Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
AD + IZ

AD + IZ

Ratings:

3.83

(6)
|Views: 1,864 |Likes:
Published by KELAB PEMINAT NOVEL
"Adry, kenapa bukan aku? Kenapa Farriel yang berhati batu tu yang jadi suami kau?" keluhnya.
"Adry, kenapa bukan aku? Kenapa Farriel yang berhati batu tu yang jadi suami kau?" keluhnya.

More info:

Published by: KELAB PEMINAT NOVEL on Nov 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2014

pdf

text

original

 
 
 
 
1
AKU masih khusyuk di meja jahitku, langsung tak menghiraukan kereta yang lalu-lalang diluar cermin kaca butik. Baju kurung yang sudah hampir sempurna jahitannya, aku bawa dekatke wajah."Adry!!!"Suara Kak Timah meletup macam bom nuklear membuatkan jahitan tulang belut aku nyaris-nyaris bertukar jadi tulang ikan jaws! Tersasar dari tempat yang sepatutnya. Adoi! Haru betulla akak sorang ni. Kalau sehari tak menjerit tak sah. Dibuatnya macam latihan vokal pulak."Kenapa, kak?" soalku perlahan.Dah petang-
 petang ni, bateri badan aku dah low….Sempat
aku mengerling jam di dinding.Sepuluh minit lagi, masa kerjaku akan tamat. Katil di rumah sewa sudah terbayang di layarmata. Keseronokan dapat meluruskan segala tulang-temulang di atas katil sudah terasa-rasa."Puan Karen lupa bawak ni!"Suara high pitch itu betul-betul mendarat di tepi telinga aku. Aku menggosok-gosok cupingtelinga. Pekak la aku, kak oi!Bila melihat tangan Kak Timah yang penuh dengan baju-baju lip lap-lip lap glamor tak ingatdunia dah tu, jantung kat dada aku rasa nak luruh. Mulut aku pun automatik ternganga."Baju fashion show! Puan Karen lupa bawak," rungut Kak Timah sambil membelek satu persatu pakaian yang elok berbungkus di dalam plastik.Aku tepuk dahi. Biar betul? Ini sudah kira kes berat ni! Dari tak ada kerja, dah jadi ada kerja!
Masak, masak….
Aku panjangkan leher, memerhati segenap ruang kedai. Kosong. Cuma ada aku dan Kak Timah sahaja di dalam butik ini. Aku mula rasa tak sedap hati. Hidung seakan dapatmenghidu bau tak sedap yang bakal dihadapkan kepadaku. Puas mulut menghembus angin dikiri dan kanan, menolak bala beban kerja yang mungkin akan dihumbankan ke pundakku.
Jangan la… aku baru berangan nak balik awal. Dah seminggu kerja sampai tengah malam
gara-gara nak siapkan baju-baju yang ditempah. Si Chot tu pulak sedap-sedap aje pergi
 
honeymoon kat KwaZulu yang aku sendiri pun tak tahu wujud ke tidak tempat tu dalam petadunia. Katanya seminggu, tapi ni dah masuk minggu ketiga. Dah sesat tak tahu jalan balik agaknya. Tak pasal-pasal aku terpaksa cover kerja-kerjanya yang tergendala.Dan saat itulah aku teringat bahawasanya Suhaimi, budak despatch butik kami ambil cutisakit hari ini."Adry, tolong hantarkan ke airport, ya! Akak rasa sempat lagi ni!"Permintaan Kak Timah terasa bagaikan batu besar yang dihempap di atas kepalaku. Arahantak bertulis Kak Timah merangkap orang yang diamanahkan oleh Puan Karen untuk menjagabutik, aku rasakan seperti hukuman mandatori: gantung sampai mati. Tak boleh tidak, mestidipatuhi! Wajib!Aku dah agak dah! Memang aku la yang kena pergi.Budak-budak yang lain, Si Nini dan Sabariah, macam tau-
tau aje ada ‘bala’ nak tiba, terus
volunteer pergi rumah Datuk Wasil selepas makan tengah hari tadi. Kononnya nak tengok dan touch-up mana-mana patut sebelum majlis perkahwinan anak Datuk Wasil berlangsungesok. Padahal, masa aku pergi semalam, semuanya dah siap. Khemah dah tegak. Pelamin dahterhias cantik. Baju pengantin, bilik pengantin dan yang lain-lain semuanya dah tersedia.Tinggal langsungkan majlis aje. Kaki auta betul la budak-budak tu!Dek kerana hormatkan Kak Timah selaku pekerja senior, aku sambut juga pakaian-pakaianyang dihulurkan. Muka yang pahit-pahit payau terpaksa aku maniskan. Punah-ranahharapanku nak balik awal hari ni!Huh! Dari aku membebel, baik aku cepat-cepat hantar baju ni. Cepat hantar, cepat aku dapatbalik. Kenderaan penuh sesak di jalan raya. Maklumlah, office hour baru sahaja tamat. Susahla nak dapat teksi macam ni, gerutu hatiku. Dah tiga kali tahan. Ketiga-tiga teksi adapenumpang. Aku dah terasa macam orang-orang aje kat tepi jalan ni. Terlambai-lambai dari
tadi….
 "Teksi!!!"Dek kerana terlampau tension, aku menjerit sekuat hati.Skreeet!!!Ha, ambik kau! Tiga teksi berhenti mengejut kat depan aku. Cheh, rasa macam LindsayLohan dalam filem Just My Luck la pulak."KLIA, please!"

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
Miera Meraziee liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Moveeemily liked this
Ana 웃웃웃웃 liked this
Aye Nadiah liked this
Anis Aqilah liked this
Siti Noraqilah added this note
best giler citenya...x terkira lah rs seronok baca novel nie... kepada sesiapa yg kaki novel, sila lh baca nvel nie...
hajjahh liked this
Rosidah Ramli liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->