Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Novi Uspjesi u Novoj Hidzretskoj Godini

Novi Uspjesi u Novoj Hidzretskoj Godini

Ratings: (0)|Views: 153 |Likes:
Published by Elvir Duranović
Tekst o Novoj hidzretskoj godini i nafili koja se klanja tim povodom.
Tekst o Novoj hidzretskoj godini i nafili koja se klanja tim povodom.

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Elvir Duranović on Nov 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

 
 NOVI USPJESI U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI"
 Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i  Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! A borite se protiv svihmnogobožaca, kao što se oni svi bore protiv vas; i znajte da je Allah na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone.
" (
Et-Tawba, 36.)Tri od četiri sveta mjeseca dolaze jedan poslije drugog. To su: zul-kade, zul-hidže i muharem,dok je četvrti sveti mjesec redžeb. U vrijeme trajanja svetih mjeseci 1. muharema, pada Novamuslimanska godina. Eksplictno naglašena naredba o čuvanju od grijeha u svetim mjesecima: "
U njimane griješite!
", krije drugu, suprotnu: "Činite dobro"! Shodno najvažnijem islamskom principu ovjerovanju u Boga i činjenjenju dobra, muslimanima se, dakle, naređuje da svoju Novu godinu dočekajučuvanju od grijeha i činjenju dobrih djela.
Širom svijeta krajem godine sumiraju se postignuti rezultati, svode godišnji računi i planiraju aktivnosti za narednu godinu. Tako je i s Novom hidžretskom godinom. No, ono što Novu muslimansku godinu čini različitom od drugih Novih godina jeste objekat postignutihrezultata i računa koji se svode. Prema islamskom učenju kalendarska godina može se smatratiuspješnom ako je čovjek u njoj uradio više dobrih nego loših dijela. Da bi to postigliVjerovjesnik Muhammed, a.s., je preporučio vjernicima dva ibadeta koji se čine krajem stare i početkom Nove hidžretske godine. Prvi ibadet je post 9. zulhidžeta, na Dan Arefata. O tome u predanju koje se veže za Allahovog Poslanika, a.s., stoji: "Ebu Katade, r.a., kaže:
'Upitan jeVjerovjesnik, a.s., o onome koji neprestano posti, pa je rekao: ‘Taj niti je postio niti nijepostio.’
Rekao je
: ‘Zatim je upitan o onome koji posti dva dana, a ne posti dan?, pa jeodgovorio: ‘Zar to neko može?”
Rekao je
: ‘Potom je Vjerovjesnik, a.s., upitan o onome koposti dan, a ne posti dva dana?’, pa je odgovorio: ‘Volio bih da nam Allah podari snage dato možemo učiniti.’
Rekao je
: ‘Zatim je upitan o onome koji dan posti, a dan ne?’, a onodgovori: ‘To je post moga brata Davuda, a.s.”
Rekao je
: ‘Upitan je, zatim, o postuponedjeljkom?’,
 pa je odgovorio
: ‘To je dan u kojem sam se rodio, u njemu sam poslan, ili unjemu sam primio prvu objavu.”
Zatim je Allahov Poslanik, a.s., rekao
: ‘Post tri danasvakog mjeseca, i ramazan do ramazana, jeste kao post cijele godine.’
Rekao je
: ‘Zatim jeAllahov Poslanik, a.s., upitan o postu na dan Arefata, pa je rekao: ‘Post na dan Arefatabriše grijehe za prošlu i narednu godinu.’”
(Muslim)
 
Katade ibn Numan, r.a., kaže:
“Čuo sam Allahovog Poslanika, a.s., da je rekao: ‘Ko posti danArefata, oprostit će mu se grijesi učinjeni u toj i narednoj godini.’”
(Ibn Madže) Post na DanArefata briše grijehe iz prošle i naredne kalendarske godine. Njime Dragi Allah, dž.š., briše sveone male grijehe poput sitnih neposlušnosti, odgađanja namaza, suvšnih riječi, lijenosti, lošegdruštva, uludo protraćenog slobodnog vremena, nezlonamjernih pakosti, tj., brojnih greški i pogreški čiji broj prevazilazi čovjekovo poimanje, a koji terete dušu i mrljanju njen sjaj i čistotu.Ako neko od muslimana nije bio u stanju da posti Dan Arefata, neka ne tuguje, jer još uvijek može postići godišnji uspjeh. Poslanik, a.s., je, naime, obavjestio vjernike da i u muharemu,svetom mjesecu što slijedi nakon zul-hidžeta, mogu učiniti dobro djelo kojim će im Allah, dž.š.,oprostiti sve prošlogodišnje grijehe. To je post na Dan ašure. Vjerovjesnik, a.s, o tome kaže:"
Post na Dan ašure briše grijehe iz prošle godine.’”
(Muslim) Što se tiče svođenja računa,vjernici krajem stare i početkom Nove hidžretske godine koriste da svode račun sa samimsobom, tj., razmišljaju o svom položaju kod Dragog Allaha. Gdje su bili lani, a gdje su sad? Da lisu napredovali ili nazadovali? Ako su napredovali zbog čega su napredovali, odnosno, ako sunazadovali, također, radi čega su nazadovali? To su vjernička promišljanja u Novoj hidžretskojgodini.Poslanikova, a.s., želja da vjernici čisti od grijeha okončaju staru i uđu u Novu hidžretskugodinu potaknula je naše dobre prethodnike da u Novoj hidžretskoj godini klanjaju posebnunafilu s kojom su željeli postići dvojaku svrhu i cilj:a)oprost grijeha iz stare godine, i b)bereket i napredak u Novoj hidžretskoj godini. (Vjernicima ništa drugo i ne treba)Uoči prvog muharema svake nove hidžretske godine, klanja se posebana nafila-namaz.Ovaj namaz sastoji se od deset rekata. Na svakom rekatu na stajanju uči se
Fatiha
jedanput,
 Ajetul-kursijja
deset puta i
 Kul huvallahu ehad 
deset puta. Nakon obavljenog namaza prouči seuobičajeni tesbih, zatim se podignu ruke i moli se oprosta za sebe, svoje roditelje i sve vjernike ivjernice, a zatim se prouči dova:
”Allahumme ma amiltu min amelin fi hazihi sseneti nehejteni anhu ve lem terdahu, venesituhu ve lem tensehu, fe inni estagfiruke minhu fagfirli ja gaffaru, ve ma amiltu minamelin terdahu ve veadteni alejhi ssevabe fe tekabbelhu minni, ve la tektau redžai.” 
 
Što znači:
“Gospodaru moj, sva djela koja sam učinio u ovoj godini, koja Si mi  zabranio i sa kojima Ti nisi zadovoljan, djela koja sam ja zaboravio, a Ti ih nisi zaboravio,

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->