Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
evz.ro-Secretele_cafelei_servite_de_ultimul_cafegiu_n_via-1409208

evz.ro-Secretele_cafelei_servite_de_ultimul_cafegiu_n_via-1409208

Ratings: (0)|Views: 152|Likes:
Published by Alin Mitrea

More info:

Categories:Types, Recipes/Menus
Published by: Alin Mitrea on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2012

pdf

text

original

 
Secretele cafelei, servite de ultimulcafegiu în viaţă
http://www.evz.ro/detalii/stiri/secretele-cafelei-servite-de-ultimul-cafegiu-in-viata-909493.html#close=1October 20th, 2010Marţi, 19 Octombrie 2010. 1781 vizualizări, 31 comentarii, 13 voturiCafeaua ideală se cumpără de la buticuri specializate, se prepară cu dragoste şi "sevorbeşte". Drept răsplată, ne face mai fericiţi şi mai deştepţi.De treci de rondul de la Piaţa Rosetti, pe a doua stradă în stânga, cum vii dinspreUniversitate, vei fi tentat să poposeşti la Delicatese Florescu, ademenit din stradă desavoarea unei cafele cu parfum interbelic.De vei cădea pradă instinctelor, vei păşi în Templul Sacru al cafelei, unde eşti luat înprimire de ultimul cafegiu în viaţă, mare orator, mare comerciant. Întâi te îndeamnă săadulmeci sortimentele în timp ce le trece în revistă, te prinde în mreje şi te transformă învictimă sigură.
Aşa arată Templul Sacru al Cafelei
O cameră mică, fără a fi neîncăpătoare, chivernistă cu saci de cafea verde, pereţitapetaţi cu tablouri, distincţii şi caricaturi deştepte, iar în mijloc maşinăria-minune, undeboabele verzi prind crustă aurie-maronie şi încep să degaje beţia aromelor. "Dacă beicafea Avedis, gândeşti bine", e argumentul suprem al cafegiului Florescu, care măprovoacă la o discuţie despre ritualul sacru al cafelei.
A furat meserie de la un cafegiu armean
Cafeaua a fost dragoste la prima vedere pentru domnul Florescu: copil fiind îi plăcea sămestece boabele, pe care le amesteca cu zahăr. Secretele de preparare şicomercializare le-a furat de la un cafegiu armean, care dă numele celui mai iubitsortiment de cafea al său, pentru care a intrat în puşcărie, Avedis.Susţine că cea mai bună cafea este cea preparată la ibric, dar nu respinge noile moduride preparare, precum filtrul şi espressorul, atât timp cât cafeaua este naturală, decalitate. Potrivit maestrului, cafeaua perfectă trebuie să fie aromată, sănătoasă, nici preatare, nici prea slabă. 100% Arabica. "Dar pe toate pachetele de cafea scrie Arabica",ripostez."Cafeaua Arabica adevărată este organică sau biologică şi nebiologică. Cafeaua biologicăeste invenţia unui fermier columbian, care a observat că arborii de cafea care cresc laumbra altor copaci dau cafea mai bună, pentru că pământul este îngrăşat natural depăsările care se adăpostesc la umbra acestuia, păsări care, de asemenea, omoară şiparaziţii care ar putea afecta cultura de cafea. Trei sferturi din cafeaua mea estebiologică. E foarte aromată, foarte gustoasă şi, evident, mai scumpă", pledeazăFlorescu.Urmează desfiinţarea pe scurt a cafelei din supermarket. "În supermarket nu existăaltceva în afară de Robusta sau o combinaţie de Arabica şi Robusta, tratată din plin cu
 
chimicale. Cafeaua adevărată e cea verde, care se prăjeşte în faţa consumatorului şi secomercializează în cantităţi mici, pentru a-şi menţine prospeţimea", spune el.Nici ritualul cafelei nu mai e ce a fost odată. Dacă, azi, cafeaua se bea pentru a ţinepasul cu ritmul alert al vieţii, pentru a rezista orelor în şir petrecute la muncă, pe timpuri,cafeaua era un mod de socializare. Ceşcuţa mică din porţelan cu farfurioară a fost înlocuită cu paharul mare din plastic, cu aromă de plastic sau care vine direct de laaparate industriale."Oamenii se grăbesc astăzi, îi înţeleg, însă cred că şi astăzi fiecare îşi poate construipropriul ritual, poate găsi un moment de răgaz", susţine cafegiul. Deplânge dispariţiacafenelelor, unde spuma societăţii se aduna, unde se dezbăteau idei, unde "se aflau detoate", aşa cum era Capşa odată."Nu există niciunde maşini de prăjit cafea, vine îmbuteliată. Acolo merg oameni carehabar n-au ce beau", mai spune Florescu, care plănuieşte să-şi deschidă alături ocafenea literară cu librărie.
"Unde nu s-a băut cafea a fost dictatură"
"Din două milioane de locuitori, cât are Capitala, 10.000 sunt ai mei, unici. Pentru că ammizat pe calitate, nu pe cantitate", povesteşte el cu însufleţire. "Ştiţi ce cafea se bea laCotroceni, la Palatul Victoria, la BNR sau ce cafea îi pregăteşte soţia directorului celei maimari bănci din România?", mă întreabă retoric cafegiul. Unde nu s-a consumat cafea afost dictatură. "Hitler nu bea cafea, Ceauşescu nu bea cafea. Napoleon, se ştie, era unmare băutor de cafea", exemplifică Florescu.Acesta este şi motivul pentru care, în comunism, deşi o bună perioadă de timp cafea s-a găsit şi pentru plebe, comuniştii le-au răpit românilor plăcerea de a savura o cafeabună. "Au considerat că, dacă bea cafea, românul se deşteaptă. Dacă eşti prost, nu tedeştepţi de la cafea, tot prost rămâi, dar dacă eşti deştept, mai deştept te faci de lacafea".
CARTE DE VIZITĂIncursiune în viaţa cafegiului Gheorghe Florescu

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->