Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
71Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
JIMAT CERMAT: faedah berjimat

JIMAT CERMAT: faedah berjimat

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 17,253|Likes:
Published by Batrisya Yusoff
suatu karangan ringkas tentang faedah berjimat cermat
suatu karangan ringkas tentang faedah berjimat cermat

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Batrisya Yusoff on Jul 28, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2013

pdf

text

original

 
 JIMAT CERMAT:FaedahBerjimat
Jimat adalah istilah yang sering kali kita dengar. Setiap hari, pihak media massa menyarankan kita supaya mengamalkan sifat berjimat cermatlebih-lebih lagi pada era globalisasi ini. Terdapat banyak maslahat yang akankita peroleh sekiranya kita mengamalkan sifat ini.Amalan berjimat cermat menguntungkan diri dan keluarga kita.Dengan berjimat dalam perbelanjaan umpamanya, kita sentiasa mempunyaiwang simpanan yang cukup untuk digunakan pada waktu kecemasan,membeli keperluan sekolah anak-anak atau menyediakan makanan yang berkhasiat untuk mereka.Selain itu, berjimat dapat mengelakkan kita daripada terikat dengan beban hutang yang berpanjangan. Kita akan selalu berhati-hatimembelanjakan wang dan membeli sesuatu barangan itu mengikutkemampuan yang ada. Sekiranya hutang tersebut tidak dapat dielakkan, pastikan hutang tersebut tidak menjejaskan perbelanjaan bulanan keluargauntuk membeli makanan, pakaian serta menjelaskan bil-bil yang berkenaan.
 
Bagi seorang pelajar pula, sifat ini dapat mendidik pelajar tersebutsupaya tidak menghabiskan wang sakunya dengan sewenang-wenangnyatetapi menabungkan baki wang itu untuk kegunaan masa hadapan. Kos pendidikan untuk institusi pengajian tinggi (IPT) telah meningkat seiringdengan perkembangan teknologi masa kini. Dalam pada itu, pelajar yang berjimat akan mempunyai wang untuk membiayai pengajiannya pada masaakan datang di samping bergantung kepada skim Pinjaman PendidikanInsani.Konklusinya, sebagai seorang ibu atau bapa, kita seharusnya mendidik anak-anak kita supaya berjimat sejak kecil lagi kerana bak kata pepatahmelentur buluh biarlah dari rebungnya. Selain itu, kita mesti sentiasamengingatkan diri kita bahawa berjimat akan memberikan kita pulanganyang maksimum sama ada dari segi wang, masa dan tenaga.
 
Kosa Kata
1)
maslahat: sesuatu yang berfaedah, berguna,usaha dsb yang mendatangkan faedah.2)Sewenang-wenang: dengan sekehendak hatisahaja, dengan semahu-mahunya, melakukansesuatu tidak dengan teliti, sembarangansahaja.

Activity (71)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ab Haddy Mahmood liked this
Teng Yiang Niang liked this
Emila Minami added this note
gooooooodddd !!~
Ardy Rechie liked this
nazwaw liked this
didiemasri liked this
Mahdalina Jamil liked this
Malligga Segamany liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->