Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Arghezi - Blesteme

Arghezi - Blesteme

Ratings:
(0)
|Views: 572|Likes:
Published by nanuleib
Poezii
Poezii

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: nanuleib on Jul 29, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

 
Tudor Arghezi - Poezi
Blesteme
Prin undele holdei si câmpi de cucuta ,Fugarii-au ajuns in pustieLa ceasul când luna-n zabranice,muta,Intra ca un taur cu cornu-n stihie,Si gândul meu gândul acestora-l stie:In imparatie de bezna si lut sa se facaGradina bogata si ogada saraca.Cetatea sa cada-n namol,Pazita de spini si de gol.Usca-s-ar izvoarele toate si marea,Si stinge-s-ar soarele ca lumânarea.Topeasca-se zarea ca scrumul.Funingini,cenusa,s-a acopere drumul,Sa nu mai dea ploaie,si vântulSa zaca-mbrâncit cu pamântul.Subolii si viermii sa treaca pribegiPrin stârvuri de glorii intregi.Sa fete in purpura sorecii sute.Gânganii si molii necunoscuteSa-si faca-n tezaur cuibare,Satule de aur si margaritare.Pe strunele de la viori si ghitareSa-ntinza paianjeni corzi necântatoare.Intâi,insa,viata,bolind de durata,Sa nu inceteze deodata,Si chinul sa-nceapa cu-ncetul.Sa usture aerul greu ,ca otelul.Sa schiopete ziua ca luntrea dogita,Sa-ntârzie ora in timp sa se-nghita,Si,nemarginita,secundaSa-si treca prin suflet,gigantica ,unda:Pe sârma taioasa-a veciei ,in scameSi rumegatura sa vi se destrame.Gâtlejul,fierbinte de sete,Sa cate scuipat sa se-mbete,Si limba umflata-ntre buzeSa linga lumina si ea sa refuze,Si-n vreme ce apa din sesuri se strânge,Sa soarba-n mocirla copitelor sânge.Si strugurii viei storsi cu muscaturaSa lase in gura coptura.Coboara-se cerul,furtuni de aliceIn câmp sa v-alunge cu stelele-n bice.Despice-se piatra in colti mici de cremeni,Vârtej urmarindu-i pe semeni.Odihna cerându-i, pamântul sa-ntepeIvindu-se serpii când somnul incepe.
Pagina 1 din 12
 
Tudor Arghezi - Poezi
Ceasul de-apoi
In cer,Bate ora de bronz si de fier.Intr-o steaBãtu ora de catifea.Ora de pâslã bateIn turla din cetate.In ora de lânãSe-aude vremea bãtrânãSi se sfâsieOra de hârtie.Lângã domnescul epitaf Bate glasul orei de praf.Aznoapte, sorã, N-a mai bãtut nici-o orã.
Cina
In frig si noroiTrec hotii-n convoi, câte doi,Cu lanturi târâs de picioare,Muncindu-se parcã-n mocirli de sudoare.Fiertura e gata.E searã. E ploaie.O lingurã grea, cât lopata,Dã ciorba din doua hârdaie.Câtiva au ucis,Câtiva ispãsesc ori un furt, ori un vis.Totuna-i ce faci:Sau culci pe bogati, sau scoli pe sãraci.Livizi ca strigoii si sui,Strâmbati de la umeri, din sold si picior In blidul fierbinte, cu aburi gãlbui.Isi duc parcã sângele lor.
Creion
Obrajii tãi mi-s dragiCu ochii lor ca lacul,În care se-oglindescAzurul si copacul.Surâsul tãu mi-i drag,Cãci e ca piatra-n fund,Sper care-noatã albiPesti lungi cu ochi rotund.
Pagina 2 din 12
 
Tudor Arghezi - Poezi
Si capul tãu mi-i drag,Cãci e ca malu-n stuf,Unde pãianjeni dorm,Pe zori fãcute puf.Fãptura ta întreagãDe chin si bucurie, Nu trebuie sã-mi fie,De ce sã-mi fie dragã?
De-abia plecasesi
De-abia plecasesi. Te-am rugat sã pleci.Te urmãream de-a lungul molatecii poteci,Pân-ai pierit, la capãt, prin trifoi. Nu te-ai uitat o datã înapoi!Ti-as fi fãcut un semn, dupã plecare,Dar ce-i un semn din umbrã-n depãrtare?Voiam sã pleci, voiam si sã rãmâi.Ai ascultat de gândul ce-l dintâi. Nu te oprise gândul fãrã glas.De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rãmas?
Descântec
Lacate, cine te-a inchisLa usa marelui meu vis?Unde ni-i cheia, unde-i pazitorul,Sã sfarame zavorulSi sã vedem în fundul noptii noastreMiscandu-se comorile albastre?Un pas din timp în timp, greoiSe-apropie, dar a trecut de noiToti pasii se sfarsesc si pier Pentru urechea ta de fier.De-o vana-ntoarsa peste tineCred ca atarna din vazduh glicineSi, de pe bolti, zoreleSi muguri si ciorchini de stele.Cine va pune-n usa noastra cheie0 singura scanteie?Lumina ochiul si-l aseaza,Si-n incapere cauta sã vaza.Lacatul simte si tresareCu bezna mea, ca de o sarutare.Stea, nu potl tu intra-n veriga luiSi lacatul tacerii sã-l descui?
Pagina 3 din 12

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Pîrvu Ramona liked this
BULGARU080855 liked this
madalina liked this
Bica Mihaela liked this
alice85 liked this
Mskill Adrian liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->