Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
77Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
despre mituri romanesti

despre mituri romanesti

Ratings:
(0)
|Views: 9,614|Likes:
Published by Mariana Sava

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mariana Sava on Nov 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2015

pdf

text

original

 
A R G U M E N T
Deşi încă din Antichitatea greacă şi cea romană mitul a constituit o temă dediscuţie filozofică şi istorică, totuşi elementele mitului au fost studiate în esenţa lor abia în perioada modernă.Parcurgând pe perioada studiilor mele mai multe lucrări în domeniu (ale luiMircea Eliade, Romulus Vulcănescu, Silviu Angelescu, Claude Levy-Straussş.a.m.d.), mi-am dat seama de importanţa pe care o are conceptul de mit în culturauniversală.Mitul este un element esenţial al civilizaţiei omeneşti, în care sunt codificatetoate credinţele, principiile morale şi activităţile practice ale diferitor colectivităţi; înconştiinţa popoarelor primitive, numai miturile care aveau ca subiect creaţia, originea,eroii şi evenimentele primordiale au valoarea unor „istorii adevărate”. Mitul explicăgeneza lumii sau fenomenele naturii, motivează aspiraţiile şi idealurile umane; el e un produs al spiritului care se reînnoieşte în permanenţă. Mitul conferă expresie la ceeace raţiunea nu poate exprima; el ne pune în contact cu misterul naturii. Prezentalucrare este un studiu asupra relaţiei dintre mit şi literatură în planul „existenţei”spirituale, datoriruia omenirea a ajuns la cotiinţa identiţii de sine,delimindu-se de natu, un studiu asupra mitului fundamental românesc – Zburătorul –, care a servit ca sursă de inspiraţie pentru numeroase opere din literaturaromână, cum ar fi:
Sburătorul 
de Ion Heliade Rădulescu,
Călin – file din poveste
sau
 Luceafărul 
de Mihai Eminescu, creaţii de-ale lui Vasile Alecsandri, Liviu Damianş.a.Mircea Eliade susţinea că „este greu să se dea mitului o definiţie acceptată detoţi savanţii şi care trebuie să fie în acelaşi timp accesibilă nespecialiştilor”
1
. Înaceeaşi lucrare, autorul mai spunea că în civilizaţiile primitive „mitul exprimă, scoateîn relief şi codifică credinţele”
2
.În compoziţia unui mit intră un mister genetic, un adevăr aprioric şi o tehnicăa povestirii orale, fapt ce îl dovedesc toate operele literare care au la bază un mit,indiferent care ar fi acela.Pentru Claude Levy-Strauss, mitul este „produsul imaginaţiei creatoare aomului primitive, a rui gândire lbatică îşi construite modele logice decunoaştere şi de integrare prin cunoaştere în viaţa naturii…” 
3
.Dintre miturile cunoscute, am ales să analizez
mitul Zburătorului
, ştiut fiindcă acesta a avut un impact deosebit în mediul rural.Romulus Vulnescu spunea „zburătorirea marcheatrecerea de lasimpatie la dragostea tinerească, printr-o fugă rituală care se termină cu îmbrăţişareaşi sărutarea – simboluri ale unei protologodne”
4
– şi, chiar dacă nu ţine de mitul propriu-zis, se înrudeşte cu el.Zburătorul la care ne vom referi mai departe este o semidivinitate erotică detipul incubilor, un daimon de natumalefică, simbolizând toate formele de
1
Eliade, Mircea – 
 Aspecte ale mitului
, Editura Humanitas, 1999, Bucureşti, p.13
2
Idem
3
Strauss-Levy, Claude – 
 Antropologie culturală 
, Editura Meridiane, Bucureşti, 1988, p. 27
4
Vulcănescu, Romulus – Mitologie română, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1987, p. 338
1
 
sexualitate, de la aceea puberală până la cea isterică a femeilor care trăiesc doar  pentru plăcerile trupeşti
5
.Mitul Zburătorului a fost sesizat în aspectul lui cultural de George Călinescuca reflectând „problema fundamentală a sexualităţii la români”
6
. În opinia sa,Zburătorul era un tânăr frumos, dar frumuseţea era a unui demon care le dădeatinerelor fete tulburările specifice primelor sentimente de dragoste. Îl putem privi peZburător şi ca pe un iniţiatic pentru tinerele aflate la prima lor dragoste.În mitologia noastră, Zburătorul nu este un vampir şi nici un demon al morţii.Activitatea lui era numai oniric-erotică. Urmele fiziologice lăsate de presupusa luivizită ţinteau autoflagelarea simţurilor.Împletite cu mitul Zburătorului sunt farmecele, vrăjile, descântecele la careapelează tinerele sau mamele lor pentru a reuşi să scape de urmele pe care le lasăZburătorul, mai ales în sufletele fetelor. Deseori, părinţii sau rudele fetelor aflate subvraja Zburătorului apelau la rituri de medicină magică, se trăgea cu puşca, noaptea, prin hornul casei, se dădea foc la vreascurile din vatră, acest lucru întâmplându-se totîn timpul nopţii.Atrasă dintotdeauna de acest mit românesc, am considerat că pot dezvoltasubiectul propus, şi anume mitul Zburătorului la I.H. Rădulescu şi Mihai Eminescu.
5
Idem, 4
6
Idem 4, p.339
2
 
Mitul reprezintă un element esenţial al civilizaţiei umane, în care suntcodificate toate principiile morale, credinţele, activităţile practice ale diferitelor colectivităţi.În conştiinţa popoarelor primitive, numai motivele care aveau ca subiectcreaţia, originea, eroii şi sentimentele primordiale aveau valoarea unor istoriiadevărate.Mitul explică geneza lumii sau fenomenele naturii, motivează aspiraţiileumane, idealurile omenirii. El este un produs al spiritului ce se reînnoieşte în permanenţă.Călinescu împarte miturile româneşti în patru tipuri fundamentale
7
:-mitul Zburătorului (mitul erotic);-mitul Traian şi Dochia (mitul etnogenezei românilor);-mitul Meşterului Manole (mitul estetic);-mitul Mioriţei (mitul existenţei pastorale).Iubirea este o temă literară veche, tratată sub forme arhaice şi arhetipale întoate mitologiile şi religiile lumii. Mentalitatea arhaică resimte iubirea ca o forţă atâtde puternică, înt primul impact al sentimentelor îi este atribuit unei fiinţesupranaturale şi presupune un proces de iniţiere configurat într-un mit erotic.Credinţa populară în „zburător”, în intervenţia unei fiinţe supranaturale, cuchip strălucitor, dar cu sentimente de gheaţă, fără sânge în vine, care chinuie viselefetelor tinere, apare în tot folclorul european. Ea a constituit subiect de inspiraţie nunumai pentru poeţi precum Victor Hugo – 
 Le Lylphe
, Byron – 
Manfred 
, Goethe – 
Mireasa din Corint 
, dar şi pentru prozatori.Mitul fundamental românesc, Zburătorul, a servit ca sursă de inspiraţie pentrunumeroase opere din literatura română, cum ar fi:
Sburătorul 
de I.H. Rădulescu,
Crainou
de Vasile Alecsandri,
Călin – file din poveste
şi
 Luceafărul 
de M. Eminescu. Eleste prezentat ca un tânăr frumos, un „Eros adolescent”
8
, care le aduce fetelor primiifiori ai iubirii.Călinescu observa că mitul a fost reluat sub diferite modalităţi de majoritateascriitorilor români, dar cum la noi nu exista o literatură a analizei dragostei, toţi s-auîndreptat către „momentul primitiv”
9
,către acel moment când fetele se îndrăgostesc pentru prima oară.Românii au avut din toate timpurile o multitudine de obiceiuri, basme, poemereferitoare la dragoste, credinţă, regi, prinţese, vrăjitoare. Etnologii, poeţii, scriitorii,istoricii au încercat să colecţioneze şi să păstreze cât mai bine obiceiurile şi tradiţiilelegate de un astfel de eveniment din viaţa omenească.În poemul
Călin/file din poveste)
iubirea este reprezentată ca o îmbinare acontrariilor: uranic şi teluric. Fata de împărat este simbolul frumuseţii superlative, portretul ei fizic relevând sacralitatea acesteia. Conform tradiţiilor populare, pentru afi ferită de primul impuls erotic, aceasta este închisă într-un castel izolat.„Pe deasupra de prăpăstii, sunt zidiri de cetăţuie.”
7
Călinescu, G. – 
 Istoria literaturii române de la origini până în prezent 
, Editura Minerva, Bucureşti,1982, p. 56
8
Idem, p. 60
9
Idem, p. 60
10
Eminescu, Mihai – 
 Poezii
, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1961, p. 60
3

Activity (77)

You've already reviewed this. Edit your review.
Bianca Dospinescu liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Elena Guja liked this
Ionela Plesu liked this
Roxana M. liked this
Dragos Sandu liked this
Ivanov Silviu Gabriel liked this
Ungureanu Anca-Nicoleta liked this
Claudia Buda liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->