Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Geòlegs

Geòlegs

Ratings: (0)|Views: 314|Likes:
Published by Francesc Redondo

More info:

Published by: Francesc Redondo on Nov 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/02/2014

pdf

text

original

 
ESCOLA LES FONTS -GELIDA CICLE MITJANOM_________________________DATA_______________________ 
Els 
ls
  geòlegs 
eòlegs
Tema 2
ema 2
 
ESCOLA LES FONTS -GELIDA CICLE MITJANOM_________________________DATA_______________________ 
Geologia
La geologia és la ciència que estudia la Terra, la seva història i els processosque li han donat forma. El camp d'acció de la geologia inclou l'estudi de lacomposició, l'estructura, les propietats físiques i dinàmiques, i la història delsmaterials que formen la Terra, així com els processos que els han format, elshan mogut de lloc o els han transformat.Els geòlegs han establert que l'edat de la Terra és d'uns 4.600 milions d'anys ihan determinat que la litosfera de la Terra, que inclou l'escoa, esfragmentada en plaques tectòniques que es mouen o suren sobre un mantellsuperior. Els geòlegs han pogut localitzar i gestionar els recursos naturals de laTerra, com per exemple el petroli i el carbó, així com els metalls (ferro, coure iurani entre d'altres).
Alfred Wegener
Alfred Wegener (Bern, 1 de novembre de1880 - Groenlàndia, 15 de novembre de 1930)fou un meteoròleg alemany que el 1912 vaproposar la teoria de la deriva dels continents,en la què defenia que els continents de ambdóscostats de l'Oceà Atlàntic s'estaven separant. El1915, Wegener, va publicar la teoria de quèaproximadament uns 200 milions d'anys haviaexistit un supercontinent gegant, Pangea, que es va disgregar.Molts geòlegs van ridiculitzar Wegener per les seves idees, assenyalant que nopodia explicar com es movien els continents. Només després que es descobrísl'expansió del fons marí a mitjans del segle XX se li va reconèixer a Wegener elmèrit d'haver estat el creador de la teoria de la tectònica de plaques.
Minerals i Roques (litosfera)
Els minerals n subsncies que formen les roques. S’identifiquen pelscristalls, el color i la duresa. Els quars, la pirita, el guix, el talc, el grafit, la salgemma i l’or són alguns minerals més coneguts.Les roques estan formades per minerals. El granit, el marbre, la calcària,l’argila i la pissarra són algues de les roques més conegudes.Els jaciments són els llocs on hi ha moltes roques i minerals. Es treuen de lesmines subterrànies i les mines a cel obert.
 
ESCOLA LES FONTS -GELIDA CICLE MITJANOM_________________________DATA_______________________ 
Mines i jaciments
Les roques i els minerals són molt útils. Per utilitzar-los cal treure’ls primer dellloc en què es troben. Aquest treball és molt dur i de vegades perillós.Els jaciments són els llocs on hi ha minerals o roques. El jaciment que es faservir per treure minerals o roques es diu mina, on hi treballen els miners.
Hi ha dos tipus de mines:
- Les mines subterrànies són excavacions que serveixen per treure mineralsque es troben molt al fons.- Les mines a cel obert són excavacions de jaciment que no estan massa alfons. Les mines de les quals es treuen roques com el granit o el marbre,destinades a la construcció, es diuen pedreres.
Aprofitament de roques i minerals
Aprofitem les roques i minerals com a font d'energia (carbó i el petroli). Tambéen la construcció (sorra, granit, marbre, ...), tant d'edificis, com de carreteres.Els metalls s'aprofiten per fer eines, màquines i estris.- A les parets, als sostres i al terra de les cases s’utilitza marbre, calcària,pissarra i granit.- En la majoria dels edificis moderns s’utilitzen maons i teules fets amb argilacuita.- A l’escola podem trobar minerals com ara talc, guix i sal. També una roca, elgrafit, en el llapis.
 –
En la joieria utilitzem els minerals més valuosos; diamants, or, plata...

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->