Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
17Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Drept Privat Roman Spete

Drept Privat Roman Spete

Ratings: (0)|Views: 2,736|Likes:

More info:

Published by: Costel Schengen Sentes on Nov 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOC, TXT or read online from Scribd
See More
See less

06/24/2013

pdf

text

original

 
DREPT PRIVAT ROMAN
SPEŢE
2010
 
SPEŢE
SPEŢA 1
 Negustorul grec Palamas, peregrin obişnuit 
 
 , soseşte în anul 10 îHr. La Roma pentru acomercializa vinuri. În noaptea sosirii sale, cetăţeanul roman Titus îi fura căruţa cu vinuri. Hoţul este urmărit de sclavii negustorului care, astfel, află unde acesta locuieşte. Palamas îi solicită lui Titus înapoierea căruţei dar acesta refuză să dea curs cererii. În consecinţă, Palamas decide să-l cheme pe Titus în faţa justiţiei.a.Unde şi în faţa cui se va judeca procesul?
 b.
Ce procedură de judecată se va utiliza?c.Prezentaţi desfăşurarea procesului.d.Daţi o sentinţă. Clausula arbitraria
RASPUNS
a) Procesul va avea loc la Roma. Deoarece procesul se desfasoara intre un peregrinobisnuit (negustorul grec Palamas) si un cetatean roman (Titus) magistratul care va organiza procesul civil (ordo judiciorum privatorum) va fi pretorul peregrin.Litigiile dintre cetăţenii romani şi peregrini vor fi judecate în continuare de cătrerecuperatores. b) Se va utiliza procedura formulara de judecata.c) In aceasta epoca procesul se desfasoara in doua faze: in jure si in judicio.
A.Faza in jure
In urma citarii cetateanului roman Titus , acesta era obligat sa se prezinte la proces. Incazul in care Titus nu se va prezenta la proces si nici nu va indica un garant (vindex) in favoarealui, magistratul il va putea obliga la plata unei amenzi de 10.000 sesteti.Deasemenea, exista posibilitatea ca paratul sa fie adus prin folosirea fortei, dupa cerefuzul paratului era constatat cu martori.Daca Titus ar fi disparut cu caruta cu vinuri, sau se sustrage judecatii, negustorul grecPalamas va putea fi trimis (printr-o missio in possessionis) in posesia bunurilor lui Titus.In cazul prezentarii cetateanului roman Titus in justitie, negustorul Palamas isi va expuneoral pretentiile in fata magistratului. Fata de pretentiile reclamantului, Titus putea sa adopte treiatitudini : sa recunoasca , sa nege sau sa nu se apere cum trebuie.Deoarece pretentiile reclamantului Palamas vor fi justificate (intrucat el va doriinapoierea carutei cu vinuri care de drept ii apartinea dar ii fusese furata), pretorul ii va inmana oactiune civila daca o astfel de actiune va exista in dreptul civil.Dupa ce formula va fi redactata, va avea loc ultimul act procedural in fata magistratului sianume “litis contestatio”.Litis Contestatio, consta in remiterea unei copii de pe formula sau din dictarea ei de catrereclamant paratului. litis contestatio producea trei efecte: efectul extinctiv, efectul creator siefectul fixator.-efectul extinctiv: dupa ce avea loc litis contestatio, dreptul dedus de catre reclamant in justitie se stingea.-efectul creator: in virtutea dreptului creator, in locul dreptului initial, se nastea un noudrept care purta in mod invariabil asupra unei sume de bani; acea suma de bani la care judecatorul il condamna pe parat. Deci, indiferent de obiectul pretentiilor reclamantului, in cazulin care acesta castiga procesul, urma sa primeasca o suma de bani, de unde decurge principiul2
 
SPEŢEcondamnarii pecuniare.-efectul fixator: in momentul lui litis contestatio se stabileau definitiv atat elementelereale( afirmatiile partilor) , precum si elementele personale (identitatea partilor si cea a judecatorului) . Daca una din parti murea dupa litis contestatio, mostenitorii acesteia nu se puteau prezenta in fata judecatorului, asa incat trebuia operata o modificare a formulei.
Faza in judicio
Se desfasoara in forum, in zilele considerate faste si in fata unui judecator unic.In aceasta faza a judecatii, dezbaterile judiciare fiind libere, partile isi expuneauargumentele, singure.Judecatorul va aprecia probele in functie de principiul care guverneaza si astazi procesulcivil si anume: “onus probandi incubit illi qui dicit non qui negat”, (sarcina probei cade asupracelui care afirma si nu asupra celui care neaga) si “reus in exceptione actor est” (pentrusustinerea exceptiei paratul este asimilat reclamantului).Se vor folosi ca mijloace de proba: juramantul partilor, proba scrisa, proba cu martori(testimonia) si marturisirea.Atat negustorul grec, peregrin obisnuit Palamas cat si cetateanul roman Titus vor depuneun juramant prin care se vor obliga sa spuna numai adevarul.Va urma proba scrisa care va consta in mentionarea in scris a tuturor faptelor care au avutloc.Apoi va urma proba cu martori unde vor fi ascultati eventualii martori care au luat lacunostinta despre furtul carutei cu vinuri (sclavii negustorului care, la indemnul acestuia, l-auurmarit pe Titus pana la domiciliul acestuia).Avand atat declaratiile negustorului cat si ale martorilor (sclavii negustorului) dar si proba ce mai puternica (caruta care inca se afla in posesia lui Titus), in final se trece lamarturisirea faptelor.Intrucat in perioada principatului sanctiunea putea fi doar plata unui echivalent banesc aldreptului pretins, cetateanul roman Titus va fi pedepsit prin obligatia de a-i plati o anumita sumade bani negustorului grec Palamas.Dar, cum reclamantul revendica un bun, magistratul va introduce în formula o clauzaspeciala (clausula arbitraria), prin care ordona ca paratul sa fie condamnat numai daca nurestituie lucrul.Deoarece suma prevazuta în condemnatio era de regula mult mai mare decat valoareaobiectului, paratul va alege sa restituie caruta cu vinuri.In cazul lipsei uneia din parti fara incunostintarea judex-ului , sanctiunea va consta in pierderea procesului. Fiind legat de formula, judecatorul va da hotararea raportandu-se lamomentul lui litis contestatio.Sentinta judecatoreasca va fi doar pronuntata (verbis) nu si redactata (scripta).Daca paratul (Titus) nu-si va executa voluntar obligatia prevazuta in sentinta judecatoreasca, reclamantul (Palamas) va putea trece la executarea silita a hotararii utilizand unuldin cai:
-
debitorului i se va acorda un termen de gratie de 30 de zile pentru a-i plati reclamantului.Daca nu-si va indeplini aceasta obligatie, magistratul il va obliga, in cadrul unui nou proces, la plata dublului valoric al debitului initial.
-
consta in vanzarea la licitatie publica a intregului patrimoniu al debitorului, la cel mai bun pret.3

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Adrianna Dns liked this
Adrianna Dns liked this
Magdalena Sarsan liked this
Lucia Barladeanu liked this
Vova Leonid liked this
Carolina Balan liked this
Valeriu Timuș liked this
Nuraly Tuhtaev liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->