Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
80Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Stepa

Stepa

Ratings:

4.67

(1)
|Views: 11,528|Likes:
Published by missgiovanna

More info:

Published by: missgiovanna on Dec 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/16/2015

pdf

text

original

 
*Stepa reprezintă o zonă de vegetaţie în care flora este reprezentată de plante ierboase şi condiţiile climaterice sunt semiaride.
 
Flora estedominată degramineeşi din plante curizomi(care se dezvoltă rapid după ce apar condiţii favorabile),
 
dar şi din tufărişuri şi plantespinoase
.
Zona de stepa ocupa regiunile de campie si dealuri joaseunde rocile sedimentare sunt bine maruntite.Clima calda din acesteregiuni favorizeaza dezvoltarea si activitatea plantelor si animalelor din sol, o mare perioada a anului.
 
Stepa fiind o zonă care prindefiniţie este lipsită de arbori, în condiţiile schimbărilor climaticeactuale, este cea mai expusă fenomenul de deşertificare.
 
De aceea seimpun luarea unor măsuri rapide, cele mai ieftine şi eficiente dintreacestea, fiind înfiinţarea unor cordoane arboricole de protecţie sauchiar a unor păduri. Prin intervenţia pozitivă a omului, mai ales pesolurile uşoare (nisipoase) şi degradate din regiunile de stepă, dar şi încele de silvostepă, au apărut în veacul trecut, arborete(teren plantat cunumeroase specii de arbori si arbusti si destinat studiului condi
ț
iilor lor de dezvoltare).
 
În zona de stepă, relieful este plan sau uşor înclinat, ploile sunt puţine, iar căldura verii este dogoritoare. În lipsaobstacolelor naturale, vântul este intens, contribuind şi mai mult lafenomenul de uscăciune.
*Raspandire:
Stepele sunt specifice in general climatului temperat fiind cel mairaspandite in Europa de est, centrul Asiei, centul Americii de nord,America de sud – estul Argentinei si sudul Uruguayului si sudulAfricii .Zona de Stepă a României cuprinde o mare parte a Dobrogei,estul Munteniei şi sud-estul Moldovei.
Clima:
Se caracterizeaza prin oscilatii insemnate de temperatura intre zi sinoapte in care curentii de aer pot avea o intnsitate mare; este o climacare solicita organismul , acestea provocand un efect mare de adaptarela conditiile meteorologice.Se caracterizeaza prin existenta a 4anotimpuri,precipitatiile anuale fiind medii cuprinse intre 300 si 1000mm / cm ² iar temperatura medie anuala este de 10º C.Verile suntsecetoase iar iernil geroase.Temperatura medie iarna este de -10°C...-5°C, iar vara poate ajunge până la 30...35°C
*Fauna:
 
În stepe sunt comunerozătoareleşiierbivorele(popandaul harciogul iepurele de camp etc.),diverse specii de antilope ; reptile: soparle siserpi ; iar dintre păsări se remarcă ciocarlia graurul privighetoarea,pitpalacul si dropia. Dropia este o pasăre de stepă specifică caretrăieşte în sud-estulEuropeişi zonelor cu climă temperată dinAsia. În Românias-a găsi până acum câţva ani înBărăganşi se mai găseşte în rezervaţia naturală de laBeba Veche, judeţul Timiş, însă este pe cale de dispariţie.Specific acestui mediu este vulpea cu urechi de liliac un mamifer interesant din sudul Africii care are urechi remarcabil de mari. Ea are46-48 de dinti comparativ cu numarul obisnuit de 42 si se hraneste in principal cu termite. Termitele constituie una dintre speciile cele maiinteresante de furnici caracteristice acestei zone . Viata lor a starnitcuriozitatea multor cercetatori si exploratori.Termitele traiesc incolonii, ca si albinele sau furnicile. Ele pot fi intalnite pe toatecontinentele, cu exceptia Antarcticii. Destul de raspandite sunt in partea de sud a Europei, in Asia si sudul Africii. Foarte numeroasesunt in Australia, America de sud si partea de sud a Americii de Nord.
Agricultura:
 
Arealul specific plantelor sălbatice din zona de stepă este relativrestrâns, suprafeţele cele mai mari fiind ocupate de terenurile agricole.Datorita solurilor celemai fertile zona de stepa constituie astazi ceamai importanta zona agricola a Terrei. Se cultiva in special cereale( grau, porumb ,ovaz etc) si predomina cresterea bovinelor si porcinelor.(primul loc fiind ocupat in acest domeniu de China).
 
Vegetatia
În aceste regiuni, solurile s-au format sub vegetaţie ierboasă,arborii,în mod natural fiind rari sau lipsind în totalitate. Pe alocuri, apar arbuştide talie mică, adesea spinoşi şi cu totul izolat, în câmp, se poate întâlni câte un copac cu coroana mai bogată. Plantele care populează regiunile de stepă, numitexerofite(sunt organismeadaptate  la viaţă, în condiţiile unui mediu caracterizat printr-o umiditatescăzută), au cunoscut adaptări speciale, astfel încât ele au reuşit săsupravieţuiască, să se dezvolte şi să se înmulţească, în aceste mediidestul de ostile. Astfel, părţile subterane ale speciilor de stepă, prezintă o dezvoltare profundă sau posedă metode de economisire aapei, aşa cum este de pildă apariţia unui bulb subpământean. Frunzeleşi-au redus sau îngustat limbul, adesea suprafaţa ei devenind ceroasăsau păroasă, astfel încât, evaporaţia să fie cât mai mică. De asemenea,multe vegetale au dezvoltat de-a lungul evoluţiei lor, mijloace deapărare împotriva animalelor ierbivore, exteriorizate prin prezenţaunor organe spinoase.Dintre plantele spontane ierboase specifice zoneide stepă de la noi, amintim: ciulinul, pălămida, holerainul, cosacii,zăvăcusta, bujorul de stepă, stânjeneii de stepă. Alături de acestea,cresc numeroase specii degraminee, ca: obsiga , negara, colilia ,timoftica, păiuşul, firiceaua etc.Arbuştiişi semiarbuşti care cresc înstepă, formează tufărişuri, adesea spinoase. Se întâlnesc specii ca:murul, migdalul pitic, lemnul bobului,iasomiaetc. Un arbust spinos,întâlnit în stepă, silvostepă şi în toate pădurile de foioase de la noi,urcând de la câmpie la munte, este păducelul.
 

Activity (80)

You've already reviewed this. Edit your review.
TaniushaParmaclii liked this
Ana Savca liked this
Madalina Pahome added this note
mesq
1 thousand reads
1 hundred reads
Alex Ionutz liked this
Vizirik Gabi liked this
George Negru liked this
Dan Popescu liked this
Alexutzu Alex liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->