Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Mbrojtja Ndrekombtare e te Drejtave te Njeriut Pjesa 1

Mbrojtja Ndrekombtare e te Drejtave te Njeriut Pjesa 1

Ratings: (0)|Views: 515 |Likes:
Published by almensch
Mbrojtja ndërkombtare e të drejtave të njeriut
1-.Praqitja dhe zhvillimi i të drejtave të njeriut 2.Të drejtat themelore te njeriut te mbrojtura me të drejten ndërkombëtare
Mbrojtjes të së drejtave të njeriut shtytje të madhe u kanë dhënë revolucionet borgjeze te cilat kanë proklamuar ideale te përbashkëta Ä lirinë, vëllazërinë dhe barazinë³. pikërisht revolucionet borgjeze kan inspiruar Ligjin për të Drejtat (Bill of Rights)te vitit 1689 Dekleraten për Pavarsinë e Shteteve të Bashkuara të Ameri
Mbrojtja ndërkombtare e të drejtave të njeriut
1-.Praqitja dhe zhvillimi i të drejtave të njeriut 2.Të drejtat themelore te njeriut te mbrojtura me të drejten ndërkombëtare
Mbrojtjes të së drejtave të njeriut shtytje të madhe u kanë dhënë revolucionet borgjeze te cilat kanë proklamuar ideale te përbashkëta Ä lirinë, vëllazërinë dhe barazinë³. pikërisht revolucionet borgjeze kan inspiruar Ligjin për të Drejtat (Bill of Rights)te vitit 1689 Dekleraten për Pavarsinë e Shteteve të Bashkuara të Ameri

More info:

Published by: almensch on Oct 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2013

pdf

text

original

 
 
Created by Minir Shaqiri
Mbrojtja ndërkomtare e të drejtave
të njeriut
1.Praqitja dhe zhvillimi i të drejtave të njeriut2.Të drejtat themelore te njeriut te mbrojtura me tëdrejten ndërkombëtare
Mbrojtjes te se drejtave të njeriut shtytje të madhe u kane dhënërevolucionet borgjeze te cilat kannë proklamuar ideale te perbashkëta
„ lirinë, vëllazërinë dhe barazinë“. Pikërisht revolucionet borgjeze kan inspiruar 
Ligjin për te Drejtat (Bill of Rights)te vitit 1689 Dekleraten për pavarsinë eShteteve të Bashkuara të Amerikes te vitit 1776, dhe Deklaraten për të Drejtat eNjeriut dhe te Qytetarit te vitit 1789, te cilat i kanë vën standartet më tëpërgjithshme të të drejtave të njeriut. Klasikët e marksizmit dhe proletariati uakanë shtuar të drejtave të njeriut dimensionin social 
 
 
Created by Minir Shaqiri
Pararëndesit e te drejtave tënjeriut
Spinoza
E ka fokusuar njohjen e lirisë së mendimit dhe të fjales, si vlera te pazëvendesueshme në jeten shoqërore dhe politike, duke argumentuar hollësisht sekjo s`ështe në kundershtim me sistemin demokratik, por pëkundrazi del nga ai
.
Volteri
Kritikonte ashpër shoqërinë feudale në Francë dhe kishen katolike, si aleancë e (fronitdhe altarit) nga e cila buronin pabarazitë shoqërore, jotoleranca fetare, arbitrarizmi ipushtetit mbretërorë etj. Ai propagandonte lirinë e fjales, barazinë si dhe nevojen për te vepruar me të tjeret ashtu siq deshirohet te veprohet me ty, si rregulla që burojnenga ligjet natyrore, që vlejnë për të gjithë njerzit dhe të gjith popujt, e të cilat upergjigjen plotësisht ligjeve të moralit.
Rousseau (Ruso)
Supozonte se do krijuar“ një formë e shoqërizimit të njerzve, e cila do ti mbronte dhe do ti
ruante me tër fuqinë e përbashkët individet dhe të mirat e gjdo antari të shoqërisëdhe nepermjet të të cilit qdo kush i bashkuar me të gjithë prapseprapë (në pikë të
fundit) do të degjonte vetëveten dhe kështu do të mbetej po aq i lirë si edhe më parë“
 
„Kontrata shoqërore“
 Populli i lirë dëgjon, por nuk sherben. Ai ka prijes, por nuk ka zotëri, ai degjonvetem ligjet:falë ligjeve, ai nuk u nënshtrohet njerzve. 
 
 
Created by Minir Shaqiri
 Aktet e para nga fusha e të drejtave njeriut
Karta e Madhe e Lirive
Magna Carta Libertatum e vitit 1215
Ligji për te Drejtat
Bill of Rights i vitit 1689
Deklarata për Pavarsinë e Shteteve të Bashkuara të Amerikes (1776)
Ka proklamuar në përgjithësi suazën (kornizen)e të drejtave të pacënueshme, ndër të cilat veqohen e drejta e sovranitetit që i takonpopullit dhe e drejta në revolucion për tu dhënë fund padrejtësive tëmëdha
Deklarata për të Drejtat e Njeriut dhe Qytetarit (1789)
Është miratuar nga Kuvëndi Kombëtar Francez i inspiruar nga idetë
e filozofisë iluministe të shekullit të XVIII sipas së cilës „njerzit lindindhe rrojnë të lirë dhe të barabartë në të drejta“
 Plebishiti si mënyrë e konsultimit të vullnetit kolektiv të popullit(zbatimi i parimit të vetvendosjes së popujve) bëhet me rastin e bashkimit tëdisa territoreve te Frances, por me ardhjen e Napoleonit nuk praktikohet më.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
almensch liked this
Shpejtim Hoti . liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->