Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hukum mandi Wajib

Hukum mandi Wajib

Ratings:
(0)
|Views: 285|Likes:
Published by Aziz Mamat
DIPINJAM DARI PENERBIT UNTUK BACAAN UMUM.
DIPINJAM DARI PENERBIT UNTUK BACAAN UMUM.

More info:

Published by: Aziz Mamat on Nov 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2010

pdf

text

original

 
Hukum mandi WajibMandi wajib ataupun mandi junub adalah diwajibkan ke atas orang Muslimuntuk membersihkan dirinya daripada hadas besar.[sunting] Perkara-perkara Yang Membawa Kepada Mandi WajibSeorang Muslim perlu mengerjakan mandi wajib dalam keadaan berikut :
melakukan persetubuhan (bertemu dua khitan) apabilazakar dimasukkan ke dalamfarajwalaupun tidak keluarair mani.
 jika keluarair maniwalaupunzakartidak dimasukkan ke dalam faraj.
Keluar air mani kerana bermimpi (wet dream)
Mati
Masuk Islam orang yang sebelumnyakafir.Dari Qais bin Ashim, ia menceritakan bahawa ketika ia masuk Islam,Nabi SAW menyuruhnya mandi dengan air dan bidara (HR. AtTirmidzi no. 602 dan Abu Dawud no. 351, disahihkan oleh SyeikhAlbani dalam Irwaa’ul Ghalil no. 128)
Keluar darahhaid “Jika datanghaid, maka tinggalkansolat. Dan jika telah lewat, maka mandi dan Solatlah” (HR. Al Bukhari no. 320, Muslim no. 333, AbuDaud no. 279, At Tirmizi no. 125 dan An Nasa’i I/186)”
Melahirkan anak (Wiladah)[sunting] Rukun Mandi WajibRukun Mandi ada tiga perkara meliputi
Niatdengan tujuan membezakanibadatdanadat. Niat ini sekadar dilafazkan di dalam hati dan tidak perlu dilafazkan secara zahir(secara lisan)
Menghilangkan kotoran dan najis pada badan.
Meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir termasuk segalalipatan-lipatan badan. (Sayyid Sabiq, Fiqh Sunnah)
 
[sunting]NiatMandi Wajib Niatmandi wajib secara ringkasnya adalah "Sahaja aku mandi wajibkerana Allah Taala." Niat itu hendaklah disertakan ketika air sampai kebahagian anggota badan.Untuk wanita yang mandi wajib kerana hadashaid, niat mandi wajibadalah "Sahaja aku mengangkat hadashaidkerana Allah Taala." manakalabagi wanita yang habisnifas, niat mandi wajib ialah: "Sahaja akumengangkat hadasnifaskerana Allah Taala".Niat mandi wajib hendaklah dilafazkan apabila mula terkena air kepadamana-mana bahagian anggota mandi. Sekiranya niat dilafazkan selepas diatelah membasuh anggota badannya, mandi wajibnya tidak sah dan diamestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai kebadan, niat itu juga tidak sah dan dia mestilah memulakan kembali niatnyaketika dia mula menyampaikan air ke seluruh anggota badannya.Orang yang tidak berniat mandi wajib tidak memenuhi rukun mandi wajibdan dengan itu tidak boleh dikatakan telah mengerjakan mandi wajib. Diahanya sekadar mengerjakan mandi biasa (mandi adat), dan masih terikatdengan larangan yang dikenakan ke atas orang yang berhadas besar.[sunting] Cara Mandi WajibMandi wajib hendaklah dikerjakan menggunakan menggunakanair mutlak  iaitu air yang suci lagi menyucikan, dan tidak sah jika menggunakan airyang bukannya air mutlak.Cara mandi wajib paling afdal sekiranya mengikut sunnah RasulullahSAW. Berdasarkan hadis dari Aisyah ra.,“Dahulu, jika Rasulullah SAW hendak mandi janabah (junub), beliaumembasuh kedua tangannya. Kemudian menuangkan air dari tangan kananke tangan kirinya lalu membasuh kemaluannya. Lantas berwuduk sebagaimana berwuduk untuk solat. Lalu beliau mengambil air danmemasukkan jari-jemarinya ke pangkal rambut. Hingga beliaumenganggap telah cukup, beliau tuangkan ke atas kepalanya sebanyak 3kali tuangan. Setelah itu beliau guyur seluruh badannya. Kemudian beliaubasuh kedua kakinya”
 
(HR. Al Bukhari dan Muslim)Cara mandi wajib yang paling baik adalah mengikut cara yangdiriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi.1.Membaca bismillah sambil berniat untuk mengangkat hadas besar .2.Membasuh tangan sebanyak 3 kali.3.Membasuh alat kelamin dari kotoran dan najis.4.Mengambil wuduk sebagaimana biasa kecuali kaki. Kaki dibasuhselepas mandi nanti.5.Membasuh keseluruhan rambut di kepala.6.Membasuh kepala berserta dengan telinga sebanyak 3 kali dengan 3kali menimba air.7.Menjirus air ke seluruh bahagian badan di sebelah lambung kanandari atas sampai ke bawah.8.Menjirus lambung kiri dari atas sampai ke bawah.9.Menggosok bahagian-bahagian yang sulit seperti pusat, ketiak, lututdan lain-lain supaya terkena air.10.Membasuh kaki.Jika dia mandi dengan menggunakan “
 shower” 
, tidak perlu tiga kali,memadai telah yakin air telah meratai seluruh badan dari kepala ke hujung jari.Untuk wanita pula, oleh kerana rambut wanita lebih panjang, makadisunatkan diuraikan rambut. Jika rambut seseorang itu ditocang ataudisanggul, sekiranya tak sampai air ke dalamnya,tocangatausanggul  hendaklah dibuka untuk membolehkan air sampai.Seseorang itu elok memakai kain hingga ke lutut seperti yang diajarkan olehRasulullah s.a.w.[sunting]NajisDi Badan Jika adanajisdibadan,najisitu boleh dibasuh serentak dgn mandi wajib iaitu membasuhnajisdgn mandi wajib itu boleh disekalikan (Imam Nawawi) untuk memenuhi rukun kedua mandi wajib.[sunting] Keperluan Mengambil Wuduk 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->