Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
204Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DISIPLIN PELAJAR

DISIPLIN PELAJAR

Ratings:

4.88

(1)
|Views: 17,487|Likes:
Published by sandak5
Pupils disipline in Malay
Pupils disipline in Malay

More info:

Categories:Types, Research
Published by: sandak5 on Aug 03, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/08/2015

pdf

text

original

 
ISU : DISIPLIN PELAJAR
ISU 1
Masalah Sosial Yang Di Kesan Dalam Kalangan Pelajar 
o
Pengenalan
Banyak yang telah kita dengar tentang gejala sosial. Berbagai gejala sosial telahmelanda masyarakat kita dan aktiviti yang terlibat begitu pelbagai sekali baik yangdilakukan oleh remaja mahupun orang dewasa. Namun, oleh kerana golongan remajadan pelajar merupakan bakal pewaris negara, maka kegiatan merekalah yang hangatdiperkatakan dan mendapat perhatian daripada segenap lapisan masyarakat. Mediamassa seringkali menyiarkan pelbagai berita dan cerita tentang kenakalan remaja yangmasih bersekolah dan pelbagai masalah sosial yang melanda mereka ini. Melihat kepadamasalah sosial dan perbuatan jenayah membabitkan pelajar dan remaja benar-benar membimbangkan kita.
o
Pada peringkat pelajar dan remaja, seseorang individu mengalami perubahan yang amatpesat sekali, sama ada dari segi fizikal, emosi mahupun sosial. Pada zaman inilah pararemaja mula terdedah kepada alam luas di luar rumah, malah persekitaran ini sudahmerupakan rumah kedua kepada mereka. Remaja juga belajar banyak perkara yangtidak semuanya datang dari ibu bapa tetapi kebanyakannya daripada persekitaran sosialyang mana ia membesar. Pada tempoh-tempoh inilah para remaja mula mengubahtingkah laku, sikap, dan nilai, malahan seluruh cara hidup daripada alam kanak-kanakkepada alam yang lebih matang dan dewasa (Bettelheim, 1950).Mereka bukan sekadar nakal dengan menghisap rokok, bergaduh sesama sendiri atauberkelakuan tidak senonoh malah gejala seperti membuang bayi, ponteng sekolah , laridari rumah , seks bebas serta serta lagi melepak tidak memeranjatkan kita.. Mereka kinisudah berani melakukan perbuatan jenayah berat seperti menganggotai kumpulansamseng seperti kumpulan gengsterisme , membunuh, samun tanpa senjata apimahupun dengan senjata api, merogol, pelacuran, judi, vandalisme penyalahgunaandadah , minum minuman keras, terbabit video lucah dan sebagainya. Keadaan sepertiini bukan sahaja berlaku disekolah bandar dan di pinggiran bandar, malah disekolahluar bandar. Pelajar yang sering melanggar disiplin atau salah laku sekolah digelar pelajar devian.
o
2.0 Teori Punca Salah Laku Dan Masalah Sosial Pelaja
Terdapat beberapa penjelasan mengenai punca devian. Teori fungsionalismemenganggap devian sebagai disfungsi pada struktur sosial. Teori konflik mengatakandevian merupakan tindakan golongan tertindas terhadap pihak minoriti yangmenindas. Teori subbudaya dan deprivasi status pula berpendapat devian berpuncadaripada budaya kumpulan yang berbeza dengan budaya masyarakat besar. Deprivasiselalu berpunca daripada kekurangan ekonomi dan kelemahan emosi. Remajaterutamanya daripada latar belakang kelas sosial rendah yang tidak berjaya dalamakademik mengalami kekecewaan dan tekanan status lalu bertindak melakukan devian.
o
Teori interaksionisme melihat devian sebagai sesuatu yang subjektif dan merupakansuatu proses sosial. Pelajar sengaja memilih tingkahlaku tertentu mengikut kemahuanmereka yang sesuai dengan cara mereka menginterpretasi sesuatu . Kajian Tattum(1986) mendapati bahawa pelajar sengaja melakukan devian sebagai teknik neutralisasidalam interaksi mereka. Menurut Merton (1938) terdapat empat jenis devian iaitu inovasi(suatu cara memenuhi matlamat dengan cara yang salah), ritual (tindakan mengulangperbuatan), undur (seseorang yang tidak lagi berminat dengan matlamatnya lalumelakukan alternatif lain sebagai tindakan ) dan menentang (menolak matlamatpersekolahan dan menggantikannya dengan matlamat lain).
 
o
3.0 Masalah-Masalah Sosial Pelaja3.0.1 Seks Bebas Dan Jenayah Seksual
Seks bebas dan jenayah seksual di kalangan pelajar kini semakin menular danmembimbangkan kita terutamanya pelajar di kawasan bandar dan kota . Apa yangmenyedihkan kita ialah penglibatan mereka mula dikesan seawal usia 13 tahunketika mereka mereka berada di tingkatan satu dan dua. Seorang guru disiplin di sebuahsekolah menengah mendedahkan bahawa beliau menemui kondom yang disimpandalam beg oleh pelajar wanita di sebuah sekolah di Taman Melawati, Kuala Lumpur.Kondom itu ditemui ketika pemeriksaan mengejut dilakukan di sekolah tersebutPeningkatan pembabitan remaja perempuan dalam aktiviti maksiat juga adalah satu lagipetanda bahawa keruntuhan akhlak remaja di Malaysia bertambah serius.
o
Seorang lagi guru di sebuah sekolah di Kuala Lumpur mendedahkan bahawa beliaupernah membuat tinjauan di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) pada waktu malam danmerasa sungguh terkejut kerana mendapati pelajarnya, lelaki dan perempuan menegukminuman keras tanpa segan silu di khalayak ramai. Beliau juga mendedahkan terdapatseorang pelajar wanita di sekolahnya terlibat dalam pengedaran pil ecstasy. Pelajatterbabit kerap ponteng sekolah dan apabila disiasat , pihak sekolah mendapati pelajar itu adalah ketua pengedar pil ecstasy di sekolah itu.
o
Menurut Ketua Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim, jenayahseksual di kalangan pelajar terutamanya di sekitar Kuala Lumpur semakin meningkatsejak kebelakangan ini. Di antara jenayah seksual yang mereka lakukan sepertimencabul kehormatan , merogol dan juga pelacuran . Mangsa yang dicabul oleh merekabukan sahaja pelajar wanita tetapi juga wanita-wanita dewasa. Selain jenayah seksual,beliau mendedahkan mengenai masalah seks rambang, hamil luar nikah danpelacuran dikalangan pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT).Menurutnya, sehingga bulan Jun tahun ini, seramai 141 gadis bawah umur berjayadiselamatkan daripada kancah pelacuran dan kegiatan seks haram di seluruh negaradan sepanjang tahun lalu pula seramai 230 remaja bawah umur yang terlibat berjayadiselamatkan dan dihantar ke pusat pemulihan akhlak.
o
Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seks oral dibawah meja di bilik darjah olehempat orang murid tahun dua di sebuah sekolah rendah di Taiping. Hasil siasatan guru-guru, didapati bahawa seorang daripada murid itu mengulangi apa yang yangdilihatnya dalam sebuah filem lucah , bersama-sama ibu bapanya pada malamsebelumnya. Di sebabkan oleh sebab sifat ingin tahu, dia meminta rakan-rakannyauntuk mencubanya di bawah meja selepas guru mereka meninggalkan bilik darjah.
o
Namun apa yang sangat menyedihkan ialah sikap ibu bapa itu sendiri yang sanggupmendedahkan anaknya kearah gejala sosial dengan menonton video lucah bersama-samanya. Bagaimanakah ini boleh terjadi dalam masyarakat kita pada hari ini ? Apakahfaktor yang menyebabkan berlakunya semua ini ? Adakah anak yang perludipersalahkan atau ibu bapa yang tidak berakhlak yang perlu dipersalahkan ? Ibu bapahendaklah menjadi pemangkin dan contoh teladan yang baik bagi anak-anak keranapengaruh media massa pada zaman ledakan maklumat dan lambakan bahan-bahanlucah seperti majalah dan VCD lucah amat mudah mempengaruhi tingkah laku anak-anak dan para pelajar.
o
Remaja dan pelajar merupakan golongan pewaris kepimpinan hari ini dan peneruswawasan negara. Kepesatan pembangunan ekonomi dan teknologi telah memberikankesan kepada pembangunan sosial dan insaniah para pelajar. Minda mereka menjadilebih terbuka dan bebas. Salah satu daripada gejala yang berlaku pada masa kini ialahmasalah penyalahgunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di kalangan remaja.Aktiviti seperti "Lepak Siber", melayari halaman lucah dan hiburan keterlaluan,
 
penyebaran fitnah dan sebagainya merupakan gejala negatif yang semakin menular dikalangan remaja. Justeru itu, satu bentuk langkah pembendungan dan penyelesaianterbuka yang sesuai dengan minat dan citarasa mereka ini perlu dilaksanakan agar mereka dapat mempertingkatkan potensi diri mereka dan memanfaatkannya ke arahyang lebih positif.
o
3.0.2 Samseng Dan Gengsterism
eGejala samseng atau gengsterime di sekolah menengah di seluruh negara jugasemakin membimbangkan .Mereka ternyata semakin berani mencabar undang-undangdan tidak takut melakukan kesalahan jenayah termasuk menggunakan senjatamerbahaya.. Berita Harian , 12 Julai 2001 lalu melaporkan dalam tempoh 10 tahunantara 1989 hingga 1998 kadar jenayah membabitkan remaja lelaki dan pelajar meningkat sebanyak 35 peratus dan 25 peratus bagi remaja perempuan. KemeterianPendidikan dengan kerjasama polis telah mengenal pasti pelajar di 456 sekolahmenengah di seluruh negara terdedah kepada kegiatan samseng. Angka ini bukansedikit dan menunjukkan gejala ini ini berada pada tahap membimbangkan .
o
Kalau kita menyorot kembali gejala ini, kita akan diperlihatkan kepada pembabitanpelajar dalam kes jenayah berat seperti membunuh, merogol, menyamun, mengugutdan kes pukul. Terdapat juga pelajar yang terlibat dengan dadah, mabuk, memilikisenjata api menceroboh , judi dan membuli. Peristiwa terbaru ialah kejadian membakar sekolah dan rumah guru yang dilakukan oleh pelajar sekolah. Seawal belasan tahunpelajar sudah terjebak dengan jenayah ekstrem seperti membunuh , merogol danmenyamun. Mereka yang sudah menjinakkan diri dengan kes seperti mencurimotosikal, pecah rumah dan memukul orang , tidak mustahil akan terbabit dengan jenayah berat seperti membunuh, sindiket senjata api , pengedaran dadah dan jugarompakan senjata api. Mengikut laporan Menteri Pendidikan semasa persidangan diParlimen, statistik kesalahan membunuh, merompak, merogol dan dadah yangdilakukan oleh pelajar-pelajar sekolah menengah di seluruh mengikut negeri-negeridari tahun 1999 hingga tahun 2000 dan pertengahan tahun 2001 ialah 12 kes bunuh, 123kes rogol dan 51 kes samun dan rompakan.
o
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya gejala-gejala tersebut sepertifaktor rumah tangga, sekolah, persekitaran, media massa dan diri pelajar itu sendiri .Ramai pelajar dan remaja mudah terpengaruh dengan media yang memberikanganjaran keseronokan dan mula tersesat dengan meniru apa yang dilihat dan dibaca.Kewujudan media berteknologi tinggi mendedahkan remaja kepada pelbagai budaya luar yang kebanyakannya merosakkan pemikiran mereka. Selain itu rumah tangga yangporak peranda dan persekitaran yang tidak sihat juga menyumbang kearah kelakuantidak baik di kalangan remaja .Sekiranya ini berlaku pelajar atau remaja akan mengambil jalan singkat dengan menjadikan perbuatan tidak sihat sebagai jalan keluar kepadapermasalahan mereka.
Ponteng Sekolah
Senario ponteng sekolah bukanlah merupakan masalah sosial yangbaru di kalangan pelajar sekolah di negara kita. Perangkaan yangdikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan menunjukkan pelajar terbabitdengan gejala itu agak membimbangkan iaitu 32092 orang pada tahun1993, 154305 (1995) dan 80937 pada 1997. Pelajar sekolah menengah,terutama di peringkat usia antara 14 hingga 15 tahun dikenal pastisebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng.Daripada keseluruhan pelajar yang dikenal pasti terbabit denganmasalah ponteng, kira-kira 97 peratus adalah dari kalangan pelajar lelaki dan baki 3 peratus adalah pelajar perempuan.Menurut Setiausaha Parlimen Kementerian Pendidikan , DatukMahadzir Mohd Khir , masalah ponteng lebih ketara berlaku di kalanganpelajar peringkat menengah iaitu tingkatan dua dan tiga terutama

Activity (204)

You've already reviewed this. Edit your review.
leini_mansor liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
budak maktab liked this
Yana Japar liked this
Halmizam Acik liked this
Fisnaz Faizniey Eijan liked this
Catthyrynn Timothy liked this
GY Low liked this
kaiktaok liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->