Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
1Activity

Table Of Contents

ZHVILLIMI HISTORIK I MJEKËSISË FORENZIKE
KRIMINALISTIKA MJEKËSORE
REAKSIONET VITALE DHE LËNDIMET E POSTMORTALE
OBJEKTI I KRIMINALISTIKËS MJEKËSORE
A. VDEKJA NATYRORE
B. VDEKJA E DHUNËSHME
AGONIA DHE VDEKJA
SHENJAT E VDEKJES
1. SHENJAT PREZUMUESE TË VDEKJES
b) Ndërprerja e punës së zemrës
c) Tharja e mukozës
2. SHENJAT POZITIVE TË VDEKJES
a) Shenjat e hershme
Shtangimi i kufomës (rigor mortis)
Ftohja e kufomës
Kalbja
Saponifikimi (adipocera)
PËRCAKTIMI I KOHËS SË VDEKJES
1. NDRYSHIMET POSTMORTALE
a) Humbja e temperaturës së trupit
2. ANALIZAT EKSPERIMENTALE NË KUFOMË
3.TË NDALURIT E FENOMENEVE FIZIOLOGJIKE
a) Përmbajtja e lukthit
b) Sasia e urinës në fshikëz
c) Gjatësia e qimeve të mjekrës
4. GJENDJA RRETH KUFOMËS
VEPRIMET HETIMORE NË VENDIN E VDEKJES
I. VEPRIMET E POLICISË
B. Hyrja në vendin e ngushtë të ngjarjes
1. Hyrja në vendin e mbyllur
2. Hyrja në vendin e hapur
3 Rrethimi i vendit të ngjarjes
4 Fiksimi i dukurive të ndryshueshme
II. VEPRIMET E EKIPIT INSPEKTUES TË VENDIT E NGJARJES
Faza statike
Faza dinamike
A. PUNËT TEKNIKE - KRIMINALISTIKE
Paraqitja grafike (planet dhe skicat)
Fotografimi
Fiksimi i mikro dhe makro-gjurmëve
Obduksioni mjeko-ligjor i kufomës
Forma e procesverbalit të obduksionit
1. Kontrollimi i të dyshuarit
2. Deklarata e të lënduarit për vdekje (të vdekjes)
C. VEPRIMET OPERATIVE
a) Trajtimi i kriminelëve
c). Përshkrimi personal i vrasësit (kriminelit)
Hetimi i të gjithë shokëve të të vrarit
Analizimi i motivit të vrasjes
Evidenca e MOS
Verifikimi i alibisë së të dyshuarit
Përdorimi i poligrafit
IDENTIFIKIMI NË KRIMINALISTIKËN MJEKËSORE
1. Përcaktimi i identitetit të vërtetë
2. Përcaktimi i identitetit të personave përmes fizionomisë së tyr
c). Fotografia
Rrobat dhe gjërat personale
3. Daktiloskopia
Kiroskopia
4 Përcaktimi i identitetit të kufomës me anë të obduksionit
MARKERËT IDENTIFIKUES BIOLOGJIK
Metodat konvencionale
Sistemet ei grupeve, nëngrupeve dhe tipave të gjakut
Sistemi ABO
b) Identifikimi i kufomave të dekompozuara, të shkatërruara dhe të karbonizuara
I. LËNDIMET MEKANIKE
A. LËNDIMET ME MJET MEKANIK TË TOPITUR
1. Irnosjet apo gjakderdhjet e brendshme
2. Gjakderdhja
3. Ndrydhja
4. Dekompozimi dhe shkatrimi
LËNDIMET TOPITËSE TË ORGANEVE TË BRENDSHME
1. Lëndimet e kokës dhe qafës
a) Thyerja e eshtrave të kafkës
b) Tronditja e trurit
c). Shtypja në tru
Hematoma epidurale
d) Ndrydhja e trurit
Lëndimet e gjuhës
Lëndimet e qafës
Lëndimet e topitura të trupit
Lëndimet e ekstremiteteve
LËNDIMET NË FATKEQËSI TË KOMUNIKACIONIT
1. Fatkeqësitë automobilistike
2. Fatkeqësitë hekurudhore
1. Prerjet
Karakteristikat e plagëve vetëvrasëse me therje
Karakteristikat e plagëve vrasëse me therje
2. Plaga shpuese
C. PLAGËT E ARMËS SË ZJARRIT
Arma e zjarrit
Pushka e gjuetisë (dyfeku)
Përcaktimi i drejtimit prej nga është shkrepur predha
II. LËNDIMET ASFIKSIVE (NGUFATJET)
Shkaqet e ngufatjes
Shkaqet natyrore të ngufatjes
Shkaqet e dhunshme të ngufatjes
A. NGUFATJET SUFOKATIVE
1. Mbyllja e gojës dhe hundës
2. Mbyllja e laringut
3. Mbyllja e gabzherrit dhe bronkeve
4. Përmbytja
Diagnoza kriminalistike e përmbytjes
a) Analiza kimike e gjakut tek i përmbyturi
b) Analiza mikroskopike e algëve (diatomea)
B. ASFIKSITË STRANGULATIVE
1. Mbytja me duar
2. Mbytja me ligaturë
3. Varja
A. Lëndimet termike
Metoda e përcaktimit të bulëzave yndyrore në kapilarët e mushkërive
Shkaqet natyrore të zjarrit
b) Goditja e rrymës elektrike
C. LËNDIMET NGA RREZATIMET (RADIACIONI)
IV. LËNDIMET KIMIKE
HELMET KORROZIVE
PESTICIDET
INSEKTICIDET ORGANO-FOSFORIKE
ACIDI CIANHIDRIK
MONOKSIDI I KARBONIT (CO)
Konstatimi mjekësor-kriminalistik te të helmuarit
Poenta e hulumtimit të monoksidit të karbonit
DIOKSIDI I KARBONIT (CO2)
DISULFIDI I KARBONIT (CS2)
METALET HELMUESE
Merkuri (Hg)
PLUMBI (Pb)
ARSENI (As)
TALIUMI (Tl)
Helmet neuro-paralitike të luftës
Helmet psiko-kimike (halucinogjene) të luftës
MJETET PSIKO-FARMAKOLOGJIKE
Udhëzimi kriminalistik te të helmuarit
NARKOMANIA
a) Faktorët socio-patologjik
Klasifikimi i Narkotikëve
A. NARKOTIKËT ME EFEKTE DEPRESIVE
1. Opiumi dhe derivatet e tij
a) Morfina
b) Heroina
c) Metadoni
2. Barbituratet
B. NARKOTIKËT ME EFEKTE STIMULUSE
Kokaina
C. NARKOTIKËT ME EFEKTE HALUCINOGJENE
Marihuana
Vepruesit e mëdhenj psikik
Psilocibini
b. Tretësit e avullueshëm
VII. LËNDIMET PSIKIKE
GJURMËT BIOLOGJIKE NË TRAJTIMIN FORENZIK
1. Gjurmët e gjakut
Reaksioni i bensedinit
a) Pikat e gjakut
b) Plasjet e gjakut
c) Pellgjet dhe vijat e gjakut
4. Qumështi dhe kolostrumi
5. Yndyra djathore
6. Mekoniumi
7. Jashtëqitja dhe urina
9. Sperma
10. Thonjtë
Gjurmët me origjinë shtazore
Gjurmët me origjinë bimore
RËNDËSIA FORENZIKE E ALKOOLIT
Deliktet seksuale (dhunimet dhe alkooli)
Alkoolizmi dhe vrasja
Alkooli dhe kriminalistika e komunikacionit
Shkallët e alkoolizimit (dehjes)
Përcaktimi i dehjes alkoolike
1. Metodat kualitative
2. Metodat kuantitative
Kinetika e alkoolit në organizëm
GJENDJA PSEUDOALKOOLIKE
JETA SEKSUALE E NJERIUT
Fekondimi dhe shtatzënësia
Llojet e shtatzënësisë
Lindja
FËMIJËVRASJA
ÇRREGULLIMI I INSTINKTIT SEKSUAL
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KriminalistikaMjekesore

KriminalistikaMjekesore

Ratings: (0)|Views: 32|Likes:
Published by Enke Mullisti

More info:

Published by: Enke Mullisti on Dec 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2011

pdf

text

original

You're Reading a Free Preview
Pages 8 to 73 are not shown in this preview.
You're Reading a Free Preview
Pages 81 to 109 are not shown in this preview.
You're Reading a Free Preview
Pages 117 to 189 are not shown in this preview.
You're Reading a Free Preview
Pages 197 to 203 are not shown in this preview.
You're Reading a Free Preview
Pages 211 to 352 are not shown in this preview.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->