Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dr Lipcsei Ildikó Erdély a xxszázadban

Dr Lipcsei Ildikó Erdély a xxszázadban

Ratings:
(0)
|Views: 248|Likes:
Published by ezerjofu

More info:

Published by: ezerjofu on Dec 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2013

pdf

text

original

 
 Dr. Lipcsey IldikóROMÁNIA ÉS ERDÉLYA xx. SZÁZADBAN
Cimü munkájának eredeti szövege. Az alanti két oldalon látható a mü angolforditásának a cim és impresszum oldalaAz angol változat olvasható/letölthetö az angol honlapunkról:
www.hungarianhistory.com
*********************************Romania and Transylvaniain the 20
th
Century
 
 Ildikó Lipcsey
Corvinus PublishingBuffalo -Toronto
 
2006
 
2
 Preliminary translation:András Dani andThomas SzappanosFinal translation byPeter CsermelyArt: Marta BudaMAJOR PATRONS:
George De Kova Foundation
Illyés Foundation
 
ISBN: 1-882785-15-0Library of Congress Control Number:2005932693Printed in the United States
 
3
 E L O S Z ÓA transylvanizmus, mint politikai koncepció
Kós Károly egyetlen gondolatban fogalmazta meg e koncepció lényegét: hogyti. az erdélyi kérdést erdélyiekkel, hagyományos erdélyi módon”, azazautonómiával lehet és kell megoldani.Lehet, hogy Rómából, Párizsból, Washingtonból, vagy Moszkvábólelhanyagolható kérdés, hogy a "102 ezer km
2
területu,, 1920-ban öt ésfélmillió, napjainkban hét és félmillió lakosú Erdély (70-71 %-a román, 22 %-a magyar, 4 %-a német), ez a másnak alig ország, - nekünk magyaroknaktündérkert, románoknak híd Európa felé, s legalább tucat nemzet közös hazája-, Romániához, Magyarországhoz tartozik-e, vagy független állam. Nem úgyezen régió népeinek!Az erdélyi kérdés csapdája, hogy:1.) 1920-ig Erdélyben sohasem volt román állam;2.) az évszázadok során román többség alakult ki: 1300 körül 1000 erdélyihelységbol hatban jegyeztek fel román nevet; Mátyás király korában Erdély félmillió lakósa közül százezer volt román; a demokráfiai robbanás - románszempontból - a XVII. század végén következett be, amikor 25 év alatt 650 %-al nott meg a számuk.Sokakat foglalkoztatott: helyes volt-e egyáltalán 1948-ban az Unióhelyreállítása Magyarországgal? És ezt nemcsak románok tették fel, hanemmagyarok is, foleg az országrész szülöttei. Az unió-pártiak érve: Erdély mindiga magyar korona része volt ezzel szembe az autonómisták a külön út, az erdélyitörténelem, kultúra, az erdélyi ember és lélek másságát hangsúlyozták. Ezenkoncepcióhoz kapcsolódva: rövid történeti áttekintést adunk arról: 1.) hogyanváltozott Erdély statusa; mi a megyei, székely és román önkormányzat; 3.)ismertettünk néhány Erdély autonómiájára vonatkozó tervezetet.
Magyarország és Erdély viszonya
1. A vajdák korában, ahogyan Mester Miklós 1936-ban megjelent nagysikerumonográfiájában írta - Iuliu Maniu, akkor, Romániában Maniu Gyulaaláírásával, magyarul köszönte meg a tiszteletpéldányt -, Erdélyönkormányzata tipikus középkori jellegu autonómia volt.” Az erdélyi vajdakormányozta, de hatásköre csak a hét királyi vármegyére korlátozódott. Aszékely és szász törvényhatósági területekre csak katonailag terjedt ki, ha azország védelme megkívánta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->