Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ANALISISKAN BAGAIMANA PERJANJIAN BRITISH-KEDAH 1923 DILIHAT SEBAGAI LANGKAH PENYELESAIAN KEPADA KEMELUT ANTARA KEDUA BELAH PIHAK.

ANALISISKAN BAGAIMANA PERJANJIAN BRITISH-KEDAH 1923 DILIHAT SEBAGAI LANGKAH PENYELESAIAN KEPADA KEMELUT ANTARA KEDUA BELAH PIHAK.

Ratings:
(0)
|Views: 192|Likes:
Published by samsualam halim

More info:

Published by: samsualam halim on Nov 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/15/2011

pdf

text

original

 
AEEA2333: SEJARAH PENTADBIRAN BRITISH DI MALAYSIA
SOALAN 6
ANALISISKAN BAGAIMANA PERJANJIAN BRITISH-KEDAH 1923 DILIHAT SEBAGAILANGKAH PENYELESAIAN KEPADA KEMELUT ANTARA KEDUA BELAH PIHAK.
PENGENALAN
Sebelum Kedah ada hubungan dengan pihak British, Kedah adalah dibawah naungankerajaan Siam. Siam bukanlah sengaja untuk memberi wilayah naungannya kepada British iaitumelalui perjanjian Bangkok 1909. Siam pernah untuk menguatkan pengaruhnya di negeri-negerinaungannya seperti Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Tindak-tanduk Siam ini tidak disukai oleh British. Oleh itu, British cuba untuk menghalang perkara tersebut kerana Britishsendiri yang sememangnya ada hasrat untuk meguasai keseluruhan Tanah Melayu. Hal inikerana bagi memudahkan lagi pentadbiran British di Tanah Melayu tanpa ada ganguan daripadakuasa-kuasa lain. Disamping itu, Siam cuba untuk mengambil alih semula kedaulatankehakiman Siam yang telah hilang sejak tahun 1855.
1
 Oleh sebab itulah, Siam terpaksa menandatangani perjanjian Bangkok 10 Mac 1909dengan pihak British. Dalam perjanjian tersebut menyatakan bahawa Siam meyerahkan wilayahnaungannya kepada British seperti Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu.
2
Hal ini telahmengecewakan pemimpin-pemimpin melayu, termasuklah pemimpin di negeri Kedah. Perkarainilah yang menjadi titik-tolak dalam persengketaan British-Kedah dan perjanjian British-Kedah1923 itulah juga sebagai langkah penyelesaian yang telah disepakati oleh kedua-dua belah pihak.
PERJANJIAN BANGKOK 1909 MERENDAHKAN MARTABAT KEDAH
1
Kobkua Suwannathat-Pian,
Sejarah Thai Zaman Bangkok 
, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa & Pustaka, 1991, hlm.214.
2
Mohd. Isa Othman,
Sejarah Malaysia (1800-1963),
Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd.,2002, hlm. 159.
1
 
AEEA2333: SEJARAH PENTADBIRAN BRITISH DI MALAYSIA
Bagi kedah, perjanjian Bangkok 1909 itu telah merendahkan martabat Kedah. Hal inikerana British-Siam telah mengabaikan Kedah dalam perjanjian tersebut iaitu tanpa pengetahuandan tanpa pemberitahuan kepada Kedah, bagi dapat bersama-sama menentukan masa depannegeri mereka.
3
 
Dengan itu wujudnya perasaan rasa tidak puas hati dalam kalangan elit melayuKedah yang diketuai oleh Tunku Mahmud dan bersama Sultan Abdul Hamid.
 
Kedah
 
sekadar menerima sepucuk surat setelah perjanjian itu berlangsung dari Gabenor Negeri-negeri Selat diSingapura.
4
 Bukan itu sahaja, perjanjian itu juga telah memperkecilkan kedaulatan Kedah danmengecewakan para pemimpin Kedah kerana terdapat wilayah dalam kekuasaan Kedah yangtelah diambil oleh Siam.
 
Oleh itu, wujudnya bantahan daripada Sultan Abdul Hamid dan menulis surat bantahankepada Putera Damrong di atas tindakan kerajaan Siam yang memasukkan sebahagian wilayahKedah seperti Sadau dan kawasan disekitarnya ke dalam naungan Siam. Putera Damrongmenyatakan bahawa sempadan Kedah dengan Senggora (Songkhla) belum ditentukan dengan baik. Dengan itu kehilangan kawasan tersebut tidak dapat dielakkan. Sedangkan negeri Kedahdan jajahan takluknya hanyalah diserahkan kepada kerajaan British melalui Perjanjian Bangkok 1909.
5
Rasa tidak puas hati golongan elit melayu ini bertambah setelah penasihat British datangke Kedah.Oleh sebab itu, golongan elit Kedah telah menggunakan isi kandungn perjanjian Bangkok untuk melawan dan menentang segala tindak-tanduk pegawai British yang datang selepas perjanjian Bangkok. Hal ini kerana pegawai British itu cuba untuk melebihi hak yang
3
Kobkua Suwannathat-Pian,
Sejarah Thai Zaman Bangkok 
, hlm. 214.
4
Haji Ibrahim Ismail,
Sejarah Kedah Sepintas Lalu
, Sintok: Universiti Utara Malaysia, 2008, hlm. 146.
5
Sharom Ahmat.
Tradition and Change in a Malay State: A Study of the Econonic and Political Development of  Kedah 1878-1923
, Kuala Lumpur : Printed for the Council of the M.B.R.AS. by Art Printing Works Sdn. Bhd.,1984. hlm. 150-152.
2
 
AEEA2333: SEJARAH PENTADBIRAN BRITISH DI MALAYSIA
terkandung dalam perjanjian tersebut. Dalam perjanjian itu menyatakan bahawa Siam menukar atau memulangkan hak pemerintahannya ke atas negeri-negeri naungannya kepada British.
6
Masalahnya, hak Siam di negeri-negeri naungannya adalah sangat kurang sekali iaitu sekadar menjadi penasihat kewangan dan Kedah menganggap pegawai Siam yang berkhidmat di Kedahitu adalah berkhidmat untuk Kedah.
7
Oleh yang sedemikian wujudnya persengketaan antara pegawai British dengan golongan elit tempatan di Kedah.
SITUASI PENTADBIRAN DALAMAN NEGERI KEDAH SELEPAS BERLAKUNYAPERJANJIAN BANGKOK 1909
British telah mengambil alih negeri naungan Kedah daripada Siam. Majlis Mesyuarat Negeri tetap dikekalkan kecuali penasihat kewangan Siam digantikan dengan penasihat British.British telah menghantar W.G. Maxwell pada tahun 15 Julai 1910 sebagai penasihat British diKedah. Kedatangan W.G Maxwell ke Kedah itu telah menambahkan lagi kemarahan golonganelit Kedah kerana mempunyai sifat bongkak dan sombong.
8
Dengan itu, W.G. Maxwell cubauntuk membuat sesuka hatinya dan cuba untuk membuat perubahan dalaman pentadbiran Kedahyang bertentangan dengan perjanjian 1909. Tunku Mahmud dan pembesar yang menyokongnyamasih lagi menganggap tugas W.G. Maxwell hanyalah sebagai penasihat kewangan dan bukannya merangkumi semua aspek.Antara tekanan-tekanan yang diberikan oleh W.G. Maxwell kepada pentadbiran Kedahsehingga wujudnya persengketaan antara W.G. Maxwell dengan golongan elit Kedah ialah
6
Muhammad Hassan Bin Mohd.
 Arshad, Al- Tarikh Salasilah Negeri Kedah
, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa &Pustaka, 1968, hlm 256-257.
7
Mohd. Isa Othman,
 
 Pengalaman Kedah dan Perlis: zaman penjajahan British
, Kuala Lumpur: UtusanPublications, 2001, hlm. 190-191.
8
Mohd. Isa Othman,
 Politik Tradisional Kedah 1681-1942
, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa & Pustaka, 1990, hlm.89-90.
3

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this
Hooiping Moo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->