Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Chapter05 PPI

Chapter05 PPI

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by Alessandro Del Luce

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Alessandro Del Luce on Nov 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2010

pdf

text

original

 
1-1
CHAPTER 5
PERUNDANGAN PERNIAGAANISLAM
 
1-2
KONSEP PERNIAGAAN ISLAM
ISLAM menyediakan penekanan signifikan atas sistemekonomi holistic. Islam juga mengenalpasti perniagaan sebagaisalah satu aktiviti penting dalam sistem ekonomi. CiptaanAllah yang pelbagai adalah untuk dipergunakan bagimeningkatkan taraf keselesaan manusia didunia dan Islammenyatakan dengan jelas bahawa perniagaan adalah salah satucara yang terbaik untuk mencapai objektif ini. Rasulullah bersabda:
Sesiapa yang berbuat kebaikan untuk keselesaan orang Islam, Allah akan membebaskan mereka dari kesusahan samadadidunia maupun diakhirat.
(
Al-Khatib)
B
ukan sahaja perniagaan sebahagian daripada fardhu kifayahyang wajib bagi Muslim melakukannya, tetapi Islam jugamenjanjikan pendapatan yang lumayan kepada ahli perniagaan.
 
1-3
KONSEP PERNIAGAAN ISLAM
Konsep perniagaan yang
pertama
dan paling signifikan ialah perniagaan mengandungi ekonomi, sosial dan juga ibadah.Peniaga Islam yang menjalankan perniagaan dengan jujur  bukan sahaja membuat ekonomi berkembang dan masyarakatharmoni, tetapi juga mendekatkan diri mereka dengan Allah.Perniagaan yang jujur akan secara tidak langsung menyumbangkepada penubuhan Islam sebagai agama yang praktikal, berorientasi pembangunan, adil dan saksama.
Diikuti pula konsep perniagaan yang kedua penting: ia perludan merupakan perkhidmatan penting kepada manusia. Dalam perniagaan Islam, keuntungan mestilah sentiasa dikurangkan bagi menyediakan perkhidmatan yang efisyen, bertanggungjawab dan bersopan, berfaedah, berkualiti baik danharga yang berpatutan kepada pengguna.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->