchen walls. True to its origins as a dispensary, it storesherbs, glasses and necessary items, and like the house itself,has found a new life and purpose.
L
he hih wall lined withwindows and invertedroof line alon theboundary brin northernliht onto the concreteslab. he kitchencupboards are madefrom a poplar tree thatblew down in a storm in2005 in the oyalBotanic gardens inMelbourne. he benchtopis ed ron Bark oriinallyused in the 1840s in theBotany Bay Wool Storesin Sydney. he old kauripine oorboards atlbert Park ailwayStation have been rebornas overhead kitchencabinets. Cupboardcarcasses are made from MDF and  particleboard. he spashbacksare pressed metal.Cabinets by WallyJohnson ntiques(03) 9376 9341.
 
SANCTUARY24USe pRfileTRNURYSANCTUARY25
G
From the roof terrace, viewsover the backyard illustratesome of the more obviouselements of the reenrenovation: the tank andphotovoltaics. he rearfencin is utdoor imberanalised- 3 pine treatedwith an arsenic-freepreservative (www.utdoorimber.com.au). he postsfor the fence are reclaimedcypress from golden Cypressescued imbers (www.oldencypress.com.au).
J
he oriinal home as seenfrom the street. he newaddition is not visible. Photoby Positive Footprints
L
Stayin true to a philosophyof embracin the existin, thedesiners made a feature ofthe oriinal external brick wallof the house, repaintin thedetail and incorporatin it intothe desin of the livin room.t also acts as thermal masswhen low winter sun passesthrouh the clerestorywindows set hih in theceilin.
D
nsulation was installed in theceilin in the oriinal part ofthe home and all drafts weresealed. he heat shiftinsystem feeds warm air fromthe new addition throuh theceilin into this room in thecooler months.
Preferring sustainableproducts and resourceefficiency at every stage of construction makes thishouse a model of energy andmaterials conservation

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->