Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Culturele waardering en beschrijving van betekenis van het huis Herengracht 605/ Museum Willet-Holthuysen

Culturele waardering en beschrijving van betekenis van het huis Herengracht 605/ Museum Willet-Holthuysen

Ratings: (0)|Views: 305|Likes:
Er is sinds kort een leidraad beschikbaar voor eigenaren, beheerders en conservatoren van historische interieurs waarmee ze op een praktische manier de waarde van hun interieur kunnen bepalen. Het helpt bij het afwegen van gewenste beslissingen op gebieden als restauratie, conservering, klimaat, beveiliging, publieke toegankelijkheid en catering.

Museum Willet Holthuysen in Amsterdam heeft de Richtlijn toegepast.
Er is sinds kort een leidraad beschikbaar voor eigenaren, beheerders en conservatoren van historische interieurs waarmee ze op een praktische manier de waarde van hun interieur kunnen bepalen. Het helpt bij het afwegen van gewenste beslissingen op gebieden als restauratie, conservering, klimaat, beveiliging, publieke toegankelijkheid en catering.

Museum Willet Holthuysen in Amsterdam heeft de Richtlijn toegepast.

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Collectiewijzer Netwerk on Nov 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2012

pdf

text

original

 
0
Culturele waardering en beschrijving van betekenis van het huisHerengracht 605/ Museum Willet-Holthuysen
Tot stand gekomen in samenwerking met het Instituut Collectie NederlandMuseum Willet-Holthuysen. Amsterdam, juli 2010.
 
1
 Inhoudsopgave
1. Inleiding…..…………………………………………………………………….….…..22. Culturele waardering van het huis Herengracht 605...……….…………………….…..53. Aanbevelingen naar aanleiding van de culturele waardering ………………………...11Bijlage 1 Beschrijving van betekenis op kamerniveau………………………………….171 Ontvangstkamer…………………………………………………….....172 Keuken………………………………………………………………...183 Eetkamer………………………………………………………………204 Voor- en achterzaal……………………………………………………225 Tuinkamer ………………………………………...…………………..266 Blauwe kamer…………………………………………………………277 Trappenhuis…………………………………………………………...298 Dienkamer……………………………………………………………..319 Slaapkamer……………………………………………………………3210 ‘Antique kamertje’…………………………………………………….3511 Tentoonstellingsruimte 1.6……………………………………………3612 Dienstvertrek op tweede etage…………………………….………. 3713 Zolder & vliering……………………………………………………...3814 Tuin……………………………………………………………………39
 
2
1. Inleiding
Het Amsterdams Historisch Museum (AHM) besteedt de komende jaren aandacht aan tweebijzondere jubilea. Eén met betrekking tot de zeventiende-eeuwse stadsaanleg en de andere tothet uit die tijd daterende huis Herengracht 605, bekend als Museum Willet-Holthuysen(MWH). In 2013 zal het vierhonderd jaar geleden zijn dat de vroedschap besloot tot de aanlegvan de grachtengordel, de grootste stadsuitbreiding in zeventiende-eeuws Europa. Inmiddelsprijkt deze uitleg met zijn karakteristieke, waaiervormig gegraven Heren-, Keizers- enPrinsengracht op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Nu al bezoeken jaarlijks bijna vijf miljoen toeristen uit alle windstreken het historische stadshart van Amsterdam. Dat aantal zaldoor de nieuwe status en het jubeljaar verder toenemen.
1
 Van al deze bezoekers neemt een relatief klein deel een kijkje achter de voordeur vanéén van de vele duizenden woonhuizen die langs al deze grachten staan. Dit is minderverwonderlijk dan het lijkt, want de mogelijkheid daartoe is beperkt: slechts enkele huizenzijn publiek toegankelijk. Een ervan is het door het AHM beheerde MWH, dat in 2016 zijnhonderdtwintigjarig bestaan als woonhuismuseum zal vieren.
2
Hoe fraai het huis nog steedsis, het valt niet te ontkennen dat de twintigste-eeuwse museumgeschiedenis een wissel heeftgetrokken op gebouw, interieur en verzameling. Dit is zichtbaar in het huidige tweeslachtigebeeld dat naar buiten toe wordt gecommuniceerd. Reden voor het AHM om in samenwerkingmet het Instituut Collectie Nederland (ICN) criteria te ontwikkelen voor toekomstig beleid omde bestaande situatie te verbeteren.Het dubbelpand Herengracht 605, gelegen tussen de Utrechtsestraat en de Amstel, vormtonderdeel van de uitbreiding van de grachtengordel van 1660 en later.
3
In 1682 was het huisvoor bewoning gereed. Omstreeks 1740 vond een grote verbouwing plaats in opdracht van detoenmalige eigenaar Willem Gideon Deutz. Zo’n zestig jaar later werd het pand opnieuwverbouwd. In 1855 kwam het door koop in handen van de schatrijke steenkolenhandelaarPieter Gerard Holthuysen. Na zijn dood in 1858 werd zijn dochter Louisa eigenaar. Zij huwde
1
In 2013 zal in het Amsterdams Historisch Museum een tentoonstelling aan dit onderwerp zijn gewijd.
2
Niettemin trekt MWH jaarlijks het respectabele aantal van ongeveer 50.000 bezoekers. Daarnaast geeft ook Museum Van Loon, Keizersgracht 672, een goede indruk van een bewoond grachtenhuis. Binnenkort zal eennieuw museum, genaamd Het Grachtenhuis - een particulier initiatief waarover momenteel nog weinig bekend is-, aan de Herengracht zijn deuren openen.
3
Over de grachtengordel is veel gepubliceerd, ik noem hier slechts J.E. Abrahamse,
 De grote uitleg van Amsterdam
, Bussum 2010. Zie over de zogeheten Gouden Bocht, het voornaamste deel van de Herengracht,diverse bijdragen in M. den Leeuw en M. Pruijs (red. en samenst.),
 De Gouden Bocht van Amsterdam
,Amsterdam 2007.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->