Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Osnovno o Kaktusima - Ukratko

Osnovno o Kaktusima - Ukratko

Ratings: (0)|Views: 373|Likes:
Published by Miodrag Ječmenić

More info:

Published by: Miodrag Ječmenić on Nov 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2012

pdf

text

original

 
Šta su sukulenti?
Sukulenti
su biljke sa više od 60 familija i 300 rodova. Oni su razvili posebno tkivoza skladištenje vode u obliku udebljanih i nabreklih listova, stabala il korena kaoadaptaciju na uslove u kojima žive. Na ovaj način, oni su se prilagodili da prežive usuvim staništima koja ne odgovaraju drugim biljkama.
Lisni sukulenti:
Kod njih je lisce u celini sastavljeno od celija za skladistenje vode, prekriveno slojem fotosintetickog tkiva.Primeri: Aloe, Haworthia, Lithops, Sempervivum.
Stablasti sukulenti:
Imaju mesnato stablo koje sadrži ćelije za skladištenje vode prekriveno fotosintetičkim tkivom. Lišća skoro da uopšte nema, smanjujući površinusa koje isparava voda.Primeri: most cacti, Euphorbia obesa, Stapelia.
Koreni sukulenti:
Nabubrenih mesnatih korena koji vodu skladište ispod zemlje,daleko od vreline sunca i gladnih životinja. Stablo i lišće se često menjaju i gube zavreme sušnih perioda.Primeri: Calibanus hookeri, Fockea edulis, Pterocactus kunzei, Peniocereus striatus.
Uopšteno o kaktusima
Opis kaktusa
- Naziv kaktus potiče od grčke reči kaktos, koja znači bodljikava biljka.Kaktuse nalazimo neobičnih oblika, veličina, površina i sa raznim bojama cvetova.Mnogi imaju izmenjeno lišće i neobične oblike kojima sprečavaju gubitak vode. Nekisu izbrazdani ili razdeljeni i mogu imati ukrasne bodlje, čekinje ili dlake.Poreklo - Jugozapadne SAD, centralna i Južna Amerika i južna Kanada.
Familija - Cactaceae
Vrste
- Postoje dve grupe kaktusa - pustinjski (obično sa prekriveni bodljama), išumski ili kišno-šumski koji rastu u džungli (najčešće bez bodlji, pretežno epifiti).Postoje oko 200 rodova i više hiljada vrsta. Kaktusi su uglavnom male biljke, ali ima ionih koji rastu do 3m visine. To su cvetnice i njihovi oblici mogu biti sferični,gomilasti, pljosnati ili stubasti.
 Kaktusi su sukulenti
(biljke koje skladiste vodu). Sukulenti su šira grupa od kaktusa,tako da su svi kaktusi sukulenti, a samo su neki sukulenti kaktusi.
 Zašto oni skladište vodu?
U prirodnim staništima kiše su retke, tako da su prilagođeni da prežive duge sušne periode. Zato je pravilo br. 1: Kaktusima neće biti nimalo prijatno ako ih uopšte nezalivate, ali će sigurno stradati ako ih zalivate mnogo (kao što to činite sa ostalimsobnim biljkama).
Briga i ostala pravila
Pustinjski kaktusi:
Od proleća do jeseni stavite ih na mesto najviše izloženo suncu.Možete da ih stavite u dvorištu, ali ih zaštitite od kiše. Od sredine jeseni držite ih na
 
svetlom i hladnom mestu. Povremeno ih zalivajte od kasnog proleća do rane jeseni.Od sredine jeseni čuvajte ih na suvom (ne zalivajte). Prehranjujte ih svake dvenedelje, kada primetite da se razvijaju. Epifitni kaktusi, sa druge strane, trebaju viševode, veću vlažnost i ne dogovara im sunce. Ne mešajte pustinjske kaktuse sašumskim, jer ove dve vrste rastu u različitim uslovima..Pustinjski kaktusi imaju bodlje jer one povećavaju površinu biljke. Često su njihov jedini izvor vlažnosti izmaglice koje se javljaju zimi u pustinji, odnosno voda koja sekondenzuje na njihovim bodljama.
Osnovni uslovi i principiSvetlost
- Treba ih okrenuti ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani. Posebnu pažnjutreba dati mladim biljkama, a takođe i onim biljkama koje su provele većinu svogživota u senci, pa bi njihovo izlaganje suncu prouzrokovalo opekotine. ...više osvetlosti.Ako su u senci, periodično svaku stranu biljke okrećite ka svetlosti da bi omogućuliravnomerni razvoj.Ako primetite izduženi rast, vaše biljke trebaju da se premeste na poziciju gde imaviše svetlosti. ...pročitaj više o svetlosti
Voda
- Najgori neprijatelj kaktusa je previše zalivanja. Zabodite tanak drveni štapićili olovku u zemljište. Ako se zemlja lepi za štapić nakon što ga izvadite - NEZALIVAJTE.Međutim, kada zalivate sipajte puno vode. Ako ostane višak vode u podmetaču -ispraznite. ...pročitaj više o zalivanju
Zemljšte
- Kaktusi vole drenažno zemljište. Najbolja je mešavina sa dve merekomposta, jedna mera crvenice i pola mere peska.
Đubrenje
- Opšte je pravilo da kaktusi ne moraju mnogo da se đubre. Međutim, to im je povremeno potrebno, posebno u vreme cvetanja. U periodu od oktobra do marta nevećina kaktusa je na prezimljavanju, tako da ih ne treba ni đubriti. Izuzetak su epifitnikaktusi: Epiphyllum, Schlumbergera (Zygocactus), Hatiora... ...pročitaj više ođubrenju
Štetočine i bolesti
- Prevencija je najbolji lek. Pažljivo posmatrajte svoje biljke kako bi na vreme primetili insekte ili gljivice.
Gajenje sobnih kaktusa
Većina kaktusa i sukulenata su izuzetno prilagođeni rastu u kućnim uslovima, gdevlažnost iznosi od 10 do 30 procenata. Njima je potrebna neznatna količina vode i prehrane, ali zahtevaju dosta svetlosti. Treba ih staviti na svetlom, sunčanom prozoru. Nedostatak prirodne svetlosti može se nadoknaditi veštačkom. Hladna, bela fluo-cev,ili kombinacija dnevne svetlosti i prirodne bele fluo-cevi daju najbolje rezultate.Postavite ih 15 do 30 centimetra iznad biljaka i neka rade od 14 do 16 sati dnevno.Pre nego što zalijete kaktuse, proverite da li je zemljište suvo. Onda ih dobro zalijte,naročito u sezoni rasta od aprila do sredine septembra i pustite da se zemljište dobroocedi. Tokom zime zalivajte ređe kaktuse - dozvolite im da se odmaraju. Jednom
 
mesečno je sasvim dovoljno i pri tom pazite da budu na toplom i osunčanom mestu. Normalno je da se kaktus malo smežura zimi.Kaktusima odgovara južna i zapadna strana, jer će tamo imati dovoljno sunca, madaih možete staviti i na istočnoj i severnoj strani tokom zime. Pazite kada ih prvi putstavljate na prozor - potrebna je nega kako ne bi dobili opekotine od sunca.Dajte im po malo azotnog đubriva tokom svakog drugog zalivanja od aprila doavgusta, naročito ako kaktusi rastu i imaju puno svetlosti. Ako za to imate uslovauzgajajte kaktuse napolju za vreme sezone rasta, a u jesen ih unestite unutra. U takvimuslovima vaši kaktusi će se najbolje razvijati.
Baštenski kaktusi
Pri odabiru vrsta kaktusa i sukulenata za gajenje u bašti, budite sigurni da se mogugajiti u vašoj klimatskoj zoni. Ako želite da eksperimentišete, postoji šansa da će vašikaktusi uginuti.Sadite ih što je ranije moguće u sezoni, kako bi se kaktus što bolje oformio do početkasledeće zime. Ne dozvolite da se kaktus smrzne noću u toku tog vremena (nakonsadnje) - prekrijte ga nečim dok noći ne postanu toplije. Slabi mrazevi neće mnogoštoditi kaktusima ako su već aklimatizovani i nisu u fazi rasta.Sadite u drenaniranom zemljištu. Da bi napravili ležište, celu površinu prekrijtekamenjem, a preko nje dodajte više šljunkovito, manje mineralno zemljište.Izbegavajte organsko zemljište. Kaktusi lepo izgledaju okruženi velikim kamenjem,koji im takođe pružaju zaštitu.Kaktuse držite u senci dok se ne užile. Suncobran dobro služi, jer dozvoljava biljkamada se okrenu ka suncu. Nekim vrstama odgovara da rastu ispod većih biljaka (one im pružaju senku i termalnu zaštitu tokom zime).Za vreme sezone rasta, od aprila do avgusta, zalivajte vašu kaktus baštu kada nemakiše (na svake dve nedelje). Kaktusi mogu bez kiše dugo vremena, ali tada neće dacvetaju.Ako kaktusima baš ne odgovara vaša klima, moraćete da ih pokrivate prvih nekolikozima, sve dok se ne prilagode na uslove.
Letnje i zimsko zalivanje
 Ne postoji jednostavan recept koliko treba zalivati kaktuse, ili koliko često. Toodređuju raznovrsni faktori sredine i drugi faktori koji određuju potrebe biljaka. Tuspadaju klima, tip zemljišta, temperatura vazduha i vetrovi.zalivanjeFaktori koji utiču na učestalost zalivanja:* sezona* klima

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Dajana Stanic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->