Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kemija odgovori

Kemija odgovori

Ratings:
(0)
|Views: 1,715|Likes:
Published by Petar Kosec
Kemija odgovori
Kemija odgovori

More info:

Published by: Petar Kosec on Dec 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2014

pdf

text

original

 
Što su tekućine i gustoća tekućina
1.Tekućine su tvari u tekućem agregatnom stanju. Kemijske veze međumolekulama su slabe, čestice se gibaju, tek. primaju oblik posude, imajustalni volumen, gotovo da su nestlačive, uglavnom imaju veliku gustoću.2.Isto ko u prvomu…jedino piše da treba kemijska a ovo su sve ja mislimfizikalna svojstva, a kemijska neznam….3.
Intenzivna
su ona svojstva koja
ne
ovise o veličini sustava. U intenzivnasvojstva ubrajamo temperaturu, gustoću, napetost površine...Primjer: Ako iz velike čaše napunjene vrućom vodom izliješ polovicusadržaja, temperatura ostatka vode se neće promijeniti iako se veličinasustava smanjila.
Ekstenzivna
svojstva ovise o veličini sustava, odnosno preciznije omnožini tvari u njemu. U ekstenzivna svojstva ubrajamo npr. masu ivolumen.Primjer: Ako iz one iste velike čaše napunjene vrućom vodom izliješpolovicu sadržaja, masa ostatka vode se smanjila, dakle masa ovisi oveličini sustava.4.Gustoća tvari , od koje je načinjeno neko homogeno tijelo se definira kaoomjer njegove mase (m) i obujma (V)….formulu znate…5.Promjenom temperature se mijenja i gustoća tekućine jer dolazi do kidanjaveza među molekulama. S porastom temperature u pravilu se smanjujegustoća tekućine.6.Anomalije vode je svojstvo vode da najveću gustoću ima na temperaturi od4 Celzijeva stupnja. Voda u krutom stanju (led) pluta na tekućoj vodi štopokazuje da ima manju gustoću od tekuće vode.
Viskoznost i napetost površine
1.Viskoznost je unutarnje trenje tekućina, mjera protjecanja čestica tekućina.Posljedica je međumolekulskih sila . Ovisi o jačini veza i o veličini čestica. Jača veza=veća viskoznost, veće čestice=veća viskoznost. Etanol je manjeviskozniji zbog veličine molekula-manji je spoj i veze su slabije nego uglicerolu.2.Viskoznost tekućina se smanjuje povećanjem temperature zbog slabljenjaveza.3.Površinska napetost je energija koja je potrebna da bi se povećala površinatekućine. Na čestice u tekućinama djeluju sile u svim smjerovima i one semeđusobno poništavaju. Na čestice koje se nalaze na površini tekućinanema sile koja bi poništila silu koja ih vuče prema dolje i dolazi donapetosti na površini tekućine.
 
4.Kapljica vode ima oblik kugle zbog velike površinske napetosti.Oblikovanjem kapljice vode se pokušava smanjiti sila koja vuče molekulevode prema unutrašnjosti. Razina tekućine u menzuri se očitava tako da segleda najniža točka tekućine.5.Napetost površine se smanjuje umetanjem sufraktanata - površinskiaktivnih tvari. To su amfipatske molekule (hidrofobni rep i hidrofilna glava).Rep se okreće prema zraku, a glava prema tekućini. Napetost se smanjujei povećanjem temperature.
 
Procesi pri zagrijavanju tekućina
1.Tlak pare tekućine je parcijalni tlak pare iznad tekućine u trenutkuuspostave dinamičke ravnoteže među fazama pri danoj temperaturiu nekom zatvorenom sustavu. Tlak pare raste povećanjemtemperature.2.Ravnotežni tlak pare je onaj tlak pri kojemu se uspostavljadinamička ravnoteža. On ovisi o jačini veza među molekulamatekućine i o atmosferskom tlaku. (nisam siguran)3.Vrelište se povećava s rastom tlaka pare. (valjda, ispravite ak nije)4.Latentna toplina je energija koja uzrokuje prelazak iz jednogagregatnog stanja u drugi (ravni dio krivulje).5.Entalpija prijelaza je prirast entalpije pri prijelazu iz jednogagregatnog stanja u drugo pri stalnom tlaku. Jednaka je ???6.Osmoza je prelazak molekula iz područja manjekoncentracije(hipotonična otopina) u područje većekoncentracije(hipertonična otopina).7.
Emulzija
- smjesa dviju nemješivih tekućina. To je nestabilnasmjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svojesastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je emulgator, tvar kojaraspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.
Koloidi -
su smjese kod kojih disperzne čestice imaju veličinu 1 - 200 nm, sastojise od dispergirane faze i disperznog sustava

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
EMILI5 liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Monika Krga liked this
tipnet liked this
Mateja Horvat liked this
Mateja Horvat liked this
Mateja Horvat liked this
dfkos liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->